jún
12

rebarbaras_sajttorta_1.JPGA kertben egyelőre csak rebarbarát lehet szüretelni, de az legalább finom. Miki találta ezt a receptet, amit regenorosítottunk. A fotón levő első változat kicsit túl édes lett, ezért a lenti receptben csökkentettük a xilit mennyiségét.

Hozzávalók:

Tészta: 20 dkg ghí,4 dl hajdinapehely, 2 dl hajdinaliszt, 1 dl xilit, 2 tojás

Rebarbarazselé: 30 dkg rebarbara, 1 dl xilit, 1 kk keményítő

Túrótöltelék: 4 levél zselatin, 35 dkg vegán túrókrém (pl ez), 20 dkg tofu (pl ez), 4 dl műtejszín (pl ez), 1/2 dl xilit, 1 vaníliarúd, 3 fahéjrúd

Tetejére: 2 ½ dl víz, 1/2 dl xilit, 1 vaníliarúd, 4 levél zselatin

A rebarbaraszárakról krumplihámozóval vagy késsel 1-2 mm vastag és fél centi széles csíkokat vágunk körben, félretesszük. A belsejét felszeleteljük és a cukorral, keményítővel és a vízzel főzzük lassú túzön kb 30 percig, hűlni hagyjuk.

A tésztához összekeverjük a lisztet a hajdinapehellyel, egyhén felverjük a tojást. Összegyúrjuk a hozzávalókat. Egy 23 cm átmérőjű tortaforma aljára sütőpapírt teszünk a szélét megkenjük ghível. Belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy két centi magas pereme is legyen. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

A vaníliarudat kettévágjuk, a vizet, a cukrot, a vaníliarudat összefőzzük, pár percig előfőzzük benne a rebarbaracsíkokat, egyszerre 5-6 darabot, csak addig, amíg kicsit megpuhulnak, de még egyben maradnak. Kivesszük és hagyjuk kihűlni.

A torta tetejéhez összeszőjük a rebarbaracsíkokat: egy sütőpapírra tesszük a rebarbaracsíkok felét, párhuzamosan, fél centi távolságra egymástól. Minden másodikat felhajtunk a közepétől, ráteszünk keresztben egy csíkot és visszahajtjuk rá a csíkokat. Felhajtjuk minden másodikat (amik az előbb nem voltak felhajtva) és ráteszünk egy újabb csíkot keresztben, majd visszahajtjuk rá a felhajtott csíkokat. Addig folytatjuk, amig a csíkok széléhez nem érünk, majd a másik oldalt is megcsináljuk. A fagyasztóba tesszük. Olyannak kell(ene) lennie, mint a linkben levő...

A töltelékhez a zselatint vízbe áztatjuk, a vaníliarudat kettévágjuk. 2 dl tejszínt felforralunk, a vanília és fahéjrudakat 5-8 percig főzzük benne lessú tűzön, majd kidobjuk őket. Beletesszük a zselatinlapokat és feloldjuk benne. Összekeverjük a cukrot, tofut és a túrókrémet, vékony sugárban belecsorgatjuk a tejszínt és összekeverjük. A maradék tejszínt habbá verjük, a többihez keverjük.

A tésztára kenjük a rebarbarazselét, rá a tölteléket. A hűtőbe tesszük. A fagyott rebarbarafonatot a torta tetejére tesszük, a kilógó végeit levágjuk. Még fagyottan felszeletelhetjük.

Mivel mi túlfőztük a rebarbaracsíkokat, szövés helyett csak egymásra raktuk őket, amikor a töltelék már a tésztán volt. Utána a főzővízbe tettük a vízben áztatott zselatinlapokat, felforraltuk és amikor kézmelegre hűlt, a csíkok tetejére öntöttük. Kicsit elmászott miatta a csíkok egy része, de a főzővíz szép színe miatt még így is jól néz ki a torta.

Eredeti recept: https://www.valio.fi/reseptit/raparperijuustokakku-2/

rebarbaras_sajttorta_2.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://marcsimiki.blog.hu/api/trackback/id/tr7012567327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása