A szörp maradékából készült, a feketeribizli bor receptje szerint, mert sajnáltuk kidobni a passzírozás után maradt félig száraz pépet. Vettünk még 5 kg ribizlit, kicsit megkésve: egy része már erjedni kezdett (az eredeti ár 2/3-ára volt leárazva). Kiválogattunk belőle kb 1,5 kg egészséges szemet (dzsemnek), a többi szárastól ment a borba.
Hozzávalók:
5 kg ribizli, 5 kg cukor, 1 cs borélesztő
A ribizlipéphez adjuk a cukrot és a borélesztőt. Nagy edénybe öntjük, kotyogóval ledugaszoljuk, és az edényt langyos helyre állítjuk. Két-három hét múlva (amikor a forrás abbamarad) tiszta demizsonba átfejtjük és tisztulni hagyjuk hűvös helyen 1 hónapig. Ezután átfejtjük majd újra tisztulni hagyjuk 1 hónapig, összesen 4-szer fejtjük át. Legvégül amikor teljesen letisztult a bor, óvatosan lefejtjük és palackozzuk.