Egy barátunknál kóstoltuk meg ezt sok évvel ezelőtt, nagyon ízlett, elkértem a receptjét. Ha hétvégén vendégek jönnek és gyorsan kell sütni valami finomat, ez az egyik biztos tipp. Ha marad belőle, a hűtőben pár napig eláll, azalatt el is fogy.
Hozzávalók:
Tészta: 1 dl cukor, 10 dkg vaj, 1 tojás, 2.5 dl liszt, 1 kk sütőpor, 1 csipet só
A vajat megpuhítjuk, összekeverjük a cukorral. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, összegyúrjuk a vajjal és az enyhén felvert tojással. Vajazott-lisztezett formába nyomkodjuk, 210 fokra előmelegített sütőben 6 percig elősütjük.
Tetejére: 2 dl túró (maitorahka), 1 tojás, 4 ek cukor, 20 dkg áfonya
A tojást enyhén felverjük, hozzáadjuk a túrót és 2 ek cukrot. Az elősütött tésztára kenjük, rászórjuk az áfonyát (lehet mirelit is), a tetejére szórjuk a maradék cukrot.
Kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.
A képen szereplő süti kivételesen mirelit tésztával készült, kevés volt az idő.