Miki találta a receptet, amiből három fűszerkombinációt próbáltunk ki:
- csilipaprika + fokhagyma (szétnyomva) + só
- csilipaprika + gyömbér + só
- fahéj + szegfűszeg + csillagánizs.
A tököt kettévágjuk, kimagozzuk, 5-8 cm-es szeletekre daraboljuk, minden vágott felületet beszórunk/bekenünk a fűszerkeverékkel. A felszeletelt sütőtököt tepsin, sütőlapon tesszük az előmelegített sütőbe, a darabok között minden oldalról legalább 3 cm távolságot hagyva. Egy normál sütőbe egy sütésre 2 kg-nál több nyers tököt ne tegyünk, mert a kiáramló pára miatt a töknek főtt jellege lesz. A tök sütési ideje 80-90 perc, a sütést 30 percig 220 fokon, majd 30 percig 200 fokon, a végén 20-30 percig 160 fokon végezzük. A hőfok növelésével a sütési idő csökkenthető, ennek az a következménye, hogy a sült tök külső héja a világossárga szín helyett enyhén égetett barna színt kap, esetleg feketére éghet, ha nem vigyázunk. A tök akkor van kész, ha villával könnyen átszúrható.
Recept: http://m.origo.hu/tafelspicc/