Hozzávalók: 5.5 kg pacal, ecet, 2 babérlevél, 2 ek olaj, 6 ek édesnemes pirospaprika, 6 szem egész bors, só, 4 gerezd fokhagyma, 6 nagy vöröshagyma, 2 ek őrölt kömény, 1.5 ek őrölt csípős paprika, 5 leveskocka, 1 ek őrölt bors, kevés gulyáskrém, 3 paradicsom, 2 pirospaprika
A pacalt itt fagyasztva lehet kapni, egészben vagy félbevágva, nincs előfőzve.
A kiengedett pacalt megtisztítjuk, csíkokra vágjuk. Ecetes vízben áztatjuk kétszer, váltott vízben, majd kétszer ecet nélkül, az áztatóvizeket kiöntjük. Előfőzzük: a vízbe teszünk 2 kk sót, 6 szem egész borsot, 2 babérlevelet és 2 ek olajban elkevert 2 kk édes pirospaprikát, 20 percig forraljuk (a szaga nagy része elmegy ettől).
A hagymát félbe, majd keskeny szeletekre vágjuk, a bográcsban pörköltalapot készítünk a többi hozzávalóból, a pacalt kb 3 órát főzzük benne lassú tűzön.
Eredeti receptek innen: https://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/pacalporkolt, Pataji pacalpörkölt (Receptvarázs Szabadtűzön, Aquila Könyvkiadó, 2004.)