50 dkg liszt (ebből 10 dkg rozsliszt), 7 g szárított élesztő, egy csipet cukor, 1 dl tej, 1 dl joghurt, 15 dkg vaj, 1 kk só, 35 dkg tepertő, 1 tojás
A tepertőt ledaráljuk, az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, a joghurtot meglangyosítjuk, a vajat megolvasztjuk és langyosra hűtjük. A lisztet összekeverjük a sóval, majd az élesztővel, vajjal, joghurttal összegyúrjuk (először robotgép dagasztókarjával kevertem, majd kézzel gyúrtam egy kicsit). Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 1/2 cm vékonyra és rákenjük a tepertőt. Felcsavarjuk, majd nyújtófával kicsit ellapítjuk, a tekercs végeit középre hajtjuk, hogy az eredeti hossz harmada legyen. Félórát kelni hagyjuk langyos helyen. Nyújtófával kicsit kinyújtjuk és háromba hajtjuk, majd egy órát pihentetjük. 2 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét kockásra bevagdossuk, közepes (kb 3 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét felvert tojással megkenjük és 200-220 fokra előmelegített sütőben 15-20 percet sütjük.
Eredeti recept: Horváth Ilona: Szakácskönyv, Vince Kiadó, 1998. (réteges tepertős pogácsa)
Miki készítette a tepertőt (amikor a
háziszappant csináltuk), részletek és fotók a "tovább" gombra kattintva.
Felkockázzuk a zsírszalonnát és kisütjük.
Szalonnasütő préssel kinyomjuk a zsírt a tepertőből.
