Hozzávalók: 2 doboz konzerv kókusztej (nem light), 1 csipet só, 3 ek xilit (nyírfacukor), 1 púpozott ek kukoricakeményítő, 10 dkg cukormentes étcsoki
Fél doboz kókusztejet félreteszünk, a többit kevergetve felmelegítjük a xilittel, kockákra tört csokival és a sóval, hogy csomómentes legyen (azaz feloldódjon a kókusztej zsírja), de ne forrjon. A félretett kókusztejet simára keverjük a keményítővel, majd a többi kókusztejhez öntjük. 6-8 percig közepes lángon, folyamatosan keverve melegítjük, de ne forrjon. Levesszük a tűzről, ha szükséges, merülőmixerrel simára keverjük és hagyjuk kihűlni. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, hűtőben tartjuk legalább 3 órán át és a fagyigépben elkészítjük. Kis poharakba vagy csészékbe adagolva érdemes a fagyasztóba tenni.
A keményítő miatt rövidebb ideig kellett a fagyigépben kevertetni, mint a tejszínes fagyikat.
Eredeti recept innen: http://www.thekitchn.com/how-to-make-vegan-ice-cream-cooking-lessons-from-the-kitchn-204755