Egy barátunktól kaptunk egy cserép citromfüvet, ami már hetek óta várta, hogy legyen belőle valami. Ez a recept egyszerűnek és elég abszurdnak tűnt ahhoz, hogy kipróbáljam. Langyosan még elég fura volt az íze, de készen (azaz fagyasztva) finom és különleges.
Hozzávalók: 6 dl tejföl (creme fraiche), 3 dl zsíros tej, 2 dl cukor, 1.5 tő citromfű, 1/2 kk vaníliaaroma, 1 csipet só
Összevágjuk a citromfüvet, a cukorral és a tejjel melegedni tesszük, míg a cukor feloldódik (csak gyöngyözzön, ne forrjon), kevergetés közben a citromfüvet próbáljuk összetörni/összenyomni, hogy kijöjjön a íze. Félretesszük hűlni pár órára. Simára keverjük a tejfölt, vaníliaaromát és a sót, majd szűrőt át beleöntjük a citromfüves tejet, a fakanállal kipréseljük a citromfű levét. Hűtőben tartjuk legalább 3 órán át és a fagyigépben elkészítjük.
Recept innen (kis változtatással): Lemon Balm Creme Fraiche Ice Cream