feb
3

Kenyér

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 8:23 pm

Ime a saját kenyér receptem, két változatban: fehér és barna, magvas.

Hozzávalók
1 kiló kenyérliszt („puolikarkea vehnäjauho”)
2 csomag (7 g-os) szárított élesztő (Lidl)
3 mokkáskanál só
1/2 evőkanál cukor
1 db főtt krumpli villával széttörve
6.5 dl langyos víz
1 db tojás
 
Az élesztőt 10 percig felfuttatjuk a cukros, kézmeleg vízben. A lisztbe belekeverjük a sót és az összetört, langyos főtt krumplit. Beleöntjük az élesztős vizet és robotgéppel simára dagasztjuk.
Dagasztás után fél órát kelesztjük meleg helyen, konyharuhával letakart tálban.
Fakanállal kicsit felverjük (ettől picit összeesik).
Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük (nagyjából kenyér-formára), a tetejét felvert tojással megkenjük és még fél órát kelesztjük.
A sütőbe teszünk egy tálka vizet (2-3 dl) és előmelegítjük 160 fokra.
Amikor a tésztát berakjuk, 200 fokra állítjuk a sütőt. A kenyeret 1 óráig sütjük. Amikor a teteje pirulni kezd (kb. 20 perc után), sütőpapírral letakarjuk.
Amikor kisült, rácsra csúsztatva (a sütő rácsa is jó erre), konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni. (Ettől a teteje kicsit megpuhul, de az alja nem lesz szalonnás.)
 
Megjegyzés:
A kenyér állaga és minősége a liszt összetételétől függ (magassága kb 10cm).
Érdemes felszeletelni es zacskóban lefagyasztani. Evéskor mikróban kiolvasztani a kellő mennyiséget, így mindig friss es meleg lesz. 2-4 szelet kb. 1 ½ perc a kiolvasztó funkcióval.
 
Változat: félbarna, magvas kenyér (mostanában már csak ezt esszük):
-       ½ kg fehér kenyérliszt
-       25 dkg Graham liszt
-       25 dkg pehely+magvak  (búzapehely, árpapehely, rozspehely, búzacsíra, lenmag, napraforgó, tökmag, szezámmag)
-       kicsit kevesebb víz kell, kb. 6.2 dl.

A kenyérsütés ugyanaz, mint fent.

A bejegyzés trackback címe:

https://marcsimiki.blog.hu/api/trackback/id/tr51727659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

soskati 2010.02.05. 22:26:58

Tényleg nagyon finom!!!
Kóstoltuk Marcsiék kenyerét és a fenti recept alapján mi is készítettünk. Van egy halsütő agyagtálam (szép ovális, amolyan halformájú), én abban sütöttem, remek "vekni" formájú lett :-)

Mi nem használunk mikrosütőt, kenyérpirítóban megmelegítve/pirítva is nagyon finom a lefagyasztott szeletelt kenyér.
süti beállítások módosítása