dec
16

Gazdag csokitorta

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

gazdag_csokitorta.jpgA kollegáknak sütöttem, egy megbeszélésre. Régen többször is kaptak, ma már max. 1-2-szer évente.

A recept az egyik kedvencem régóta, igaz hogy nagyon morzsálódik, de szuperfinom. Az eredeti recept szerint csokis vajkrémmel kellett volna tölteni és bevonni, de így jobban ízlik. A szakácskönyvet több mint 10 éve vettem Londonban, egy bolhapiacon.

Hozzávalók: 18,5 dkg vaj, 1 kk vaníliaaroma (vagy vaníliáscukor), 28 dkg cukor, 3 tojás, 9 dkg étcsoki, 22 dkg liszt, 2 kk sütőpor, 1 csipet só, 3 ek kakaópor, 1,85 dl tej, 1,5 dl málnalekvár, a bevonathoz (ganache) 2 dl tejszín, 10 dkg étcsoki, 2 ek kakaópor, 1 ek cukor

180 fokra előmelegítjük a sütőt, egy 25 cm átmérőjű gyűrű alakú tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Kikeverjük a puha vajat a cukorral, hozzáadjuk a vaníliaaromát és egyenként a tojásokat, folyamatosan keverve. Összekeverjük a lisztet, sütőport, sót, beleszitáljuk a kakaót, majd a tejjel és az olvasztott csokival felváltva a vajhoz adjuk. 50-55 percig sütjük, amíg nem tapad tészta a beleszúrt hústűre. A formában hagyjuk hűlni 10 percig. Kettévágjuk és megtöltjük a lekvárral.

A bevonathoz felmelegítjük a tejszínt, beleszitáljuk a kakaóport, hozzáadjuk a cukrot és a kockára tört étcsokit és folyamatosan kevergetve addig melegítjük (nem forraljuk), amíg a csoki teljesen felolvad és sima massza lesz. A torta tetejére öntjük. Az eredeti recept szerint (finnül) nem kell bele se kakaópor, se cukor, viszont 10 helyett 20 dkg étcsoki, de sajnos otthon nem volt annyi már, ezért kellett "megszaporítani"...

A tészta receptje innen: The complete book of home baking (J. B. Fairfax, 1993)

A bejegyzés trackback címe:

https://marcsimiki.blog.hu/api/trackback/id/tr3315339084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása