Miki egyik specialitása az ágyas pálinka. Persze sokan csinálnak ilyet, íme a saját változatunk :-)
Tavaly többféle gyümölccsel kipróbáltuk, idén már csak a tavaly legjobban bevált kétféle receptet csináltuk meg.
1. aszalt szilvás
Fél liter házi pálinkához 6-8 szem aszalt szilvát kell tenni és 2 hónapot érlelni, majd meginni :-)
A szilva sötétre színezi a pálinkát.
2. datolyás-fügés
Fél liter házi pálinkához 3 szem aszalt fügét, 5 szem datolyát, 3 szelet citromot és egy evőkanál mézet teszünk. 2-3 hónap érlelés után olyan lesz, mint valami likőr.
Ha kifogyott a pálinka, a gyümölcsöket ki kell szedni (a célszerszám egy horgasra hajlított végű hústű) és süteménybe fel lehet használni, pl. püspökkenyérbe nagyon finom :-) Kiszedés után a hűtőben (zárt dobozban) hetekig-hónapokig eláll, míg a süteménybe kerül.