Ősszel lefagyasztottunk szilvát, előtte félbe/háromfelé vágtuk, kimagoztuk és fahéjas cukrot tettünk a mag helyére. Szilvás pitét szoktam sütni belőle, most viszont kipróbáltuk a gombócot.
Hozzávalók: 1/2 kg batáta, 20-25 dkg liszt, 1 ek dara, 1 tojás, 2 ek olaj, 1 cs só, kb 15 szem fahéjas szilva kiolvasztva, zsemlemorzsa, porcukor
A batátát meghámozzuk, kockákra vágjuk, megfőzzük és áttörjük. Hozzáadjuk a darát, sót, tojást, 1 ek olajat és annyi lisztet, hogy gyúrható legyen. Lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, kb 8 centis kockákra vágjuk. Minden kockára teszünk egy szilvát, vizes kézzel gombóccá gyúrjuk és sós vízben addig főzzük, míg feljön a tetejére (hajlamos a fazék aljához ragadni) és egyet forr. Olajon pirított zsemlemorzsában megforgatjuk, porcukrot szórunk a tetejére.
Eredeti recept: Horváth Ilona: Szakácskönyv, Vince Kiadó, 1998.