jan
31

Vajkaramella és zselécukorkák

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

zselecukorkak.jpgZselécukorkák: 

Narancsos: fél narancs leve (1 dl), 1 csapott evőkanál cukor, másfél zselatinlevél (kb 2.7 gramm)

Citromos: fél citrom leve (1/2 dl), 2 csapott evőkanál cukor, 3/4 zselatinlevél (kb 1.4 gramm)

Epres: 1 dl eperpép (mirelit eper kiolvasztva, szűrőn áttörve), 1 csapott evőkanál cukor, másfél zselatinlevél (kb 2.7 gramm)

Feketeribizlis (csillag alakú): 1 dl feketeribizlilekvár kevés vízzel hígítva (szűrőn áttörve), másfél zselatinlevél 

A zselatinleveleket hideg vízben áztatjuk 5-10 percig, majd leöntjük a vizet. A gyümölcsöt összekeverjük a cukorral és felmelegítjük (majdnem forrásig), majd belekeverjük a zselatinleveleket. Kis formákba öntjük és hagyjuk megszilárdulni hideg helyen (kb 4 óra). A feketeribizliset szilikon formákba raktam (kb 15 db lett), a többit pálinkás poharakba (a narancsosból és az epresből fajtánként 5-6 db lett, a citromosból 3). A képen a citromosból csak egy fél van, nagyon hamar elfogyott majdnem az egész... Az epres ízlett leginkább mindenkinek. Kristálycukorba is forgattam őket, de két perc alatt leolvadt.

Eredeti recept a zselatin zacskójáról.

vajkaramella.jpgVajkaramella: 

20 dkg vaj, 4 dl habtejszín, 7 dl cukor, 2 dl világos szirup, 4 ek glükózszirup

A vajat felolvasztjuk, belekeverjük a többi hozzávalót és gyarkan megkeverve lassan főzzük csepp-próbáig (jéghideg vízbe cseppentve gömbbé áll össze), nekem kb 1 óráig tartott. Utána sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és hideg helyen hagyjuk megszilárdulni, kb 24 órát.

Recept innen: (finnül) https://www.dansukker.fi/fi/resepteja/kermatoffee?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=some-jatkuva

A bejegyzés trackback címe:

https://marcsimiki.blog.hu/api/trackback/id/tr6016791580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása