
Miki első fonott kalácsa, szerinte nagyon finom kenyér helyett, kolbásszal vagy sonkával...
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 ek kristálycukor, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 3 dl tej, só, 5 dkg mazsola
Az élesztőt morzsold össze, majd fél deci langyos tejjel keleszd 5 percig. Ezután a liszttel, a cukorral, a langyos tejjel, a vajjal, a tojásokkal és egy csipet sóval dolgozd össze, végül add hozzá a mazsolát is. Akkor jó, ha sima, hólyagos.
A tetejét liszttel szórd meg, konyharuhával takard le, és hagyd megkelni. Ezután borítsd lisztezett gyúródeszkára, és oszd fel három darabra, majd sodorj belőlük hurkákat. A szálakat fond össze, és tedd egy kivajazott-kilisztezett tepsibe. A tetejét kend meg kicsit felvert tojással, és hagyd kelni még 20 percet. Ha megkelt, újra kend be tojással, és előmelegített sütőben süsd 45 percig közepes hőfokon.
Recept innen: http://www.femina.hu/recept/kalacs