Hozzávalók: 13 dkg vaj, 1.5 dl méz, 1.5 dl víz, 31 dkg finomliszt, 1 kiskanál szódabikarbóna (sütőszóda), 1 kiskanál sütőpor, 3 kiskanál gyömbérpor, 1 kiskanál mézeskalács-fűszerkeverék (vagy helyette 1/4 - 1/4 kiskanál szegfűbors, szerecsendió, fahéj, szegfűszeg), 1/4 kiskanál őrölt fahéj, 15 dkg barnacukor, 1/4 l tej, 2 felvert tojás, 3 darab gyömbérbefőtt (kb diónyi golyók) apróra kockákra vágva
A mézet összekeverjük a vízzel, a vajat habosra keverjük a cukorral, utána a mézes vízzel, a tojásokkal és a tejjel. A lisztet elkeverjük a fűszerekkel, sütőporral és szódabikarbónával, hozzáadjuk a vajhoz. Jól kikeverjük, belekeverjük a gyömbérdarabokat. Sütőpapírral bélelt formába öntjük (pl 1Ox3O cm-es) és előmelegített sütőben 18O fokon sütjük kb 45-6O percig (tűpróbáig).
Fagyasztóban jól eltartható.
A recept eredetije: Klasszikus torták, ünnepi sütemények, Kulturtrade Kiadó, 1997 (a leírást egyszerűsítettem, a gyömbérbefőtt saját adalék).
A képen a citromos-joghurtos sütivel és a püspökkenyérrel együtt látható, a "kalóriaszegény karácsony" jegyében :-))