Erdélyben, Alsósófalván kaptuk a receptet, aztán megtaláltuk ugyanezt a neten is.
Hozzávalók: 5 l víz, 2 kg zsiradék (mi Tesco-s vödrös zsírt használtunk), 1 kg marószóda (kristályszódának is hívják), 1 kg liszt, 1 l olaj. A szódát a vízben feloldjuk, 24 órát állni hagyjuk. A zsírt meglangyosítjuk, apránként (merőkanalanként) hozzákeverjük a szódát, majd az olajat és a lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, 1 napot állni hagyjuk langyos helyen. Utána (dróttal vagy késsel) felvágjuk és sötét, szellős helyen 4 hétig érleljük.
A kikevert, még folyékony szappan egy kis részéhez illóolajat tettünk (a fehér a sima mosószappan, a drappban van illóolaj).
Két darabkát lereszeltem és folyékony (illetve trutyi-állagú) mosószert csináltam belőle, ez jobban mos, mint az elődje...
Fázisfotók a "tovább" gombra kattintva
hozzávalók: szóda a vödörben, zsír a fazékban, olaj a kancsóban, liszt
a zsírt merőkanalanként adagoljuk a szódába
beleöntjük az olajat
belekeverjük a lisztet
merülőmixerrel simára keverjük
sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és hagyjuk megszilárdulni
két nap után kivesszük a tepsiből
felszeleteljük és hűvöz, szellős helyen hagyjuk száradni két hónapig