A kertben van egy tő rebarbara, tavasszal derült ki, amikor egy fura piros izé nőtt ki a földből. Nyáron levágtam a szárakat kétszer is, de a felújítás és a vendégek mellett nem volt idő megcsinálni őket, csak lefagyasztottam. Most végre kivettem párat, persze jól összementek kiolvadás közben. A tészta az áfonyás pite tésztája, a töltelék egy ismerős receptje, már rég ki akartam próbálni.
Hozzávalók:
Tészta: 1 dl cukor, 10 dkg vaj, 1 tojás, 3 dl liszt, 1 kk sütőpor, 1 csipet só
A vajat megpuhítjuk, összekeverjük a cukorral. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, összegyúrjuk a vajjal és az enyhén felvert tojással. 1-2 órát pihentetjük. Vajazott-lisztezett formába nyomkodjuk, 200 fokra előmelegített sütőben 7 percig elősütjük.
Tetejére: 2 rebarbara szár (ha le volt fagyasztva, akkor 4), 1 ek tejföl, 1 tojás, 3 ek cukor, 1 kk vaníliás cukor
A rebarbarát megtisztítjuk, 1 centis darabokra vágjuk, az elősütött tésztára szórjuk. A tojást enyhén felverjük, hozzáadjuk a tejfölt, cukrot és a vaníliás cukrot (ha fagyasztott volt a rebarbara, a kiolvadt levét is tegyük bele). A rebarbarára öntjük és kb 30-40 perc alatt készre sütjük.
Receptek: tészta: http://marcsimiki.blog.hu/2015/06/29/afonyas-turos_pite, töltelék: http://finnisztan.blogspot.com/2011/06/rebarbara.html (már nincs ott a recept, de innen nyomtattam ki fél éve)