feb
5

Ágyas pálinka

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 11:02 am

Miki egyik specialitása az ágyas pálinka. Persze sokan csinálnak ilyet, íme a saját változatunk :-)

Tavaly többféle gyümölccsel kipróbáltuk, idén már csak a tavaly legjobban bevált kétféle receptet csináltuk meg.

1. aszalt szilvás

Fél liter házi pálinkához 6-8 szem aszalt szilvát kell tenni és 2 hónapot érlelni, majd meginni :-) 

A szilva sötétre színezi a pálinkát.

2. datolyás-fügés

Fél liter házi pálinkához 3 szem aszalt fügét, 5 szem datolyát, 3 szelet citromot és egy evőkanál mézet teszünk. 2-3 hónap érlelés után olyan lesz, mint valami likőr.

Ha kifogyott a pálinka, a gyümölcsöket ki kell szedni (a célszerszám egy horgasra hajlított végű hústű) és süteménybe fel lehet használni, pl. püspökkenyérbe nagyon finom :-) Kiszedés után a hűtőben (zárt dobozban) hetekig-hónapokig eláll, míg a süteménybe kerül.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://marcsimiki.blog.hu/api/trackback/id/tr51731218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2010.02.09. 17:50:20

Azt hiszem ügyes a technológia, és hogy még jobb lehessen néhány gondolat. Arra érdemes különös figyelmet fordítani, hogy az aszalt szilvára csakis jó minőségű szilvapálinka kerüljön, és a termék fogyasztási alkohol tartalma ne legyen 40 %-nál magasabb. Nincs rá szükség, mert ebben az alkohol tartományban tisztán,érzékelhetően, jól kijönnek a szilvás tipikusságok. A 2 hónapos kivonatolási időt nyugodtan meglehet nyújtani, nem árt, sőt használ.Egyébiránt a gyümölcságyat, a térfogatra számítva 15 %-ra érdemes beállítani, tehát 15 % gyümölcsöt kell "beágyazni", így a 2-3 hónapot követően az ital komplexitása jelentősen megnő, kellően illat és íz gazdag lesz. Kellemes ágyazást, sikert kívánok!

marcsi72 2010.05.07. 15:01:47

Köszönjük szépen a profi tanácsokat! Az újabb adagokat már ez alapján kevesebb gyümölccsel ágyaztuk meg. Kb egy hónap telt el azóta és mintha egyre erősödne a pálinka, talán a gyümölcsöktől, talán csak mi érezzük így...
süti beállítások módosítása