jún
24

Házi mosószappan hidegen keverve

Címkék: lakás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

szappan.jpgErdélyben, Alsósófalván kaptuk a receptet, aztán megtaláltuk ugyanezt a neten is.

Hozzávalók: 5 l víz, 2 kg zsiradék (mi Tesco-s vödrös zsírt használtunk), 1 kg marószóda (kristályszódának is hívják), 1 kg liszt, 1 l olaj. A szódát a vízben feloldjuk, 24 órát állni hagyjuk. A zsírt meglangyosítjuk, apránként (merőkanalanként) hozzákeverjük a szódát, majd az olajat és a lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, 1 napot állni hagyjuk langyos helyen. Utána (dróttal vagy késsel) felvágjuk és sötét, szellős helyen 4 hétig érleljük.

A kikevert, még folyékony szappan egy kis részéhez illóolajat tettünk (a fehér a sima mosószappan, a drappban van illóolaj).
Két darabkát lereszeltem és folyékony (illetve trutyi-állagú) mosószert csináltam belőle, ez jobban mos, mint az elődje...

Fázisfotók a "tovább" gombra kattintva

1 hozzavalok.jpg

 

hozzávalók: szóda a vödörben, zsír a fazékban, olaj a kancsóban, liszt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2 keveres.jpg

 

a zsírt merőkanalanként adagoljuk a szódába

 

 

 

 

3 keveres.jpg

4 keveres.jpg

 

beleöntjük az olajat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

belekeverjük a lisztet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 mixer.jpg

6 szappan.jpg

 

 

 

merülőmixerrel simára keverjük

 

 

 

 

 

 

 

 

sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és hagyjuk megszilárdulni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  mososzappan felvagas elott.jpg

 

 

 

két nap után kivesszük a tepsiből

 

 

 

 

 

 

 

 

mososzappan_1.jpg

 

 

 

 

 

 

felszeleteljük és hűvöz, szellős helyen hagyjuk száradni két hónapig

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://marcsimiki.blog.hu/api/trackback/id/tr564853682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása