jan
18

Bejgli 2.0

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

bejgli_2_0.jpgHozzávalók (4 rúdhoz):
Tészta:

60 dkg rétesliszt, 12 dkg porcukor, 1 kávéskanál só, 25 dkg puha vaj, 2 tojás, 1-1,5 dl tej, 2 dkg élesztő

Töltelék:

30 dkg darált dió, 19 dkg cukor, 1 dl víz, 1 evőkanál vaj, 1 citrom reszelt héja, 1 teáskanál vaníliakivonat, 1 kávéskanál őrölt fahéj

30 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 1 dl víz, 1 evőkanál vaj, 1 citrom reszelt héja, 1 teáskanál vaníliakivonat, 30 dkg mazsola

A tetejére:

1 nagy tojás

A mazsolát megmossuk és meleg vízbe áztatjuk 10-15 percre, majd lecsöpögtetjük.

A lisztet elkeverjük a porcukorral és a sóval. A puha vajat, az élesztőt, a tojásokat és 1 dl tejet a robotgép táljába tesszük. Hozzáadjuk a lisztet is, és a dagasztókarral összeállítjuk a tésztát. Ha nagyon kemény lenne, öntünk még hozzá 2-3 evőkanál tejet.
A tésztát letakarva állni hagyjuk 1 órán keresztül.
Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A vizet felmelegítjük a vajjal és a cukorral, belekeverjük a darált diót és az ízesítőket. Ha a töltelék nagyon kenődős lenne, akkor 2-3 evőkanál darált háztartási kekszet adunk még hozzá.
Ugyanígy elkészítjük a máktölteléket is. Mindkettőnek nagyon sűrűnek kell lennie.
A tésztát 4 részre osztjuk és egyenként 20 x 30 cm-es lapokra nyújtjuk. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta úgy, hogy körben kihagyunk egy 2 cm széles csíkot. Megszórjuk mazsolával, majd a két szélét picit behajtva feltekerjük.
Sütőpapíros tepsire tesszük a rudakat, egymástól kétujjnyi távolságra. Tojássárgával lekenjük, fél órán át állni hagyjuk meleg helyen. Ezután tojásfehérjével is megkenjük, majd fél órán keresztül hűvös helyen pihentetjük.
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. A bejgliket hurkapálcával vagy hústűvel megszurkáljuk a tetején és az oldalán is, majd 25-30 perc alatt megsütjük őket. A tepsin hagyjuk kihűlni és tálalás előtt szeleteljük.

Eredeti recept: http://www.mohakonyha.hu/2010/12/bejgli.html?m=1

A bejegyzés trackback címe:

https://marcsimiki.blog.hu/api/trackback/id/tr3416362216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása