Kapolcson kóstoltuk meg a bazsalikomszörpöt, gyorsan vettünk is egy üveggel. 2012-ben csináltuk meg először (ez van a képen), ekkor még az erkélyen termett vörös és citromízű bazsalikomból. Vettünk hozzá egy csokor mentát és a barátaink kertjéből kaptunk még pár szálat.
Azóta már a kertben termesztjük a bazsalikomot és a mentát is.
Hozzávalók:
60 dkg bazsalikomlevél, 15 citrom, 6 csokor menta, 9 kg cukor, 16 l víz, nátrium-benzoát
A bazsalikom és menta leveleit leszedjük, a szárát kidobjuk. A vizet felmelegítjük 50 fokra, beletesszük a bazsalikomot és a mentát, 15 percig ezen a hőfokon tartjuk, utána kiszedjük és pesztóhoz felhasználhatjuk. A cukrot beletesszük a lébe és addig melegítjük, amíg feloldódik. Utána beleöntjük a citromok levét és üvegekbe töltjük. A tetejükre egy késhegynyi nátrium-benzoátot teszünk, lezárjuk és dunsztban hagyjuk kihűlni.
Eredeti recept innen: http://ritmusakonyhaban.blog.hu/2012/06/26/mentas_bazsalikomszorp
A legutóbbi adag (2023 augusztus) ennyiből készült: 441 g bazsalikom, 256 g menta, 10 db citrom, 6.6 kg cukor, 11.5 l víz, kevés nátrium-benzoát