dec
25

Mézeskalács házi cukormázzal

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

mezskalacs_cukormazzal.jpgKarácsonyra csináltunk idén is mézeskalácsot. Először tubusos cukormázzal díszítettük, de nagyon kemény volt. Miután kifogyott, csináltunk házi cukormázat, azzal sokkal könnyebb volt díszíteni. A bal felső darabot fából faragott keksznyomóval formáztuk.

Mézeskalács hozzávalók:

35 dkg méz, 70 dkg liszt, 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 tojás, 1 kk szódabikarbóna, 2 kk mézeskalács fűszerkeverék

A lisztet, fűszereket és szódabikarbónát összekeverjük. A mézhez adjuk az enyhén felvert tojásokat, a vajat, cukrot és habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és összegyúrjuk. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk. 180 fokra előmelegítjük a sütőt és sütőpapírral bélelt tepsiben Addig sütjük a kalácsokat, amíg a szélük kezd megpirulni, hagyjuk kihűlni.

Cukormáz hozzávalók: 1 közepes méretű tojás fehérje, 20 dkg átszitált porcukor, 1 kis csipet só (a sótól a mézeskalács máz fehér marad még hetek után is), 2-3 csepp citromlé (ettől lesz fényes a máz), 1 ek. étkezési keményítő (hogy biztosra menjünk)

A porcukorba belekeverjük a keményítőt és a csipet sót. A tojásfehérjét beleütjük a robotgép táljába és addig verjük, amíg majdnem teljesen kemény habot nem kapunk (kb. 2-3 perc). A keverék felét hozzáadjuk a habhoz és 3 percig verjük vele, majd beleöntjük a második adag porcukrot és további 5 percig verjük. A két adag közt kapcsoljuk ki a gépet és fokozatosan növeljük a sebességet, különben az egész konyhát beteríti a porcukor!  Akkor jó a mézeskalács máz, ha tejföl állagú. A legvégén belecsepegtetjük a citromlevet és még egyszer átkeverjük az egészet.

Nejlonzacskóba töltjük a mázat, olyan kis lyukat vágjunk ollóval a zacskó csücskére, amilyet csak tudunk, ugyanis a máz díszítés közben tágítani fogja a lyukat.

Mézeskalács recept: Lajos Mari - Hemző Károly: 99 sütemény és torta (Nagymama mézespuszedlije)

Cukormáz recept: http://mezeskalacs.info/a-tokeletes-mezeskalacs-maz-titka/

A bejegyzés trackback címe:

https://marcsimiki.blog.hu/api/trackback/id/tr1113518681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása