jún
10

Farmerkék lennadrág

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

farmerkek_lennadrag.jpgModell: Burda 2010/2, 112.

Anyag: lenvászon

A fehér nadrág mintája szerint készült, azaz elöl cipzáras, bő a szára. Ferdén bevágott zsebei vannak. Az elején az eredeti szűkítőket hajtásokra cseréltem, a háta felső részén maradtak a szűkítők. A derékpánt egyenes, övmerevítő közbéléssel megerősítve.

jún
3

Szúnyoghálós ajtó

Címkék: lakás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

szunyoghalos_ajto_belul.jpgMióta meleg van, esténként nyitva szeretnénk hagyni az erkélyajtót, de persze jönnek a szúnyogok. Mivel nem lehet ilyen ajtót készen kapni akkora méretben, mint ami nekünk kell, Miki csinált egyet. Lécekből csavarozta össze, lefestette, a szúnyoghálót kárpitos tűzőgéppel tűzte rá körben. Egy mágnessel csukódik, a fogantyú a konyhaszekrény ajtók pótalkatrésze... Mivel maradt egy picike rés az ajtónyílás és az ajtó között, fekete ablakszigetelőt ragasztott rá.

szunyoghalos_ajto_kivul.jpg

máj
27

Háromszög-sál

Címkék: kötés | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

img_20190523_082151.jpgModell: Burda 2017/1, 139.

Fonal: Novita Puro Batik (akril)

Nagyon tetszett a fonal, de csak egy gombolyagot vettem, mert már akkor is túl sok fonalam volt otthon. Egy háromszög alakú sálat szerettem volna, amin jól mutatnak a csíkok és az egész gombolyag fonalat felhasználhatom hozzá. A háromszög hosszú oldalának közepén kellett kezdeni, onnan nőtt a kendő három irányba, azaz addig köthettem, amíg volt a fonalból... Mivel kicsi és egyszerű, vonaton és az autó anyósülésén is tudtam kötni.

4-es tűvel 7 szemre kezdtem, a két szélen 3-3- szem lustakötés (a szélszemet is beleértve), majd 1 ráhajtás, 1 sima, 1 ráhajtás, 3 szem lustakötés. A fonákján a ráhajtásokat csavartan kötöttem (a 3-3 szélső szem sima, a többi fordított). A következő sorokban a színén 3 szem lustakötés, 1 ráhajtás, sima szemek, a középső szem előtt 1 ráhajtás, a kozépső szem sima, 1 ráhajtás, sima szemek, majd a 3 szélső szem előtt 1 ráhajtás és 3 sima. A fonákján a 3 szélső szem sima, a ráhajtás sima, de csavartan lekötve (hogy ne keletkezzen lyuk), majd fordított szemek (a középső szem mellett ráhajtások a 10. sortól nem csavartan kötve), a szélső három szem előtti ráhajtás csavartan lekötve, a szélső 3 szem simán kötve.

Amikor már alig volt a gombolyagból, elkezdtem lezárni a szemeket. Pöndörödött visszafelé, így el kellett bontani a két utolsó sort és 1 sima-1 fordított mintával kötni két sort, majd lezártam a szemeket. A kezdő szemeket összehúztam szorosra, mintha egy pontból indult volna az egész. Nem lett teljesen háromszög alakú, inkább deltoid, de kimostam és nedvesen formára igazítottam, így már majdnem...

máj
20

Rózsaszín pöttyös blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

ujjatlan_pottyos_bluz.jpgModell: Burda 2003/8, 104.

Anyag: patchwork pamutvászon

piros kockás blúz mintája szerint készült, nyakpántos gallérral, gombos, elöl-hátul karcsúsított. A szabásmintát végre (15 blúz után) kijavítottam, azaz a gomblyukakat sűrűbbre vettem, a gomboláspántot szélesebbre, az ujjakört hátul laposabbra (azaz a háta fent bővebb lett). Kiszabtam az új változat alapján pár blúzt, ez az első, ami kész lett. Mivel kevés volt az anyag (a maradékok között volt), csak rövid ujjra telt volna belőle. Végül ujjatlanra csináltam, így ősztől tavaszig jobb hordani kardigán alatt. Az ujjakör fehér ferdepánttal van szegve.

máj
13

Szívecskés blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

szivecskes_bluz.jpgModell: Suuri Käsityö 2014/4, 8.

Anyag: viszkóz

A cikkcakkos rövidujjú blúz szerint készült, de bővebbre vettem az ujja alsó szélét, így kényelmes. 

Rövid ujjú, duplán szabott vállrésszel, alatta az eleje ráncolt. A nyakkivágás saját anyagából készült ferdepánttal van szegve, a kivágást mélyebbre vettem. A háta két darabból van szabva, enyhén karcsúsított. Mivel kevés volt az anyag a mintaillesztés miatt, a háta felső részét toldani kellett. A vállrészen a minta hosszában megy, az alsó réteg vékony fehér lenvászon.

máj
6

Polcok az üvegházba

Címkék: lakás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

uveghaz_polc.jpgAz üvegházba új polcok kellettek, mert a régi kicsi volt, nem elég a palántáknak. A lába és az oldalmerevítések vastag lécből vannak, a polcok lambéria. Méretre vágás után Miki lefestette mindet kétszer, majd száradás után összecsavarozta őket. A nagyobb az előkertben levő üvegházban van, amit pár éve örököltünk hazaköltöző barátoktól, a kisebb (a képen) az erkélyen levő újban. Palántákkal telepakolva nem sok látszik belőle...

uveghaz_polc_tele.jpg

ápr
29

Paisley-mintás nadrág otthonra

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

paisley_mintas_nadrag.jpgModell: Burda 2001/12, 130.

Anyag: viszkóz

Az Eurokangasban tavaly tavasszal újra 5€-s heteket tartottak, ismét vettem az egyetlen olyan leárazott anyagból, ami szóba jöhetett. Valamiért azt hittem, hogy kisebb a minta...

A kockás flanell nadrág mintája szerint készült: bő, egyenes szárú, gumis-megkötős derékkal (a megkötőt a pink-fekete nadrágból vettem ki, miután kilehelte a lelkét). Hátul van egy farzseb (zsebkendőnek, kulcsnak stb).

ápr
22

Szürke nadrág gombos zsebbel

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

szurke_nadrag_gombos_zsebbel.jpgModell: Burda 2007/9, 115.

Anyag: gyapjú

Új szabásminta, ezen az anyagon próbáltam ki, mivel nem volt drága, pedig nagyon szép. Elöl cipzáras, bő a szára, a csípőrész oldalsó része külön szabott, alatta zseb van és hajtás. A derékpánt ívelt, közbéléssel megerősítve, a belső oldala más anyagból van, azt is megerősítettem, hogy legyen tartása. Oldalt úgy varrtam össze, hogy könnyű legyen szűkíteni vagy bővíteni. Vasalt éle van (az eredeti modellnek nincs, de ebből az anyagból így jobban néz ki).

Igazából nem áll jól, valószínűleg nem fogok többet ez alapján varrni...

gombos_zseb.jpg

ápr
15

Kék-szürke csíkos sapka Mikinek

Címkék: kötés | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

csikos_sapka_mikinek.jpgFonal: Sublime Evie (95% pamut, 5% polyamid)

A pink csíkos sapka maradék fonalából készült - azt olyanra kötöttem, hogy erre jusson elég szürke és kék fonal. Az alsó szélen kezdtem kék fonallal, 5-ös tűvel 100 szemre. Patentkötéssel (1 sima 1 fordított) kötöttem 7 cm-t, utána simakötéssel folytattam. 7 cm után csíkos mintával (simakötéssel) folytattam: szürke fonallal 4 sor, utána 4 sor kék, majd ismételtem. 13 cm-nél fogyasztottam először a 10-ik, majd minden 20-ik szemen. A szemet leemeltem, az előző és a következő szemet összekötöttem, áthúztam a leemelt szemen. A következő fogyasztásokat mindig ugyanazon a középső szemen csináltam, a színén, azaz minden második sorban. Amikor már csak 11 szem maradt, lezártam a maradék szemeket: áthúztam a szálat egyszerre minden szemen, szorosra húztam és elvágtam a fonalat, majd összehorgoltam a két szélt a fonákoldalon.

Amikor ez elkészült, Miki azt mondta, hogy egyelőre nem kér újabb sapkát, most már van neki elég...

ápr
8

Pink csíkos sapka

Címkék: kötés | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

pink_csikos_sapka.jpgFonal: Sublime Evie (95% pamut, 5% polyamid)

Ilyen puha fonalat még soha nem használtam... Az alsó szélen kezdtem pink fonallal, 5-ös tűvel 100 szemre. Patentkötéssel (1 sima 1 fordított) kötöttem 7 cm-t, utána simakötéssel folytattam. 7 cm után csíkos mintával (simakötéssel) folytattam: szürke fonallal 8 sor, utána 4 sor kék, 8 sor szürke, 4 sor pink, majd ismételtem a 8 sor szürke résztől. 12 cm-nél fogyasztottam először a 10-ik, majd minden 20-ik szemen. A szemet leemeltem, az előző és a következő szemet összekötöttem, áthúztam a leemelt szemen. A következő fogyasztásokat mindig ugyanazon a középső szemen csináltam, a színén, azaz minden második sorban. Amikor már csak 11 szem maradt, lezártam a maradék szemeket: áthúztam a szálat egyszerre minden szemen, szorosra húztam és elvágtam a fonalat, majd összehorgoltam a két szélt a fonákoldalon.

A csíkos minta egyik oka, hogy mindhárom színből egy-egy gombolyagot vettem és a maradékból szeretnék majd Mikinek egy szürke-kék csíkos sapkát (általában egy sapkához 5-7 dkg kell).

ápr
1

Csíkos lenvászon blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

csikos_lenvaszon_bluz.jpgModell: Burda 2007/10, 117.

Anyag: csíkosan szőtt vékony lenvászon

A narancssárga blúz mintája szerint készült, azaz állógalléros, elöl kb derékig gombos, mellette két-két hajtással, amik a gomboláspánt aljáig le vannak tűzve. Egy-egy ugyanilyen hajtás van a hátán is. A hajtásokat levasalás után az egyik oldalon letűztem, így könnyebb mosás után vasalni. Az ujja kézelő helyett két gombbal "záródik". Eredetileg háromnegyedes ujja volt. A gomboláspántot először hosszában csíkosra szabtam ki, majd rájöttem, hogy így jobban fog kinézni.

már
25

Kék sapka bordás szegéllyel

Címkék: kötés | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kek_szegelyes_sapka_1.jpgEz Miki kék sapkájának maradékából van, ahhoz hasonló, de kicsit nagyobb (azaz lejjebb ér a fülén).

Fonal: Rowan Cocoon (gyapjú-mohair)

Az alsó szélen kezdtem 100 szemre, patentkötéssel (1 sima 1 fordított) kötöttem 7 cm-t, utána simakötéssel folytattam. 12 cm-nél fogyasztottam először a 10-ik, majd minden 20-ik szemen. A szemet leemeltem, az előző és a következő szemet összekötöttem, áthúztam a leemelt szemen. A következő fogyasztásokat mindig ugyanazon a középső szemen csináltam, a színén, azaz minden második sorban. Kb 20 centinél a fogyasztások közötti középső szemen is fogyasztottam, másodszor a 4. sorban. Amikor már csak kb 10 szem maradt, lezártam a maradék szemeket: áthúztam a szálat egyszerre minden szemen, szorosra húztam és elvágtam a fonalat, majd összehorgoltam a két szélt a fonákoldalon.

már
18

Doboz a kötőgépnek

Címkék: lakás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kotogepdoboz.jpgNagymamámtól örököltem a kézikötőgépét, ami legalább 40 éves. A doboza kartonpapírból volt, a teteje hiányzott, ezért a gép úszott a porban. Miki készített neki egy dobozt. 16 mm vastag mdf-lapból készült, amit a boltban vágattunk méretre. A vágott szélekre élfóliát vasalt. Kovácsoltvas zsanérokkal nyílik, sarokvasak védik az alsó sarkokat, a lapokat csavarok tartják össze. Kincsesláda stílust szerettünk volna, a gép megérdemli, nagyon sokat kötöttünk vele régen mamával és szeretném újra használni.

kotogepdoboz_nyitva.jpg

kotogepdoboz_oldal.jpg 

már
11

Csíkos zokni Miki anyukájának

Címkék: kötés | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

lila-piros_csikos_zokni.jpgFonal: Novita 7 Veljestä mökki (75 % gyapjú, 25% műszál)

Modell: Novita 2019/tavasz, 24.

Mivel az előző zoknit sokat hordja, kapott egy újat. Először egy másik leírás alapján kezdtem, 16-tal több szemre, de nagyon bőnek tűnt, így pár hét hezitálás után lebontottam és kerestem hozzá egy másik leírást. Ez már jónak látszik. 48 szemre kezdtem, 3.5-es tűvel, 14 centi magas a szára.

már
4

Kék csíkos blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kek_csikos_bluz_1.jpgModell: Burda 1997/8. 123.

Anyag: kockásan szőtt pamutbatiszt

A keskeny csíkos blúz mintája szerint készült, azaz nyakpántos gallérja és kézelős ujja van, hátul karcsúsított.

feb
25

Piros kockás blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

piros_kockas_bluz.jpgModell: Burda 2003/8, 104.

Anyag: kockásan szőtt azsúros batiszt

Ez is a várólistán volt, a fehér blúz mintája szerint készült, nyakpántos gallérral, kézelős ujjal, elöl-hátul karcsúsított. Az eredeti modellnek elég ritkán vannak a gombjai, sűrűbbre vettem, azaz két gombbal több van rajta. A gomblyukakat pirossal varrtam. Sajnos a mintát nem egyeztettem.

feb
18

Türkiz viszkózblúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

turkiz_viszkozbluz.jpgModell: Burda 2004/1. 114.

Anyag: viszkóz

A 8 évvel ezelőtt varrt lila blúz szerint készült, azaz elöl végig gombos, galléros, mell alatt elvágott, alatta és hátul is karcsúsított, az ujja hasítékkal, kézelővel készült. Mivel a kézelőt véletlenül duplaszélesre szabtam, egy helyett két gombbal záródik.

feb
11

zold_flitteres_bluz_1.jpgModell: Burda 2006/2, 135.

Anyag: hímzett pamutbatiszt

A fehér ráncolt elejű blúz szabása szerint készült, de hosszú ujjú. Hátul szűkített, V-nyakú blúz kis állógallérral, hímzett, flitteres batisztból. Az eleje közepe külön szabott, a gomboláspánt mellett az anyag kicsit ráncolt. A háta szűkítőket kicsit beljebb vettem, így nem buggyos hátul.

feb
4
citromos_regenor_muffin.jpgMiki sütötte, az eredeti receptet regenorosította, de úgy még kicsit száraz lett. Ebbe a változatba tett rebarbarát is, ez nagyon finom.
Hozzávalók: 26 dkg rizsliszt, 1 kk sütőpor, 0.5 kk szódabikarbóna, 15 dkg nyírfacukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 db citrom (leve és reszelt héja), 2 dl zabjoghurt (vegán), 2 db tojás, 0.5 dl ghí, 10 dkg rebarbara (fagyasztott, kiolvasztva)
 
Egy tálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát a cukorral és a citrom reszelt héjával. Egy másik tálban a tojást kissé felkeverjük, hozzáadjuk a joghurtot, a ghít, a citrom levét és a rebarbarát, majd a lisztes keverékhez vegyítjük.
A masszát a muffinpapírral bélelt formákba kanalazzuk és előmelegített sütőbe toljuk.
 Kb 15 perc alatt sül meg 180 fokon.
jan
27

Narancslekvár

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 1:53 pm

narancslekvar.jpgHozzávalók:

10 kg narancs, 4 db citrom, 3 kg cukor, 3 zacskó dzsemfix, 1 liter víz

A gyümölcsök héját zöldséghámozóval vékonyan távolítsuk el, majd vágjuk gyufaszál vastagságúra. A narancs és a citrom belső, vékonyabb, fehér héját, és a fehér csutkarészt is távolítsuk el. A gyümölcshúst felkockázzuk, a citromot kisebbre, a narancsot nagyobbra.

A vízbe öntsünk egy kiló cukrot, adjuk hozzá a vékonyra szelt narancs- és citromhéjat, majd lassan, állandó keverés mellett forraljuk fel, aztán közepes lángon főzzük egy órát. Ezután beletesszük a maradék cukrot, a gyümölcshúst és jól összekeverjük, majd kb 6 órát főzzük lassú tüzön. Végül belekeverjük a dzsemfixet.

A dzsemet frissen mosott üvegekbe merjük úgy, hogy teljesen tele legyenek, celofánt teszünk rá, rácsavarjuk a tetőt, pár percre fejjel lefelé állítjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, kb két napig.
jan
21

Madeiracsipkés ujjú blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

feher_madeiras_bluz.jpgModell: Burda 2013/1. 138.

Anyag: batiszt

A madeirás ujjú blúz szabása szerint készült, raglán ujjú. Az ujja alsó szélére egy régi, széles madeiracsipkét varrtam. Az ujja közepén és az eleje közepén keskeny madeiracsík van. A nyakkivágása kerek, gumi van belefűzve. Gumi van az ujjában, a madeiracsík felvarrásánál is.

jan
14

Hosszú ujjú cikkcakkos blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

cikkcakkos_hosszu_ujju_bluz.jpgModell: Burda 2014/4, 132.

Anyag: viszkóz

Ez is a várólistán volt, a türkiz cikkcakkos blúz anyagából készült. Elöl hasíték van, oldalt hajtások, kis állógallér megkötővel.

jan
7

Szürke blúz kihajtós gallérral

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

szurke_bluz_kihajtos_gallerral.jpgModell: Burda 2001/7, 114.

Anyag: puplin

A fehér lenvászon blúz mintája szerint készült, azaz kihajtós gallérja van, karcsúsított, elöl és hátul szabásvonalvarrással, dísztűzéssel, oldalt hasítékkal. A gombolás az eredetihez képest pár centivel magasabban kezdődik és sűrűbb, gyöngyházgombokat varrtam rá.

dec
31

Hajszálcsíkos bőszárú nadrág

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

hajszalcsikos_boszaru_nadrag.jpgModell: Burda 2010/2, 112.

Anyag: gyapjú-viszkóz keverék

A fehér nadrág mintája szerint készült, azaz elöl cipzáras, bő a szára, 1 farzsebbel. Az eleje és háta felső részén szűkítők vannak, a derékpánt egyenes, a belső oldala jó tartású, vastagabb anyagból van. Vasalt éle van (az eredeti modellnek nincs, de ebből az anyagból így jobban néz ki).

dec
24

feher_rancolt_madeira_bluz.jpgModell: Burda 2006/2, 135.

Anyag: hímzett gyűrt batiszt

A fehér ráncolt elejű blúz szabása szerint készült, de hosszú ujjú. Hátul szűkített, V-nyakú blúz kis állógallérral, hímzett, gyűrt batisztból. Az eleje közepe külön szabott, a gomboláspánt mellett az anyag kicsit ráncolt. A háta szűkítőket kicsit beljebb vettem, így nem buggyos hátul.

dec
17

Hajtókás ujjú csíkos blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

hajtokas_ujju_csikos_bluz.jpgModell: Burda 2002/5, 115.

Anyag: ingpuplin

Az idei várólistáról van ez is, a narancssárga ing mintája szerint készült, azaz kihajtós gallérja van, elöl gombos, mellzsebekkel, hajtókás ujjal. Az anyagát Indiából kaptam, a gombok a kék blúzról maradtak ki.

dec
10

Hajtókás ujjú lenvászon blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

hajtokas_ujju_lenbluz.jpgModell: Burda 2002/5, 115.

Anyag: lenvászon

Mikor kell nyári blúzt varrni, ha nem novemberben... A narancssárga ing mintája szerint készült, azaz kihajtós gallérja van, elöl gombos, mellzsebekkel, hajtókás ujjal. Ezen is csontgombok vannak, a fehér lenvászon blúzról maradtak ki (csak 5-ös csomagban lehetett kapni egy kézimunkavásáron).

dec
3

Zöld egyszínű blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

zold_ingbluz.jpgModell: Burda 2003/8, 104.

Anyag: ingpuplin

Ez is a várólistán volt, a fehér blúz mintája szerint készült, nyakpántos gallérral, kézelős ujjal, elöl-hátul karcsúsított. A gallért picivel kisebbre szabtam. Az eredeti modellnek elég ritkán vannak a gombjai, sűrűbbre vettem, azaz két gombbal több van rajta.

nov
26

Zöld virágos blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

zold_viragos_ingbluz.jpgModell: Burda 2003/8, 104.

Anyag: pamutbatiszt

Ez is a várólistán volt, a fehér blúz mintája szerint készült, nyakpántos gallérral, kézelős ujjal, elöl-hátul karcsúsított. A gallért picivel kisebbre szabtam. Az eredeti modellnek elég ritkán vannak a gombjai, kicsit sűrűbbre vettem, azaz két gombbal több van rajta.

okt
22

Türkizkék melegítőalsó

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

turkiz_melegitoalso.jpgModell: Burda 2001/12, 130

Anyag: belül bolyhos pamutdzsörzé

Az anyagát mosógépben festettem be. Ez is az idei várólistán volt: a kockás nadrág mintája szerint készült, otthonra: egyenes szárú fazon, gumis-megkötős derékkal (a gumi két végén kb 30 cm hosszú megkötő van). Az egyik oldalvarrásban zseb van.

okt
15

Türkiz cikkcakkmintás blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

turkiz_cikkcakkos_bluz.jpgModell: Suuri Käsityö 2014/4, 8.

Anyag: viszkóz

Az idei várólista elsö darabja: a kék aprómintás blúz szabása szerint készült: rövid ujjú, duplán szabott vállrésszel, alatta ráncolt. A nyakkivágás saját anyagából készült ferdepánttal van szegve, a kivágást mélyebbre vettem, így kényelmesebb. A háta két darabból van szabva.

okt
8

Sárgadinnyebefőtt

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

dinnyebefott.pngAz őszibarackbefőtt receptje szerint készült.

Hozzávalók:

5 kg sárgadinnye, 1/2 kg cukor, 1 zacskó befőtt-tartósító , 2 l víz
A dinnyét kétfelé vágjuk, kimagvaljuk, meghámozzuk, 2 centis kockákra vágjuk. Kb 3 liter vízbe tesszük a cukrot és a befőtt-tartósítót, pár percig főzzük benne a dinnyét, majd frissen mosott üvegekbe merjük. Felöntjük a főzővízzel, hogy teljesen tele legyenek, celofánt teszünk rá, rácsavarjuk a tetőt és pár percre a feje tetejére állítjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, kb 2 napig.
okt
1

Rebarbaradzsem

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

Hozzávalók:rebarbaradzsem.png

5 kg rebarbara, 1.4 kg cukor, 4 zacskó dzsemfix
A rebarbara-levélnyeleket meghámozzuk és 2 centis darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot és a dzsemfixet és felforraljuk, majd 3 percet forraljuk. A dzsemet frissen mosott üvegekbe merjük úgy, hogy teljesen tele legyenek, celofánt teszünk rá, rácsavarjuk a tetőt, pár percre fejjel lefelé állítjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, kb két napig.
sze
24

Őszibarack befőtt

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

barackbefott.jpgHozzávalók:

5 kg őszibarack, 1/2 kg cukor, 1 zacskó befőtt-tartósító , 2 l víz
A barackot kétfelé vágjuk, kimagvaljuk, meghámozzuk. A vízbe tesszük a cukrot és a befőtt-tartósítót, pár percig főzzük, hogy feloldódjon a cukor. A barackot pár percig főzzük benne kis adagokban, majd frissen mosott üvegekbe merjük. Felöntjük a főzővízzel, hogy teljesen tele legyenek, celofánt teszünk rá, rácsavarjuk a tetőt és pár percre a feje tetejére állítjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, kb 2 napig.
sze
17

Peszto lefagyasztva

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

pesto_fagyasztoba.jpgHozzávalók: 60 dkg bazsalikom, 36 dkg fenyőmag, 24 gerezd fokhagyma, 1.2 l olívaolaj, 40 dkg reszelt parmezán sajt, só, bors

A fenyömagot 220 fokra előmelegített sütőben 10 percig pirítjuk, a fokhagymát szétnyomjuk, olívaolajban megpirítjuk. A bazsalikomot mély tálba tesszük, ráöntjük a fenyőmagot, a fokhagymát és az olívaolajat. Merülőmixerrel (és türelemmel) egyenletes péppé keverjük. Belekeverjük a sajtot, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Kis dobozokba adagolva lefagyasztjuk.

Recept: http://www.femina.hu/recept/pesto.

sze
10

Gombával töltött cukkini

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

gombaval_toltott_cukkini.jpg

Hozzávalók: 1 nagy cukkini (kb 70 dkg), 3 szelet szalonna, 3 kis vöröshagyma, 20 dkg tölcséres rókagomba, 3 retek, 1/2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1/4 kígyóuborka, 13 dkg feta sajt, 1 pohár tejföl, 5 dkg reszelt sajt, oregano, kakukkfü, petrezselyem, só, bors

Meghámozzuk és félbevágjuk a cukkinit, kikaparjuk a belsejét. A szalonnát apróra vágva megpirítjuk, rajta megpirítjuk a felvágott hagymát, utána rátesszük a gombát, ha megpárolódott, rá az uborkát, retket, paradicsomot, paprikát, majd a füszereket, kb 15 percig pároljuk. Levesszük a tüzröl, belekeverjük a tejfölt, a reszelt és a feta sajtot. Megtöltjük vele a cukkiniket, a tetejére is reszelünk sajtot. 200 fokos előmelegített sütőben kb 1 órát sütjük.

Patisszonból is szoktuk csinálni, ugyanilyen finom.

sze
3

Szilvalekvár

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

szilvalekvar.jpgHozzávalók:

5 kg szilva, 1 kg cukor
A szilvát megmossuk, kétfelé vágjuk, kimagozzuk és összevágjuk. Hozzáadjuk a cukrot és lassú tűzön főzzük kb 4 órát. A dzsemet frissen mosott üvegekbe merjük úgy, hogy teljesen tele legyenek, celofánt teszünk rá, rácsavarjuk a tetőt, pár percre fejjel lefelé állítjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, kb két napig.
aug
27

Almabefött

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

almabefott.jpgHozzávalók:

3 kg alma, 1 kg cukor, nátrum-benzoát, citrom, fahéj, szegfüszeg
Az almát megmossuk, kimagvaljuk, meghámozzuk, darabokra vágjuk. Kb 3.5 liter vízbe tesszük a cukrot és a füszereket, pár percig főzzük kis adagokban az almát, majd szűrőkanállal frissen mosott üvegekbe merjük. Ráteszünk egy szelet citromot, felöntjük a főzővízzel, hogy teljesen tele legyenek, egy késhegynyi tartósítószert és celofánt teszünk rá, rácsavarjuk a tetőt és pár percre a feje tetejére állítjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, kb 2 napig.
aug
20

Szilvabefött

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

szilvabefott.pngHozzávalók:

7.5 kg szilva, 2 kg cukor, 5 zacskó befött-tartósító 
A szilvát megmossuk, kétfelé vágjuk, kimagvaljuk. Kb 3.5 liter vízbe tesszük a cukrot és a befött-tartósítót, pár percig főzzük. A szilvát frissen mosott üvegekbe merjük. Felöntjük a főzővízzel, hogy teljesen tele legyenek, celofánt teszünk rá, rácsavarjuk a tetőt és pár percre a feje tetejére állítjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, kb 2 napig.
aug
13

Sárgabarackdzsem

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

sargabarack_dzsem.jpgHozzávalók:

5 kg barack, 1.4 kg cukor, 4 zacskó dzsemfix
A barackot megmossuk, kétfelé vágjuk, kimagozzuk és meghámozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és a dzsemfixet és felforraljuk, majd 3 percet forraljuk. A dzsemet frissen mosott üvegekbe merjük úgy, hogy teljesen tele legyenek, celofánt teszünk rá, rácsavarjuk a tetőt, pár percre fejjel lefelé állítjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, kb két napig.
aug
9

Málnadzsem

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

malnadzsem.jpg

Hozzávalók:

2.5 kg málna, 50 dkg cukor, 2 zacskó dzsemfix (3:1)
A málnához adjuk a cukrot és a dzsemfixet, felforraljuk, majd 3 percet forraljuk. A dzsemet frissen mosott üvegekbe merjük úgy, hogy teljesen tele legyenek, celofánt teszünk rá, rácsavarjuk a tetőt, pár percre fejjel lefelé állítjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, kb két napig.
jún
21

Várólista 2018

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

varolista_2018.jpgVettem anyagokat irodai blúzokhoz, átnéztem a korábban vett anyagaimat és a maradékokat. Kimásoltam 4 szabásmintát, kiszabtam 15 blúzt, aminek többségét munkába lehet hordani (majd egyszer), egy nadrágot, egy szoknyát, plusz egy melegítöalsót.

Ahogy korábban, most is cetli lóg a vállfákon, rajta a modell száma.

Blúzok: Burda 2014/4. 115, 2011/6. 102, 2016/7. 124, 2001/7. 114, 2006/5. 124, 2002/5. 115, Suuri Käsityö 2014/4. 8, Moda 2008/3. 3

Nadrágok: Burda 2001/12. 130,  2010/2. 112.

Szoknya: Burda 1999/5. 112.

máj
31

Gyerekpulcsi

Címkék: kötés | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

gyerekpulcsi.pngMiki unokájának készült (kb 2 éves), a kedvenc fonalboltomban leárazás volt.

Fonal: Schachenmayr Sauvage (pamut-len-akril keverék)

Modell: Novita 2018 Kevät, 42.

A modell eredetileg belebújós, de Miki tanácsára gombosra csináltam, így szerinte könnyebb ráadni a gyerekre. A raglán fogyasztást a szélszem melletti szem helyett eggyel beljebb csináltam, így szélesebb a ferde csík az ujjabevarrás két oldalán.

máj
28

Szürke csíkos nadrág

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

szurke_csikos_gyapju_nadrag.jpgModell: Burda 2003/3, 129.

Anyag: gyapjú-műszál keverék

Évekkel ezelőtt vettem az anyagot, meg is feledkeztem róla, most viszont jól jön még egy elegáns nadrág.

szürke bársony nadrág mintája szerint varrtam, ívelt derékpánttal, elöl cipzáros, zsebe nincs.

máj
24

Csokifagyi Regenor módra

Címkék: konyha Regenor | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

regenor_csokifagyi.jpgHozzávalók: 2 doboz konzerv kókusztej (nem light), 1 csipet só, 3 ek xilit (nyírfacukor), 1 púpozott ek kukoricakeményítő, 10 dkg cukormentes étcsoki

Fél doboz kókusztejet félreteszünk, a többit kevergetve felmelegítjük a xilittel, kockákra tört csokival és a sóval, hogy csomómentes legyen (azaz feloldódjon a kókusztej zsírja), de ne forrjon. A félretett kókusztejet simára keverjük a keményítővel, majd a többi kókusztejhez öntjük. 6-8 percig közepes lángon, folyamatosan keverve melegítjük, de ne forrjon. Levesszük a tűzről, ha szükséges, merülőmixerrel simára keverjük és hagyjuk kihűlni. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, hűtőben tartjuk legalább 3 órán át és a fagyigépben elkészítjük. Kis poharakba vagy csészékbe adagolva érdemes a fagyasztóba tenni.

A keményítő miatt rövidebb ideig kellett a fagyigépben kevertetni, mint a tejszínes fagyikat.

Eredeti recept innen: http://www.thekitchn.com/how-to-make-vegan-ice-cream-cooking-lessons-from-the-kitchn-204755

máj
21

Sötétkék aprómintás blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kek_apro_mintas_bluz.jpgModell: Burda 2003/8, 104.

Anyag: viszkóz

fehér blúz mintája szerint készült, nyakpántos gallérral, kézelős ujjal, elöl-hátul karcsúsított. A gallért picivel kisebbre szabtam.

máj
17

Madártej Regenor módra

Címkék: konyha Regenor | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

madartej_regenor.jpgHozzávalók: 4-5 ek nyírfacukor, 1.5 l rizstej, 3 tojás, 1 csipet só, kevés vaníliaaroma, 1 citrom reszelt héja, kevés citromlé

A tojásfehérjéket habbá verjük kevés citromlével és 1 ek cukorral, kis adagokban a tejbe szaggatjuk kanállal és megfözzük, kivesszük. A tejbe keverjük a többi hozzávalót és kevergetve enyhén besürítjük, hagyjuk kihülni.

Eredeti recept: Horváth Ilona: Szakácskönyv, Vince Kiadó, 1998.

máj
14

Csipkemintás sál Vilike néninek

Címkék: kötés | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

vilike_neni_sal.jpgA sál a sapkához használt fonal maradékából készült, nagyjából addig kötöttem, amíg volt a fonalból... Ezt a mintát már rég ki akartam próbálni, de nem volt mihez.

Fonal: Ágnes (akril)

Modell: Novita 2013 Talvi, 5.

Az alsó szélen kezdjük 55 szemre, 2 sor simakötés után csipkemintával. 12-szer ismételjük a mintát, majd a két utolsó sor szintén simakötés.

máj
10

Gyömbér üdítö

Címkék: konyha Regenor | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

regenor_gyomberital.jpgHozzávalók: 15 dkg friss gyömbér, 2 citrom leve és héja, 5 kanál nyírfacukor, 4 l víz

Elkészítés:

A vízbe reszeljük a meghámozott gyömbért és a citromok héját, beleöntjük a citromok levét, hozzáadjuk a cukrot.
2-3 napig állni hagyjuk, de naponta párszor kevergessük meg. Végül leszűrjük és palackozzuk.

máj
7

Sapka Vilike néninek

Címkék: kötés | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

sapka_vilike_neninek.jpgNagymamám húga adta a fonalat mamámnak, hogy kössön neki belőle valamit. Mivel mama már 89 éves és fáj a keze, nem tud kötni. Nyáron elhoztam a fonalat és végre elkészült egy sapka belőle. Remélem, tetszeni fog neki...

Fonal: Ágnes (akril)

Modell: Novita 2011 kevät 59.

Az alsó szélen kezdjük 127 szemre, patentkötéssel (1 sima 1 fordított) kötünk 3 cm-t, majd csipkemintával folytatjuk: 3 sima, 2 fordított váltakozik (a fonákján fedettem kötünk). Minden 4. sorban (a színén) a 3 sima szem helyett 1 ráhajtás, 3 szem simán összekötve, 1 ráhajtás.

18 cm-es magasságnál, a minta 4. sorában fogyasztunk: kimarad az összes ráhajtás. A fonákját fedetten kötjük. A következő sorban (a színén) a 2-2 fordított szemet fordítottan összekötjük, a fonákját fedetten kötjük (azaz 1 sima 1 fordított). A következő sorban kettesével simán összekötjük a szemeket, a fonákját fedetten kötjük. Lezárjuk a maradék szemeket: áthúzzuk a szálat egyszerre minden szemen, szorosra húzzuk és elvágjuk a fonalat, majd összehorgoljuk a két szélt a fonákoldalon.

máj
3

Kockás flanellnadrág

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kockas_flanell.jpgModell: Burda 2001/12, 130.

Anyag: pamutflanell

Mivel a kék kockás nadrág anyaga foszladozni kezdett a felhajtásnál és az Eurokangasban 5€-s heteket tartottak, vettem az egyetlen olyan leárazott anyagból, ami szóba jöhetett.

A kockás flanell nadrág mintája szerint készült, otthonra: bő, egyenes szárú fazon, gumis-megkötős derékkal (a gumi két végén kb 30 cm hosszú zsinór van). Hátul van egy farzseb (zsebkendőnek, kulcsnak stb). Sajnos nem volt elég az anyag a mintát illeszteni. Egy ideig így hordtam, aztán a szára aljára varrtam csíkos passzét.

ápr
30

Mazsolás kuglóf

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

mazsolas_kuglof.pngHozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 szárított élesztő, 5 dl tej, 4 tojás, 10 dkg vaj, 1 csipet só, 1 kk vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, 10 dkg apróra vágott cukrozott gyümölcs

Az élesztőt kevés cukorral 2 dl langyos tejben megkelesztjük. A langyos vajat habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal, hozzákeverjük az élesztőt, a sót, vaníliás cukrot, lisztet. Annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy langyos tésztát kapjunk. Végül belekeverjük a mazsolát és a gyümölcsöt, majd kivajazott kuglófformában, langyos helyen a duplájára kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 percig (tűpróbáig) sütjük.

Eredeti recept: Horváth Ilona: Szakácskönyv, Vince Kiadó, 1998.

ápr
26

Csíkos zokni anyukámnak

Címkék: kötés | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

bordo_kek_zokni.pngNagyon tetszett ez a fonal, de nem tudtam semmi ürügyet kitalálni, miért vegyek belöle, amikor otthon kilószámra vannak a fonalak... Nagyon örültem, amikor anyukám mondta, hogy hordja a rózsaszín zoknit, érdemes volt csinálni egy másikat is neki.

Fonal: 7 Veljestä multiraita

Modell: Novita 2017/3. Neulekoulu: sukat

3.5-es tüvel készült, a szára 18 cm hosszú.

ápr
23

Teával ízesített keksz

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

teas_keksz.pngHozzávalók: 1 kg liszt, 2 kk sütőpor, 3 tojás, 40 dkg vaj, 40 dkg porcukor, 4 ek tejföl, 4 ek méz, 8 ek fekete tea, 1 csipet só, 2 ek szárított menta

A vajat kikeverjük a mézzel, teával, belekeverjük a tojásokat, a mentát és a tejfölt, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Három rudat formálunk belőle, fóliába tekerve a hűtőben pihentetjük két órát. Fél centi vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. 

Recept innen: Burda 2009/1.

ápr
19

Kék batikolt blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

batikolt_bluz.jpgAz anyagot az Amazon.de-n vettem, fehér hímzett lenvászon volt. Amikor kimostam szabás előtt, nagyon összement, mivel a hímzés fonákoldala gumicérnával készült. Mosógépben befestettem kékre, majd nagy türelemmel kibontottam az összes hímzést, a helyén fehér maradt az anyag.

Modell: Burda 1997/8. 123.

Anyag: lenvászon

A keskeny csíkos blúz mintája szerint készült, azaz nyakpántos gallérja és kézelős ujja van, hátul karcsúsított.

ápr
16

Töltött paprika

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

toltott_paprika.pngŐsszel vettünk olcsón "rendes", azaz tölteni való zöldpaprikát és kicsumázva lefagyasztottuk. A paradicsomlé saját készítésű.

Hozzávalók: 10 db paprika, 40 dkg darált csirkehús, 1 csipet só, bors, kevés cukor, 1 tojás, 1 hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 dl rizs, 2 ek liszt, kevés zsír, kevés cukor, 1 l paradicsomlé

A hagymát és a fokhagymát apróra vágva megpirítjuk kevés zsíron, hozzáadjuk a húst, rizst, tojást, sót, borsot. Összegyúrjuk, a paprikákba töltjük. A lisztből kevés zsírral rántást készítünk, felöntjük a paradicsomlével, felforraljuk, sóval, borssal, cukorral ízesítjük. Beletesszük a paprikákat és 40 percet főzzük.

Eredeti recept: Horváth Ilona: Szakácskönyv, Vince Kiadó, 1998.

ápr
12

Kék puplinblúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kek_puplin_bluz.pngAz anyagot az Amazon.de-n vettem, nagyon tetszik a színe.

Modell: Burda 1997/8. 123.

Anyag: pamutpuplin

A keskeny csíkos blúz mintája szerint készült, azaz nyakpántos gallérja és kézelős ujja van, hátul karcsúsított. Most próbáltam ki elöször az egylépéses gomblyukprogramot és a hozzávaló varrógéptalpat, amibe egy gombot kell tenni, szuper...

ápr
9

Rizskoch

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

rizskoch.jpgHozzávalók: 3/4 l tej, 10 dkg vaj, 15 dkg cukor, 40 dkg rizs, 4 tojás, 10 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 1 ek liszt, só, eper-málna lekvár

A tejet 1/4 l vízzel, a vajjal, cukorral és egy csipet sóval felforraljuk, beledobjuk a rizst és lassú tüzön, állandó keverés közben puhára fözzük (mire megfö, felszívja az egész folyadékot). Ha langyosra hült, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, a megáztatott, lecsepegtetett, lisztbe hempergetett mazsolát, a reszelt citromhéjat, majd ha teljesen kihült, óvatosan a habbá vert tojásfehérjéket. Kivajazott, zsemlemorzsával meghintett jénai tálba simítjuk és elömelegített sütöben 10 fokon 40-45 percig aranybarnára sütjük. Lekvárral kínáljuk.

Recept innen: Lajos Mari - Hemző Károly: 99 sütemény és torta

ápr
5

Pink virágos blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

pink_viragos_bluz.pngModell: Burda 2003/8, 104.

Anyag: pamutbatiszt

Eredetileg nyári ruhának vettem az anyagot, de abból már van elég...

fehér blúz mintája szerint készült, nyakpántos gallérral, kézelős ujjal, elöl-hátul karcsúsított. A gallért picivel kisebbre szabtam. Mivel elég ritkán vannak a gombjai, a mellmagasságban levő gombok közé patentot varrtam.

ápr
2

Húsvéti tojások 2018

Címkék: lakás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

husveti_tojasok_2018_1.pngIdén kaptam tojásfestéket, az élénk színűek azzal készültek. A halványakat (kék és piros) ételfestékkel festettem, azaz ételfestékes vízben főztem őket. A díszítés szokás szerint üvegfesték kontúrozóval készült, kettő ecetbe mártott fogpiszkálóval.

már
29

Sárga virágos blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

sarga_viragos_bluz.pngEddig majdnem mindig, ha olyan országba utaztam, ahol előtte nem jártam, vettem ott ruhaanyagot. idén tavasszal is sikerült megtalálni Tenerifén a főváros két méteráruboltját - nem volt könnyű. A kék nagymintás top anyaga is onnan van.

Modell: Burda 2003/8, 104.

Anyag: pamutvászom

fehér blúz mintája szerint készült, nyakpántos gallérral, kézelős ujjal, elöl-hátul karcsúsított. A gallért picivel kisebbre szabtam. Mivel elég ritkán vannak a gombjai, a mellmagasságban levő gombok közé patentokat varrtam.

már
26

Kék dzsörzé top

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kek_dzsorze_top.jpgModell: Burda 2014/6, 125.

Anyag: pamutdzsörzé

Mivel az anyag a maradékok között volt és kis darab, csak ilyen fazonra futotta: ujjatlan, kerek nyakkivágással, a szélek készen vett ferdepánttal szegve. Mivel nem volt olyan színű ferdepánt, mint az anyag, mintásat vettem.

már
22

Pink geometrikus mintás blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

absztrakt_mintas_bluz.pngModell: Burda 2003/8, 104.

Anyag: pamut

fehér blúz mintája szerint készült, nyakpántos gallérral, kézelős ujjal, elöl-hátul karcsúsított. A gallért picivel kisebbre szabtam. Mivel elég ritkán vannak a gombjai, a mellmagasságban levő gombok közé patentot varrtam.

már
19

Kék műszálas felső

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

muszalas_kek_top.pngModell: Moda 2008/3 3.

Anyag: műszálas krepp

Ezt is a fekete péntek hétvégén vettem (2016), munkába fogom hordani (kardigán alatt). A maradék anyagok közt volt, a széle úgy nézett ki, mintha megtépték volna a kutyák. A színe és az esése viszont nagyon szép, és olcsó volt, különben nem vettem volna meg, mert biztosan műszál. Az absztrakt mintás ruha mintája szerint készült, azaz ujjatlan, karcsúsítás nélküli, széles nyakpánt (közbéléssel merevítve) helyettesíti a vállát, amihez az eleje és háta beráncolva van hozzávarrva.

már
15

Fehér blúzok

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

vastag_feher_bluz.png

vekony_feher_bluz.png

Modell: Burda 2003/8, 104.

Anyag: rugalmas pamutpuplin, batiszt

Fehér ing mindig kell, lehetőleg több is...

fehér blúz mintája szerint készültek, nyakpántos gallérral, kézelős ujjal, elöl-hátul karcsúsított. A gallért picivel kisebbre szabtam.

A felső puplinból készült, az alsó batisztból.

már
12

Kék sapka széles szegéllyel

Címkék: kötés | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kek_szegelyes_sapka.jpgFonal: Novita Lumo (melírozott, akril-gyapjú keverék)

Modell: a piros sapka szerint készült, de szélesebb szegéllyel

Az alsó szélen kezdtem 68 szemre, patentkötéssel (1 sima 1 fordított) kötöttem 15 cm-t, majd simakötéssel folytattam, 7 szemet egyenletesen elosztva szaporítottam. 21 cm-es magasságnál fogyasztottam: két-két szemet simán összekötöttem, elöször az 5-ik szemnél, majd minden 10-nél, minden második sorban (azaz a színén). Az 5. sor fogyasztás után felére fogyasztottam a szemek számát. A következö sima sorban szintén felére fogyasztottam a szemeket, majd a fordított sor után lezártam a maradék szemeket: áthúztam a szálat egyszerre minden szemen, szorosra húztam és elvágtam a fonalat, majd összehorgoltam a két szélt a fonákoldalon, a szegély felhajtott részén a színén.

 

már
8

Kék csíkos blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kek_csikos_bluz.jpgAz új munkahelyre kell jó sok blúz...

Modell: Burda 2003/8, 104.

Anyag: pamut inganyag

fehér blúz mintája szerint készült, nyakpántos gallérral, kézelős ujjal, elöl-hátul karcsúsított. A gallért picivel kisebbre szabtam.

már
5

Bögrés-mákos

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

bogres_makos.jpgHozzávalók: 2 tojás, 4 ek ghí, 1.5 dl nyírfacukor, 2 dl darált mák, 2 dl tej, 2 dl liszt, 1 kk sütöpor, 1 késhegynyi örölt fahéj, 2 dl málna-eper lekvár

A vajat kikeverjük a cukorral, belekeverjük a tojásokat, hozzáadjuk a lisztet, fahéjat és sütöport. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Hosszában kettévágjuk, az egyik felére kenjük a lekvárt, a másik felét rátesszük.

Recept innen: Lajos Mari - Hemző Károly: 99 sütemény és torta

már
1

Keskeny csíkos blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

keskeny_csikos_bluz.jpgAz új munkahelyre kell jó sok blúz...

Modell: Burda 1997/8. 123.

Anyag: pamut inganyag

Nyakpántos gallérral, kézelős ujjal készült, hátul karcsúsított. Gyöngyház gombokat varrtam rá.

feb
26

narancs_szurke_zokni.jpgA narancs fonal ugyanonnan való, mint anyukám zoknijának fonala, de ezt annak a festése után festették ugyanabban a festőlében, azért más a színe (a készítő szívesen mesélt róla). A szürke fonal a szürke kesztyűhöz használt fonal maradéka.

Fonal: Sanna (narancs), Novita Nalle (szürke)

Modell: Novita 2017/3. neulekoulu: sukat

A szár és a lábfej narancs fonalból készült, az orr és a sarok szürkéből. Mivel most tudtam, milyen hosszú szárra telik a fonalból, a szára felső szélén kezdtem a kötést, ahogy kell. A szár felső szélén nincs szürke csík, mint a másik zoknin, mivel kevesebb volt a szürke fonalból, mint a feketéből.

feb
19

Sötétkék lenvászon nadrág

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

sotetkek_lenvaszon_nadrag.jpgPár éve vettem az anyagot, annyira gyönyörű, hogy nem tudtam otthagyni...

A sötétkék gyapjú nadrággal és két másik, ugyanolyan fazonú nadrággal egyszerre varrtam ezt, így könnyebb volt emlékezni, mi mikor következik. Ez is munkahelyre való, de persze nyárra.

Modell: Burda 2010/2, 112.

Anyag: rugalmas lenvászon

szürke bársony nadrág mintája szerint varrtam, ívelt derékpánttal, elöl cipzáros, zsebe nincs.

feb
15

Stollen muffin

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am
stollen_muffin.jpgKarácsonyra készült, a bejgli, mézeskalács és raffaello golyó mellé... Finom, de legközelebb kevesebb cukrot teszek bele.
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 4 tojás, 16 dkg porcukor, 24 dkg liszt, 4 kanál tej, 1 kk rumaroma, 2 mokkáskanál sütőpor, 2 csipet só, 1/2 citrom leve, 60 dkg vegyes szárított gyümölcs: kandírozott citrom- és narancshéj, mazsola, aszalt füge, aszalt vörösáfonya, datolya
A fügét és datolyát apróra vágjuk. A vajat elkeverjük a porcukorral, majd belekeverjük a tojásokat, a tejet, rumaromát és a citromlevet. Ezután belekeverjük a gyümölcsöket, majd a sütőporral és sóval elkevert lisztet. Kiadagoljuk a papírral bélelt muffinformákba. 175 C-ra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt készre sütjük a Stolleneket. Mikor langyosra hűltek, megszórjuk a tetejüket vaníliás porcukorral.
feb
12

Szürke gyapjú nadrág

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

szurke_gyapju_nadrag.jpgAz új munkahelyre kell (minél több) elegáns nadrág. Ez az anyag nagyrészt gyapjú, rugalmas és mosható, nem is volt több ilyen nadráganyaguk...

Modell: Burda 2003/3, 129.

Anyag: vékony, rugalmas gyapjú

szürke bársony nadrág mintája szerint varrtam, ívelt derékpánttal, elöl cipzáros, zsebe nincs.

feb
8

Sötétkék sapka Mikinek

Címkék: kötés | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

sotetkek_sapka_mikinek.jpgMég egy sapkát kért Miki, az eddigieknél vastagabbat. Ő választotta a fonalat hozzá.

Fonal: Novita Isoveli

Az alsó szélen kezdtem 84 szemre, patentkötéssel (1 sima, 1 fordított) kötöttem, 5-ös körkötőtűvel. Kb 22 cm-es magasságnál fogyasztottam először a 7-ik, majd minden 14-ik (sima) szemen. A 2. szemet leemeltem, az első és a harmadik szemet összekötöttem, áthúztam a leemelt szemen. A következő fogyasztásokat mindig ugyanazon a középső szemen csináltam. Amikor már csak kb 14 szem maradt, lezártam a maradék szemeket: áthúztam a szálat egyszerre minden szemen, szorosra húztam és elvágtam a fonalat. Végül összehorgoltam a szélét a fonákján, a felhajtásnál a színén.

feb
5

Sóskamártás Regenor módra

Címkék: konyha Regenor | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

soskamartas_regenor.pngÚjra csináljuk a Regenor diétát, ezért az anyukáméktól kapott fagyasztott sóskából Miki regenorosított mártást csinált.

Hozzávalók: kb 30 dkg fagyasztott sóska, 1 csipet só, 1 ek rizsliszt, 2 ek ghí, 1/2 doboz műtejföl, 3 ek nyírfacukor (vagy ízlés szerint)

Puhára pároljuk a felengedett sóskát a ghín, meghintjük a liszttel, hozzákeverjük a tejfölt, sót, összeturmixoljuk merülőmixerrel. Ha túl sűrű, rizstejjel hígítjuk. Belekeverjük a cukrot. 

Eredeti recept: Horváth Ilona: Szakácskönyv, Vince Kiadó, 1998.

feb
1

Kék gyapjú nadrág

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kek_gyapju_nadrag.jpgSok éve vettem az anyagot egy nadrágkosztümre. Végül feladtam, hogy én varrjam meg a blézert és elvittem egy varrónőhöz. A nadrágot most sikerült végre megcsinálni hozzá.

Modell: Burda 2010/2, 112.

Anyag: gyapjúszövet

szürke bársony nadrág mintája szerint varrtam, ívelt derékpánttal, elöl cipzáros, zsebe nincs.

jan
29

rozsaszin_fekete_zokni.jpgA tavalyi (2017) karácsonyi vásáron vettem olyan gyapjúfonalat, amit gombával (vérvörös pókhálósgomba) színeztek. A gombászkönyvünkben olvastam róla, hogy bizonyos gombafajtákkal lehet textilt festeni, de még nem láttam élőben ilyet. Részben ezért, részben a szép színe miatt vettem meg a fonalat. A fekete fonal a fekete kesztyűhöz használt fonal maradéka.

Fonal: Sanna (rózsaszín), Novita Nalle (fekete)

Modell: Novita 2017/3. Neulekoulu: sukat

A szár alján kezdtem a kötést rózsaszín fonallal, 2 sor után a sarkat kezdtem kötni feketével. A lábfej rózsaszín fonalból készült, az orr feketéből. Megkötöttem a másik zoknit is ennyire. Ezután lemértem a maradék rózsaszín fonalat, felszedtem a kezdőszemeket és a szárat rózsaszínnel kötöttem, amíg a gombolyag súlyának kb fele maradt meg, majd a szár felső szélét feketével. Azért csináltam így, mert nem tudtam, milyen hosszú szárra telik a rózsaszín fonalból.

jan
25

Szürke V-nyakú póló

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

szurke_v_nyaku_polo.jpgModell: Burda 2013/1, 125.

Anyag: viszkózdzsörzé

A panel-mintás pulóver mintája szerint készült, azaz V-nyakú, oldalt enyhén karcsúsított, hátul középen is van egy varrás, ott is karcsúsított. A nyakkivágás készen vett fényes ferdepánttal van szegve.

jan
22

Lila hímzett pelerin

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

lila_pelerin.jpgModell: 2016/12, 103.

Anyag: hímzett gyapjú, szélálló anyag bélésnek

Ennek az anyagnak nem bírtam ellenállni: vastag lila gyapjú, szürke keresztszemekkel hímezve...

Az előző pelerinem már rég tönkrement (véletlenül bekerült a mosógépbe és nemezelt törpeként jött ki), de hiányzott a lezsersége. Először kabátot terveztem az anyagból, de aztán megjelent a decemberi Burda, benne ezzel a fazonnal. Rövid, kb csípőig ér, az "ujja" háromnegyedes. Kapucnis, plasztronos, kenguruzsebbel. A kapucni felvarrása dzsörzé ferdepánttal van szegve. 4 nagy patenttal záródik. Az oldala egy darabon össze van varrva, így jobban a helyén marad viseléskor (remélem). Ahogy az előző pelerint, ezt is szélálló anyaggal béleltem. Borzalmasan lassan készült el, mivel nem tudtam, hogy varrjam bele a bélést, mivel az eredeti leírásban nincs neki.

jan
18

Széles csíkos póló

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

szeles_csikos_polo_1.jpgModell: Burda 2013/1, 125.

Anyag: rugalmas pamutdzsörzé

A Kangaskapina nevű boltban vettem az anyagot, korábban csak a neten árultak, de rájöttek, hogy élőben sokkal jobb. Én is néztem korábban a webshopjukat, de nem találtam benne semmi érdekeset. Ez az anyag erős, stabil, a csíkok széle szabálytalan, mintha ecsettel festették volna őket.

A panel-mintás pulóver mintája szerint készült, azaz V-nyakú, oldalt enyhén karcsúsított, hátul középen is van egy varrás, ott is karcsúsított. A nyakkivágás készen vett dzsörzé ferdepánttal van szegve.

jan
15

Raffaello golyó

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

raffaello_golyo.jpgHozzávalók:

1.65 dl konzerv kókusztej, 19 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 7 dkg sovány tejpor, 25 dkg langyos vaj, 10 dkg mandula (hántolt), 40 dkg kókuszreszelék
A vajat a vaníliás cukorral és a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadunk 20 dkg kókuszreszeléket, a tejport és a kókusztejet. Ha túl híg, adunk még hozzá tejport. Hűtőben tartjuk 2 órát, míg megszilárdul. Vizes kézzel kis golyókat formázunk, a közepükbe egy-egy szem mandulát teszünk, végül kókuszreszelékbe forgatjuk. Hűtőben tartjuk.
jan
11

Szőttes szatyor

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

szottes_szatyor.jpgJópár éve vettünk egy régi száda függönyt, de végül nem raktuk fel sehová. A két oldalsó szárnyból már varrtam szatyrot barátoknak, ez a felső csíkból készült. A fülét egy régi szőttes konyharuhából varrtam, melegítő közbélés van benne, hogy puhább és vastagabb legyen. A vállpánt szintén egy régi konyharuhából van. Mindkettő elég kopott és pecsétes volt, a jó részeiket így fel tudtam használni. A szatyor felső szélén középen patent van, ha vállon lesz hordva, így nem nyílik majd szét.

Már csak gazdát kell neki keresni...

jan
8

Nyomdázott keksz

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

nyomdazott_keksz.jpgNagyon finom, omlós keksz. A nyomóformák fából vannak faragva, pár éve kaptam Mikitől karácsonyra.

Hozzávalók:

26 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 2 vaníliarúd kikapart belseje, 50 dkg finomliszt, 2 csipet só, 2 tojássárgája
A vajat a porcukorral kihabosítjuk, belekeverjük a vaníliarúd kikapart magjait, hozzáadjuk a csipet sóval összekevert lisztet, a tojássárgáját és összegyúrjuk a tésztát. Cipót formálunk belőle és folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe 30 percre. 
Lisztezett felületen kb. fél cm vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk. A keksznyomdát a lisztbe mártjuk, leütögetjük róla a lisztet, hogy ne maradjon benne a formás részben és a tésztán egymás mellé sorba nyomkodjuk a mintát/mintákat. (Minden formázás előtt érdemes lisztbe mártani, mert akkor egész biztos, hogy nem ragad a tészta a mintába!) 
A kekszeket derelyevágóval vagy késsel téglalap alakúra vágjuk és egy tortalapát vagy széles kés segítségével sütőpapíros tepsire helyezzük.    
Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük. Amikor kivesszük a sütőből, még egy picit puha lesz, de amikor kihűl, megszilárdul. (Világos maradjon a tészta, amikor a szélei enyhén pirulnak, vegyük ki a sütőből!)
jan
4

Fehér dzsörzé top

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

feher_dzsorze_top.jpgMár rég ki szerettem volna próbálni ezt a szabásmintát... Munkahelyre tökéletes, blézer vagy kardigán alá.

Modell: Burda 1999./5. 119.

Anyag: rugalmas pamutdzsörzé

Ujjatlan, karcsúsított, hátul középen varrással, V-kivágással, a kar- és nyakkivágás alátéttel szegve. Elöl és hátul is oldalpanel van, a mellvarrás a derékvonaltól indul.

jan
1

Diós habcsók

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

dios_habcsok.jpgHozzávalók: 3 tojásfehérje, 21 dkg porcukor, 15 dkg dió

A diót durvára vágjuk. A tojásfehérjéket gőz fölött a porcukorral felverjük, majd a tűzről levéve tovább verjük, míg közepesen kemény lesz. Belekeverjük a diót, egy csipot sót és pár csepp citromlevet. Sütőpapírral bélelt tepsire kiskanállal halmokat rakunk és 130 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük. Akkor jó, ha rózsaszín a teteje és a belseje üreges.

Recept innen: Lajos Mari - Hemző Károly: 99 sütemény és torta

dec
28

Szürke csíkos sapka Mikinek

Címkék: kötés | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

szurke_csikos_sapka_mikinek.jpgMiki névnapjára készült, a manósapkája és a szürke kesztyűm maradékából.

Fonal: Novita Sukkalanka és Wool (gyapjú-műszál keverék)

Az alsó szélen kezdtem 130 szemre, patentkötéssel (1 sima, 1 fordított) kötöttem, 3.5-es körkötőtűvel. 3 sor világos- és 3 sor sötétszürke sor váltakozott, amig ki nem fogyott a sötétszürke. Kb 20 cm-es magasságnál fogyasztottam először a 11-ik, majd minden 22-ik szemen. A 2. szemet leemeltem, az első és a harmadik szemet összekötöttem, áthúztam a leemelt szemen. A következő fogyasztásokat mindig ugyanazon a középső szemen csináltam. Amikor már csak kb 15 szem maradt, lezártam a maradék szemeket: áthúztam a szálat egyszerre minden szemen, szorosra húztam és elvágtam a fonalat.

dec
25

Mézeskalács házi cukormázzal

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

mezskalacs_cukormazzal.jpgKarácsonyra csináltunk idén is mézeskalácsot. Először tubusos cukormázzal díszítettük, de nagyon kemény volt. Miután kifogyott, csináltunk házi cukormázat, azzal sokkal könnyebb volt díszíteni. A bal felső darabot fából faragott keksznyomóval formáztuk.

Mézeskalács hozzávalók:

35 dkg méz, 70 dkg liszt, 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 tojás, 1 kk szódabikarbóna, 2 kk mézeskalács fűszerkeverék

A lisztet, fűszereket és szódabikarbónát összekeverjük. A mézhez adjuk az enyhén felvert tojásokat, a vajat, cukrot és habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és összegyúrjuk. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk. 180 fokra előmelegítjük a sütőt és sütőpapírral bélelt tepsiben Addig sütjük a kalácsokat, amíg a szélük kezd megpirulni, hagyjuk kihűlni.

Cukormáz hozzávalók: 1 közepes méretű tojás fehérje, 20 dkg átszitált porcukor, 1 kis csipet só (a sótól a mézeskalács máz fehér marad még hetek után is), 2-3 csepp citromlé (ettől lesz fényes a máz), 1 ek. étkezési keményítő (hogy biztosra menjünk)

A porcukorba belekeverjük a keményítőt és a csipet sót. A tojásfehérjét beleütjük a robotgép táljába és addig verjük, amíg majdnem teljesen kemény habot nem kapunk (kb. 2-3 perc). A keverék felét hozzáadjuk a habhoz és 3 percig verjük vele, majd beleöntjük a második adag porcukrot és további 5 percig verjük. A két adag közt kapcsoljuk ki a gépet és fokozatosan növeljük a sebességet, különben az egész konyhát beteríti a porcukor!  Akkor jó a mézeskalács máz, ha tejföl állagú. A legvégén belecsepegtetjük a citromlevet és még egyszer átkeverjük az egészet.

Nejlonzacskóba töltjük a mázat, olyan kis lyukat vágjunk ollóval a zacskó csücskére, amilyet csak tudunk, ugyanis a máz díszítés közben tágítani fogja a lyukat.

Mézeskalács recept: Lajos Mari - Hemző Károly: 99 sütemény és torta (Nagymama mézespuszedlije)

Cukormáz recept: http://mezeskalacs.info/a-tokeletes-mezeskalacs-maz-titka/

dec
21

Fehér V-nyakú póló

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

feher_polo.jpgFehér pólóra mindig szükség van...

Modell: Burda 2013/1, 125.

Anyag: rugalmas pamutdzsörzé

A pöttyös pulóver mintája szerint készült, azaz V-nyakú, oldalt enyhén karcsúsított, hátul középen is van egy varrás, ott is karcsúsított. A nyakkivágás készen vett dzsörzé ferdepánttal van szegve. Mivel elöl a kivágás közepén lett egy lyuk, felvasalható matricával takartam el.

dec
18

Parmezános keksz

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

parmezankeksz.jpgHozzávalók: 10 dkg reszelt parmezán, 1 dl dió, 1 dl aszalt paradicsom, 7.5 dkg vaj, 2 tojás + 1 tojás sárgája, 3 dl liszt, 1 kk sütőpor, 1 kk szárított bazsalikom, 1 kk só

A diót megdaráljuk, a paradicsomot lecsöpögtetjük az olajtól és apró darabokra vágjuk. A lisztet, sütőport, bazsalikomot, sót összekeverjük, beletesszük a diót és a sajtot. A tojásokat enyhén felverjük, belekeverjük a megolvasztott vajat és a paradicsomot. Összegyúrjuk, egy 5 cm átmérőjű rudat sodrunk belőle, 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 20 percig sütjük, majd hagyjuk hűlni. 1 cm vastag szeletekre vágjuk ferdén, majd 100 fokos sütőben 2 órát szárítjuk, majd a kikapcsolt sütőben hagyjuk kihűlni. Fémdobozban 2 hétig eláll.

Recept innen: Yhteishyvä Ruoka 6/2017

 

dec
14

Ombre póló

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

ombre_polo.jpgNem tudtam ellenállni az anyagnak: színátmenetes viszkózdzsörzé...

Modell: Burda 2013/1, 125.

Anyag: viszkózdzsörzé

A panel-mintás póló szabása szerint készült, azaz V-nyakú, oldalt enyhén karcsúsított, hátul középen is van egy varrás, ott is karcsúsított. Mivel az anyag túl kicsi (a maradékok között volt), az ujjához egyszínű viszkózt vettem. A nyakpánt dzsörzé ferdepántból van.

dec
11

Fokhagyma-krémleves

Címkék: konyha Regenor | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

fokhagyma_kremleves.jpgA szüleimtől kaptunk szuperfinom vörös- és fokhagymát szépen összefonva. A petrezselyemzöld saját termés, lefagyasztottuk. Miki több receptből gyúrta össze és regenorosította a receptet.

Hozzávalók: 4 fej fokhagyma, 2 kisebb fej vöröshagyma, 5 ek zsír, só, bors, 2 l víz, 2 leveskocka, 5 ek rizsliszt, 1 kk rozmaring, 1 kk kakukkfű, 1 marék petrezselyemzöld, 1 ek ghí, 1 dl növényi tejföl, 2.5 dl növényi tejszín

A vízből és a leveskockából alaplevet csinálunk. A zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, rászórjuk a lisztet, elkeverjük. Rárakjuk a fűszereket és a ghít, felöntjük az alaplével. Kb 30 percet főzzük, majd botmixerrel simára turmixoljuk. A tejfölt és a tejszínt elkeverjük, a levesbe öntjük, egyszer felforraljuk. Pirított gluténmentes kenyérkockával tálaljuk.

dec
7

Asztaldísz 2017

Címkék: lakás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

asztaldisz_2017.JPGAz asztaldísz a tavalyihoz hasonlóan készült. Az alapja oázis, amit az almasütő edényünk tálkájába tettem, vizet öntöttem rá. Az adventi koszorúból kimaradt fenyőágakat használtam: a hosszabbakat hátra szúrtam, a rövidebbeket előre és oldalra. A tetejére egy szereptévesztéses Télapó került (matrózpóló van rajta), amit a tavalyi díszhez is használtam. A fenyőágakra apró karácsonyi díszeket tettem: gömb, gomba és a kedvenceim: két arany bogyó, dróttal összefogva. A piros bogyók csörgők, 5-6-ot vékony drótra fűztem és az ágra tekertem.

dec
4

Csípős lencse

Címkék: konyha Regenor | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

csipos_lencse.jpgNagyon finom köret vörös lencséből, tükörtojáshoz vagy kolbászhoz.

Hozzávalók:

4 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, kb 1 dl zsír, 16 dkg lencse, 1 ek paradicsompüré, kevés curry, 6 dl húslé (kockából), só, bors

Aprítsuk fel a hagymát és a fokhagymát, pároljuk meg a zsíron. Adjuk hozzá a megmosott lencsét, a paradicsompürét és a curryt. Pár perc után öntsük hozzá a húslét, forraljuk fel, majd közepes tűzön, lefedve főzzük kb 10 percig, időnként megkeverve, míg megpuhul. Végül sózzuk, borsozzuk.
Recept: Blikk Nők 2016.XII.14.
nov
27

csicseriborso_fasirt.jpgAz előző Regenor kúra alatt vettünk egy csomag csicseriborsólisztet, de a nagy része még mindig megvolt. Ehhez kerestünk egy olyan receptet, amit könnyű regenorosítani és jó eséllyel ízleni fog nekünk.

Hozzávalók:

6 közepes db vöröshagyma, 30 dkg csicseriborsóliszt, 1 teáskanál édesköménymag, 1,5 teáskanál római kömény, 
1 kávéskanál feketekömény, só ízlés szerint, 1,5 teáskanál kurkuma, 1,5 teáskanál garam masala, 3 db chili (zöld, elhagyható), 1 kk chili (pirospaprikával helyettesíthető), 4 dl zsír (a sütéshez)
A liszthez hozzáadjuk a fűszereket, és elkeverjük. Ha egész köményt és fekete köményt használunk, azt mozsárban törjük össze kissé.
Annyi vizet adagolunk hozzá, hogy egy sűrű, csomómentes masszát kapjunk, ami nem lefolyik, hanem nehezen, de leesik a fakanálról. Hozzáadjuk a hagymát és az apróra vágott zöld chilit (ez opcionális, elhagyható), és alaposan elkeverjük. Kb. 10-15 percig pihentetjük. Ez idő alatt a sónak köszönhetően a hagyma egy kis levet fog ereszteni, ami kissé felpuhítja a masszát. Ha túlságosan híg lenne, akkor kis lisztet szórjunk rá, és keverjük el. Felhevítjük a zsírt. Ügyeljünk rá, hogy csak akkor tegyük bele a fasírtokat, ha az már tényleg nagyon forró, ellenkező esetben leül a serpenyő aljára és odaragad. Egy evőkanálnyi adagot teszünk a forró zsírba, enyhén szétlapítjuk. Ha már minden oldala aranybarna, papírtörlőre szedjük.
nov
20

Zöldparadicsom-savanyúság

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

paradicsom_savanyusag.jpgHozzávalók:

1/2 kg paradicsom, 1/2 dl víz, ecet, 1/2 kk nátrium-benzoát, szegfűbors, babérlevél, szegfűszeg, bors
Egyforma nagy, egyenletesen zöld, egészséges, szár nélküli, nyomódástól mentes paradicsomokat válasszunk ki savanyításra.  Alapos mosás után a paradicsomot üvegekbe rakjuk. Minden 1 liter felöntéséhez 8 dl víz, 5 dkg só, 2 g szemes bors, 2 g szegfűbors, 1-2 szem szegfűszeg, 4-5 db babérlevél szükséges. Az oldatot felforraljuk, majd a tűzről levéve, hűtés közben 1,5 dl 20 százalékos ecetet és 1 g nátrium-benzoátot adunk hozzá. Az oldatot csak kihűlés után öntjük az üvegekbe rakott paradicsomra, majd celofánnal lezárjuk.
nov
16

Kék sapka Mikinek

Címkék: kötés | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kek_sapka_mikinek.jpgA hosszú finn télben jól jönnek az újabb sapkák, pláne ha van maradék fonal hozzá. Ez a pelerinem gallérjának maradékából van, Miki olyan sapkát kért, ami végig patentmintával készült.

Fonal: Rowan Cocoon (gyapjú-mohair)

Az alsó szélen kezdtem 74 szemre, patentkötéssel (1 sima 1 fordított) kötöttem. Kb 15 cm-es magasságnál fogyasztottam először az 5-ik, majd minden 11-ik szemen. A szemet leemeltem, az előző és a következő szemet összekötöttem, áthúztam a leemelt szemen. A következő fogyasztásokat mindig ugyanazon a középső szemen csináltam. Amikor már csak kb 25 szem maradt, lezártam a maradék szemeket: áthúztam a szálat egyszerre minden szemen, szorosra húztam és elvágtam a fonalat, majd összehorgoltam a két szélt a fonákoldalon.

nov
13

Madárberkenye chutney

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

madarberkenye_chutney.jpgA szomszédunktól kaptuk a receptet és egy kis kóstolót. Mivel itt nagyon sok madárberkenye terem, muszáj volt kipróbálunk nekünk is.

Hozzávalók:

8 dl madárberkenye, 2 1/2 hagyma, 7 cikk fokhagyma, 1 dl olívaolaj, 30 szem aszalt barack, 2 1/2 ek reszelt gyömbér, 1 erős paprika, 5 kk mustármag, curry ízlés szerint, 1 dl ecet, 1 dl gyümölcscukor, 1 1/2 dl víz, nátriumbenzoát
A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk és az olívaolajon kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a gyömbért, az apróra vágott paprikát, a megdarált mustármagot és a curryt. Pár perc múlva hozzáadjuk az apróra vágott barackot, megkeverjük, majd hozzátesszük a berkenyét. A cukrot feoldjuk a vízben és az ecettel együtt a többihez keverjük. Lassú tűzön másfél órát főzzük, időnként megkeverve. A tiszta üvegekbe egy-egy késhegynyi nátrium-benzoátot adunk, lezárva összerázzuk, majd kiöntjük a vizet. Beletesszük a chutneyt, a tetejére egy késhegynyi nátrium-benzoátot teszünk, celofánt, majd rácsavarjuk a tetőt. Pár perce a feje tetejére állítjuk őket, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni (1-2 nap).
Eredeti recept: Nadja Nowak, Espoo
nov
9

Fekete-fehér sapka Mikinek

Címkék: kötés | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

miki_fekete_sapka.jpgA hosszú finn télben jól jönnek az újabb sapkák, pláne ha van maradék fonal hozzá. Ez a fekete sapka maradékából készült. Miki olyat kért, ami végig patentmintával van kötve. Sapkát kötni azért is szeretek, mert nem kell hozzá gondolkodni, azaz este fáradtan is lehet csinálni és hamar kész.

Fonal: Novita Lumo (melírozott, akril-gyapjú)

Az alsó szélen kezdtem 70 szemre, patentkötéssel (1 sima 1 fordított) kötöttem. Kb 15 cm-es magasságnál fogyasztottam először az 5-ik, majd minden 11-ik szemen. A szemet leemeltem, az előző és a következő szemet összekötöttem, áthúztam a leemelt szemen. A következő fogyasztásokat mindig ugyanazon a középső szemen csináltam. Amikor már csak kb 25 szem maradt, lezártam a maradék szemeket: áthúztam a szálat egyszerre minden szemen, szorosra húztam és elvágtam a fonalat. Mivel nem tudtam, hogy elég lesz-e a fonal a felhajtott szegélyre is, azt utólag kötöttem, a kezdő szemeket felszedve. Végül összehorgoltam a két szélt a fonákoldalon. 

nov
6

Petrezselyem peszto

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

petrezselyem_peszto.jpgHozzávalók: 200 g petrezselyem, 12 dkg dió, 3 dkg parmezán sajt (durvára reszelt), 2 gerezd fokhagyma, 1 dl zsír, só és bors ízlés szerint

A megmosott és leszárított petrezselyem leveleket durvára vágjuk, hozzáadjuk az előzetesen száraz serpenyőben illatosra pirított dióbelet, a megpucolt fokhagymát, zsírt és a sajtot. Az egészet pépesítjük (merülőmixerrel vagy turmixgépben), végül sóval és borssal ízesítjük. Kis dobozokba adagoljuk és lefagyasztjuk.

Recept: http://www.nosalty.hu/recept/petrezselyem-pesto

nov
2

Szürke lenvászon nadrág

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

szurke_lenvaszon_nadrag.jpgModell: Burda 2010/2, 112.

Anyag: lenvászon

A fehér nadrág mintája szerint készült, de farzsebbel. Az anyag ideális(nak látszik) nyári nadrághoz: jó esésű, szép fénye és esése van.

okt
30

Franciasaláta Regenor módra

Címkék: konyha Regenor | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

regenor_franciasalata.jpgMiki imádja a franciasalátát, így a Regenor alatt sem akart lemondani róla.

Hozzávalók, öntet: 1,1 dl ghí (tisztított vaj), 1 tojás, 1 citrom leve, só, bors, 2 dl növényi tejföl, mustár ízlés szerint, kb 2 ek nyírfacukor (xilit)

Hozzávalók, többi: 2 dl zöldborsó, 1 batáta, 20 dkg répa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 1 nagy kígyóuborka, 1 doboz konzerv kukorica (cukormentes)

Öntet: beöntjük a merülőmixer edényébe a ghít, tojást, sót, borsot, citromlevet és a merülőmixerrel majonézt készítünk belőle. Hozzáadjuk a tejfölt, mustárt, sóval, borssal, cukorral ízesítjük és simára keverjük.

A borsót, répát, petrezselymet, batátát feldaraboljuk, külön-külön puhára főzzük és az öntetbe keverjük. Az uborkát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és 2 citrom levébe áztatjuk kb fél órára. Leszűrjük, hozzáadjuk a többihez. A kukoricát leszűrjük és a többihez keverjük.

Recept: Szakács Miklós

 

 

okt
26

Sötétkék nadrág

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

sotetkek_sztreccs_nadrag.jpgModell: Burda 2003/3, 129.

Anyag: sztreccs pamutvászon

Ezt is a szürke bársony nadrág mintája szerint varrtam, ívelt derékpánttal, elöl cipzáros, zsebe nincs.

okt
23

Arónialekvár

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

aronialekvar.jpgA kertben levő két kis bokorról leszedtük a termést és befőztük, egy kis üveg lett.

Hozzávalók:

1/2 kg arónia (fekete berkenye), 1/2 dl víz, 15 dkg cukor, 1/2 kk nátrium-benzoát
Az aróniát megmossuk, leszárazzuk, a cukorral és a vízzel főzzük kb 10 percig. Merülőmixerrel simára keverjük, még egyszer felforraljuk, majd egy frissen mosott üvegbe merjük úgy, hogy teljesen tele legyen, nátrium-benzoátot és celofánt teszünk rá, rácsavarjuk a tetőt és száraz dunsztba tesszük. 
Eredeti recept: https://www.dansukker.fi/fi/resepteja/aroniahyytelo.aspx
okt
19

Levendulazacskó

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

levendulazacsko.jpgMiután a kertünkben kipusztult az összes, gondosan magról nevelt és kipalántázott levendula, kaptam a szüleim kertjéből egy csokorral. Amikor nem bírta tovább a vázában, megszárítottam és varrtam neki egy kis zacskót. A fehér blúzom maradékából készült, a díszítés és a megkötő pedig a lila apróvirágos top ferdepántjából. A varrógépem szerencsére tud betűket hímezni. A zacskó most Miki gyapjú mellényei között lóg és illatozik.

okt
16

Bűnösen finom csokitorta

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

bunosen_finom_csokitorta2.jpgHozzávalók:

Alap: 25 dkg zabpelyhes keksz, 2 ek kakaópor, 10 dkg vaj
Töltelék: 30 dkg málna, 20 dkg étcsoki, 2 tojás, 2 dl tejszín, 1 kk vaníliakivonat, 1 ek kakaópor
Egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A kekszet mozsárban összetörjük, összekeverjük a kakaóporral és simára keverjük a puha vajjal. A tortaforma aljába nyomkodjuk, 15 percre hűtőbe tesszük. A málnát enyhén összetörjük, ha fagyasztott, előtte hagyjuk felengedni és szitában lecsorgatjuk a levét, majd a tésztára tesszük.
A csokit darabokra törjük, a tejszínnel és a  vaníliakivonattal kevergetve felmelegítjük, míg a csoki megolvad. Levesszük a tűzről és simára keverjük, hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, belekeverjük a tojások sárgáját, majd a kemény habbá vert fehérjéket. A tésztára tesszük, a tetejére kakaóport szitálunk, majd 2 órára hűtőbe tesszük.
Recept innen: Jennifer Donovan: Suklaa (H.F. Ullmann 2008), "Syntisen hyvä suklaakakku"
okt
12

Piros ujjatlan top

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

piros_ujjatlan_top.jpgModell: Burda 2016/9, 122.

Anyag: pamutvászon

Ujjatlan, lefelé enyhén bővül, az eleje ferde szálirányban van szabva a jobb esés miatt. A háta pár centivel hosszabb, oldalt rövid hasíték van. A nyakkivágást és a karöltőt készen vett ferdepánttal szegtem. A nyakkivágás bal szélére varrtam egy meggymintás gombot dísznek.

okt
9

Banános márványtorta

| Szerző: marcsi72 | 12:00 am

bananos_marvanytorta.jpgHozzávalók:

17,5 dkg vaj, 25 dkg cukor, 3 tojás, 25 dkg liszt, 2,5 kk sütőpor, 1/4 kk só, 1 ek kakaópor (cukrozatlan), 2 ek tej, 2 érett banán
Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A vajat szobahőmérsékleten hagyjuk megpuhulni, simára keverjük a cukorral, majd egyenként belekeverjük a tojásokat. A lisztbe keverjük a sót és a sütőport, a többihez keverjük. A tésztát két részre osztjuk.
A kakaóport a tejjel simára keverjük, a tészta egyik feléhez keverjük. A banánokat meghámozzuk és villával összetörjük, simára keverjük, a tészta másik feléhez adjuk. A tortaformába öntjük a banános tésztát, rá a kakaósat, majd villával csíkokat húzunk bele, hogy részben összekeveredjen a kétféle tészta.
180 előmelegítjük a sütőt, 30-35 percig (tűpróbáig) sütjük a tésztát.
Recept innen: Jennifer Donovan: Suklaa (H.F. Ullmann 2008), 102. recept
okt
5

Piros blúz külön vállrésszel

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

piros_bluz_kulon_vallresszel.jpgModell: Suuri Käsityö 2014/4, 8.

Anyag: gyűrt gézanyag

A kék aprómintás blúz szabása szerint készült.

Ujjatlan, külön szabott vállrésszel, alatta ráncolt. A vállrész felvarrásába hímzett szalagot fogtam, amit a szentendrei skanzen boltjában vettem (szinte békebeli :-)) Mivel maradék anyagból készült, az elejét két részből kellett szabni, közé is raktam a szalagból. Az ujjára sem jutott anyag. A háta közepén varrás van, a felső részén gombbal záródó rövid hasítékkal. A nyak- és karkivágás dzsörzé ferdepánttal van elszegve.

okt
2

Rebarbarahab

| Szerző: marcsi72 | 12:00 am

rebarbarahab.jpgHozzávalók:

1/2 kg rebarbara, 3 dl habtejszín, 1 vaníliarúd, 1/2 citrom héja, 1 csipet só, cukor ízlés szerint, 2 levél zselatin
A rebarbarát meghámozzuk, feldaraboljuk. Kevés vízben puhára főzzük a vaníliával, sóval és a citromhéjjal. Merülőmixerrel simára keverjük. Ízlés szerint cukrozzuk (savanykás maradjon). A zselatinlevelet kevés vízben 5 percet áztatjuk, majd kivesszük a vízből, kevés vízben felforraljuk és a krémhez keverjük, hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, simára keverjük és a habbá vert tejszínbe keverjük.

Recept innen: Bozsik Valéria: Különleges zöldségételek (Mezőgazdasági Kiadó)

sze
28

Kék blúz külön vállrésszel

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kek_bluz_kulon_vallresszel.jpgModell: Suuri Käsityö 2014/4, 8.

Anyag: pamutvászon

Ideje volt kipróbálni hosszú idő után újra egy finn szabásmintát... Megérte, felvéve nagyon jó.

Rövid ujjú, duplán szabott vállrésszel, alatta ráncolt. A nyakkivágás saját anyagából készült ferdepánttal van szegve, a kivágást mélyebbre vettem, így kényelmesebb. A háta két darabból van szabva, a felső szélén gombbal záródó rövid hasítékkal.

sze
25

Paradicsomlé

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

paradicsomle.jpgHozzávalók:

6 kg paradicsom, 1 kk nátrium-benzoát
A paradicsomokat megmossuk, keresztben bevágjuk és forrásban levő vízbe dobjuk, majd lehúzzuk a héját. Kétfelé vágjuk, kicsumázzuk. Mivel a paradicsomok belül picit kemények voltak, pár percet főztük őket. Ledaráljuk húsdarálón, majd paradicsompasszírozón átpasszírozzuk. Kb 5 percet főzzük. A tisztára mosott szörpös üvegekbe egy csipet nátrium-benzoátot teszünk, forrásban levő vizet öntünk rá, lezárva többször összerázzuk, majd kiöntjük a vizet. A levet az üvegekbe merjük úgy, hogy teljesen tele legyenek, celofánt teszünk rá, rácsavarjuk a tetőt és száraz dunsztba tesszük két napra.
sze
21

Kék lenvászon top

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kek_lenvaszon_top.jpgModell: Burda 2016/9, 122.

Anyag: lenvászon

Ujjatlan, lefelé enyhén bővül, az eleje ferde szálirányban van szabva a jobb esés miatt. A nyakkivágást és a karöltőt saját anyagából készített ferdepánttal szegtem. A háta két darabból van szabva, a felső szélén gombbal záródó rövid hasítékkal.

sze
18

Körtebefőtt

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kortebefott.jpgHozzávalók:

5 kg körte, 1/2 kg cukor, 1/2 zacskó nátrium-benzoát, 1 ek citromsav 
A körtét megmossuk, kétfelé vágjuk, kimagvaljuk, meghámozzuk és a feleket négyfelé vágjuk. Citromsavas vízben hagyjuk főzésig. Kb 3.5 liter vízbe tesszük a cukrot és a citromsavat, pár percig főzzük kis adagokban a körtét, majd szűrőkanállal frissen mosott üvegekbe merjük. Felöntjük a főzővízzel, hogy teljesen tele legyenek, celofánt teszünk rá, rácsavarjuk a tetőt és pár percre a feje tetejére állítjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, kb 2 napig.
sze
14

Lila aprómintás top

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

lila_apromintas_top.jpgModell: Burda 2016/9, 122.

Anyag: pamutvászon

Ujjatlan, lefelé enyhén bővül, az eleje ferde szálirányban van szabva a jobb esés miatt. Mivel a háta pár centivel hosszabb, oldalt rövid hasíték van. A nyakkivágást és a karöltőt saját anyagából készült ferdepánttal szegtem. A háta felső szélén gombbal záródó rövid hasíték van.

sze
11

Szilvalekvár bográcsban

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

szilvalekvar.jpgHozzávalók:

5 kg szilva, 1/4 kg eritrit
A szilvát megmossuk, kétfelé vágjuk, kimagozzuk és húsdarálón ledaráljuk. Hozzáadjuk az eritritet és bográcsban, lassú tűzön főzzük kb 3 órát. A dzsemet frissen mosott üvegekbe merjük úgy, hogy teljesen tele legyenek, celofánt teszünk rá, rácsavarjuk a tetőt, pár percre fejjel lefelé állítjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, kb két napig.
Recept: Lestyán Pali bácsi (Szarvas)
sze
7

Kék mintás top

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kek_mintas_top.jpgEddig majdnem mindig, ha olyan országba utaztam, ahol előtte nem jártam, vettem ott ruhaanyagot. idén tavasszal is sikerült megtalálni Tenerifén a főváros két méteráruboltját - nem volt könnyű.

Modell: Burda 2016/9, 122.

Anyag: pamutvászon (patchwork anyag)

Ujjatlan, lefelé enyhén bővűl, az eleje ferde szálirányban van szabva a jobb esés miatt. A nyakkivágást és a karöltőt saját anyagából készített ferdepánttal szegtem. A háta felső szélén gombbal záródó rövid hasíték van. Mivel kevés volt az anyag, az aljára széles horgolt csipkeszalagot varrtam.

sze
4

Fekete-fehér virágos farmer

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

fekete_feher_viragos_farmer.jpgMiután tavasszal elhatároztam, hogy egyelőre nem veszek új anyagokat, amíg a meglevők nagy részét meg nem varrtam, a kedvenc boltom hírlevélben ajánlotta ezt... Mivel megnyílt a webshopjuk, még a boltba sem kellett elmennem érte...

Modell: Burda 2003/3, 129.

Anyag: rugalmas vékony farmervászon

szürke bársony nadrág mintája szerint varrtam, elöl cipzáros és gombos, formára szabott derékpántja, ívelt első zsebe és farzsebe van.

aug
31

Kék madeirás-virágos top

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kek_madeiras_viragos_top.jpgModell: Burda 2016/9, 122.

Anyag: hímzett pamut

A kék nagyvirágos ruha maradékából készült. Ujjatlan, lefelé enyhén bővül, az eleje ferde szálirányban van szabva a jobb esés miatt. A nyakkivágást és a karöltőt saját anyagából készített ferdepánttal szegtem. A háta felső szélén gombbal záródó rövid hasíték van.

aug
28

Türkiz lenvászon nadrág

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

turkiz_lenvaszon_nadrag.jpgModell: Burda 2003/3, 129.

Anyag: sztreccs lenvászon

Amikor megláttam a rugalmas lenvásznat egy keszthelyi boltban, rögtön vettem belőle. Eredetileg fehér volt, mosógépben festettem be türkizre, nagyon jól sikerült.

Ezt is a szürke bársony nadrág mintája szerint varrtam, elöl cipzáros, formára szabott derékpántja és két farzsebe van.

aug
24

Eperdzsem

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

eperdzsem.jpgHozzávalók:

6 kg eper, 1.3 kg cukor, 1 zacskó dzsemfixáló
Az epret megmossuk, megtisztítjuk, a nagyobbakat kétfelé vágjuk. A dzsemfixálót 12 ek cukorral elkeverjük, az eperhez tesszük és felforraljuk. Hozzáadjuk a többi cukrot és 5 percig főzzük. A dzsemet frissen mosott üvegekbe merjük úgy, hogy teljesen tele legyenek, celofánt teszünk rá, rácsavarjuk a tetőt és száraz dunsztba tesszük. 12 kis üveg lett.
Recept: a dzsemfixáló zacskójáról.
aug
17

Cékla

Címkék: konyha Regenor | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

cekla.jpgA Regenor miatt nem lehetett ecettel készíteni, helyette citromlevet használtam. Amikor az üveget kinyitottuk, kellett bele még egy kis citromlé, de egyébként egész jó.

Hozzávalók:

1.8 kg cékla, 8 dkg xilit, 2 kk nátrium-benzoát, 1 ek só, 2 dl citromlé, 1 csapott kk egész kömény, 1.4 l víz
A céklát megmossuk, megfőzzük (nem teljesen puhára), a levét kiöntjük. Meghámozzuk és felszeleteljük, tisztára mosott üvegekbe rakjuk szorosan. A vizet a sóval, xilittel és a köménnyel felforraljuk, utába hozzáadjuk a citromlevet. A levet az üvegekbe merjük úgy, hogy teljesen tele legyenek, a tetejére egy-egy késhegynyi tartósítót leszünk, lezárjuk és száraz dunsztba tesszük. 6 kis üveg lett belőle.
aug
14

Piros virágos kartonruha

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

piros_viragos_kartonruha.jpgModell: Burda 2014/7, 124.

Anyag: pamutkarton, viszkóz (bélés)

Ujjatlan, szív alakú kivágással és ráncolt szoknyával készült, hátul cipzárral. A szoknya oldalvarrásaiban zseb van. A felsőrész egyszínű piros viszkózzal bélelt. 

aug
10

Lecsó

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

lecso.jpgMivel a recept által előírt paradicsom nagyon kevés volt, beletettem az otthon levő sűrített paradicsom-konzerveket.

Hozzávalók:

70 dkg vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 2,9 kg zöldpaprika, 2 kg paradicsom, 2 kis üveg sűrített paradicsom, 3 fakanál zsír, 2 kk nátrium-benzoát
A paprikát megmossuk, megtisztítjuk, hosszában negyedbe vágjuk és felszeleteljük. A paradicsomot megmossuk, egy percre forrásban levő vízbe tesszük és lehúzzuk a héját, utána feldaraboljuk. A hagymát felkockázzuk, a fokhagymát megtisztítjuk és fokhagymanyomón kipréseljük. A hagymát és a fokhagymát megpirítjuk a zsíron, rátesszük a paradicsomot, paprikát és a kevés vízzel elkevert sűrített paradicsomot. Pár percig főzzük. A lecsót az üvegekbe merjük úgy, hogy teljesen tele legyenek, 1 késhegynyi nátrium-benzoátot teszünk rá, celofánt rakunk a tetejére, rácsavarjuk a fedőt és száraz dunsztba tesszük. 15 kis üveggel lett.
Mivel az egyik barátnőnk nem eszik zsírt és csirkén kívül húst sem, a lecsó egy részét zsír helyett ghível csináltam.
aug
7

Kék nagyvirágos ruha

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kek_nagyviragos_ruha.jpgAz unokatestvérem lagzijára varrtam.

Modell: Burda 2014/7, 124.

Anyag: hímzett batiszt, viszkóz (bélés)

Szív alakú kivágással és ráncolt szoknyával készült, hátul cipzárral, oldalt zsebbel, végig bélelt.

Mivel csak kettővel kisebb méretben volt meg a szabásminta és persze normál magasságra, ezért elég sokat kellett módosítgatni. Plusz a szoknya eredetileg a derék fölött 4 centivel kezdődött, ezt is módosítani kellett.

A szoknyarész 3 téglalapból készült, az egyik az eleje, a két keskenyebb pedig a háta. A jobb oldalvarrásban zseb van.

júl
17

Bordűrös póló

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

borduros_polo.jpgModell: Burda 2013/1, 125.

Anyag: pamutdzsörzé

A panel-mintás pulóver mintája szerint készült, azaz V-nyakú, oldalt enyhén karcsúsított, hátul középen is van egy varrás, ott is karcsúsított. Mivel az anyag a maradékok között volt, nem volt elég arra, hogy az ujján és az elején/hátán egyforma magasan legyen a bordűr. A nyakkivágás dzsörzé ferdepánttal van szegve.

júl
13

Pink virágos felsö

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

pink_viragos_felso.jpgA madeira mintás póló mintája szerint készült, de hosszú ujjal.

Modell: Burda 2014/7, 114.

Anyag: pamutdzsörzé

Raglánujjú, enyhén karcsúsított, a háta közepén varrással. A nyakpánt dupla réteg. Az eleje anyaga mintás, sajnos összesen ennyi volt belöle a boltban. A többi rész anyagát mosógépben festettem be.

júl
10

Kék-zöld ujjatlan top

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kek_zold_ujjatlan_polo.jpgA madeira mintás póló mintája szerint készült, de mini ujjal, mivel kevés volt az anyag.

Modell: Burda 2014/7, 114.

Anyag: viszkózdzsörzé

Raglánujjú, enyhén karcsúsított, a háta közepén varrással. Ez az utolsó a 8, azonos szabásmintával készült felsöböl. A nyakpánt dupla réteg, a felvarrási vonalát halványkék paszpól szegélyezi. A kék-zöld mintás felsö maradékából készült.

júl
6

Virágos ujjú póló

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

viragos_ujju_polo.jpgA madeira mintás póló mintája szerint készült, de mini ujjal.

Modell: Burda 2014/7, 114.

Anyag: viszkózdzsörzé, pamutdzsörzé

Raglánujjú, enyhén karcsúsí­tott, a háta közepén varrással. A nyakpánt dupla réteg, az alsó rétege a bordó felsö maradékából készült, a felsö a keskeny csíkos pólóéból. Az ujja a nagyvirágos felsö maradékából készült, az eleje a bordó felsö maradékából, a háta Miki sáljának szürke oldalából.

júl
3

Western mintás ujjú póló

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

western_mintas_ujju_polo.jpgA madeira mintás póló mintája szerint készült, de mini ujjal.

Modell: Burda 2014/7, 114.

Anyag: pamutdzsörzé

Raglánujjú, enyhén karcsúsí­tott, a háta közepén varrással. A nyakpánt dupla réteg, a felsö rétege a panelmintás póló ujjának maradékából készült, az alsó réteg egy régi fehér pólóból. Az ujja a western mintás póló maradékából van, a többi sötétkék dzsörzé.

jún
29

Keskeny csíkos V-nyakú póló

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

keskeny_csikos_v_nyaku_polo.jpgA madeira mintás póló mintája szerint készült, de hosszú ujjal.

Modell: Burda 2014/7, 114.

Anyag: viszkózdzörzé, pamutdzsörzé

Raglánujjú, enyhén karcsúsí­tott, a háta közepén varrással. A nyakpánt dupla réteg, a felső rétege a panelmintás póló ujjának maradékából készült, az alsó réteg egy régi fehér pólóból. A többi részhez a keskeny csíkos póló maradékát használtam.

jún
26

Szürke csíkos ujjatlan póló

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

szurke_csikos_ujjatlan_polo.jpgA madeira mintás póló mintája szerint készült, de mini ujjal.

Modell: Burda 2014/7, 114.

Anyag: viszkózdzsörzé, pamutdzsörzé

Raglánujjú, enyhén karcsúsí­tott, a háta közepén varrással. A nyakpánt dupla réteg, a felső rétege a panelmintás póló ujjának maradékából készült, az alsó réteg egy régi fehér pólóból. Az elejéhez és ujjához a szürke csí­kos póló maradékát használtam, a hátához Miki sáljának fekete anyagát.

jún
22

Absztrakt mintás ujjatlan póló

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

absztrakt_mintas_ujjatlan_polo.jpgA madeira mintás póló mintája szerint készült, de mivel kevés volt az anyag, ez ujjatlan lett.

Modell: Burda 2014/7, 114.

Anyag: viszkózdzsörzé

Raglánujjú, enyhén karcsúsított, a háta közepén varrással. A nyakpánt dupla réteg, a felsö rétege a panelmintás póló ujjának maradékából készült, az alsó réteg egy régi fehér pólóból.

jún
19

Hajdinakeksz Regenor módra

Címkék: konyha Regenor | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

sajtos_hajdinakeksz.jpgMiki egy régi receptjét alakítottuk át a Regenor előírásai szerint.

Hozzávalók:

2 répa (kb 20 dkg), 1 citrom reszelt héja, 1/2 citrom leve, 1 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kk só, 1 kk őrölt bors, 1 kk édesnemes paprika, 2 tojás, 1 kk szódabikarbóna, 1 kk sütőpor, 1 kk oreganó, 20 dkg műsajt (pl ez), 2 dl hajdinapehely, 1 dl hajdinaliszt

A répákat lereszeljük (kis lyukú reszelőn), hozzákeverjük a szódabikarbónát és a citromhéjat, ráöntjük a citromlevet és alaposan összekeverjük, állni hagyjuk (kicsit pezsegnie kell). Lereszeljük a hagymát, a répához adjuk, fokhagymanyomón át belenyomjuk a fokhagymákat. Hozzáreszeljük a sajtot. A tojásokat enyhén felverjük, hozzáöntjük a többihez. A lisztet, sütőport, hajdinapelyhet és a fűszereket összekeverjük, a répához adjuk és jól összekeverjük. Hűtőben pihentetjük 15 percig, közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Kanállal diónyi halmokat rakunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe és kb 25 percig sütjük. Két tepsinyi adag.

 

 

jún
15

polo_lyukhimzeses_dzsorzebol.jpgA maradék pólóanyagokhoz és a kisebb darabokhoz szerettem volna olyan szabásmintát, amivel jól fel tudom öket használni. 8 pólót szabtam ki e szerint, ez az elsö, ami elkészült.

Modell: Burda 2014/7, 114.

Anyag: lyukhímzéses pamutdzsörzé, viszkózdzsörzé

Raglánujjú, enyhén karcsúsított, a háta közepén varrással. A nyakpánt dupla réteg.

Az eredeti minta nyakpántját szélesebbre vettem, hogy ne legyen olyan mély a kivágás. Az eredeti modell ujja mini, azaz csak a vállat takarja, de ebböl az anyagból jutott rövid ujjra. A nyakpánt Miki sáljának maradékából készült.

jún
12

rebarbaras_sajttorta_1.JPGA kertben egyelőre csak rebarbarát lehet szüretelni, de az legalább finom. Miki találta ezt a receptet, amit regenorosítottunk. A fotón levő első változat kicsit túl édes lett, ezért a lenti receptben csökkentettük a xilit mennyiségét.

Hozzávalók:

Tészta: 20 dkg ghí,4 dl hajdinapehely, 2 dl hajdinaliszt, 1 dl xilit, 2 tojás

Rebarbarazselé: 30 dkg rebarbara, 1 dl xilit, 1 kk keményítő

Túrótöltelék: 4 levél zselatin, 35 dkg vegán túrókrém (pl ez), 20 dkg tofu (pl ez), 4 dl műtejszín (pl ez), 1/2 dl xilit, 1 vaníliarúd, 3 fahéjrúd

Tetejére: 2 ½ dl víz, 1/2 dl xilit, 1 vaníliarúd, 4 levél zselatin

A rebarbaraszárakról krumplihámozóval vagy késsel 1-2 mm vastag és fél centi széles csíkokat vágunk körben, félretesszük. A belsejét felszeleteljük és a cukorral, keményítővel és a vízzel főzzük lassú túzön kb 30 percig, hűlni hagyjuk.

A tésztához összekeverjük a lisztet a hajdinapehellyel, egyhén felverjük a tojást. Összegyúrjuk a hozzávalókat. Egy 23 cm átmérőjű tortaforma aljára sütőpapírt teszünk a szélét megkenjük ghível. Belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy két centi magas pereme is legyen. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

A vaníliarudat kettévágjuk, a vizet, a cukrot, a vaníliarudat összefőzzük, pár percig előfőzzük benne a rebarbaracsíkokat, egyszerre 5-6 darabot, csak addig, amíg kicsit megpuhulnak, de még egyben maradnak. Kivesszük és hagyjuk kihűlni.

A torta tetejéhez összeszőjük a rebarbaracsíkokat: egy sütőpapírra tesszük a rebarbaracsíkok felét, párhuzamosan, fél centi távolságra egymástól. Minden másodikat felhajtunk a közepétől, ráteszünk keresztben egy csíkot és visszahajtjuk rá a csíkokat. Felhajtjuk minden másodikat (amik az előbb nem voltak felhajtva) és ráteszünk egy újabb csíkot keresztben, majd visszahajtjuk rá a felhajtott csíkokat. Addig folytatjuk, amig a csíkok széléhez nem érünk, majd a másik oldalt is megcsináljuk. A fagyasztóba tesszük. Olyannak kell(ene) lennie, mint a linkben levő...

A töltelékhez a zselatint vízbe áztatjuk, a vaníliarudat kettévágjuk. 2 dl tejszínt felforralunk, a vanília és fahéjrudakat 5-8 percig főzzük benne lessú tűzön, majd kidobjuk őket. Beletesszük a zselatinlapokat és feloldjuk benne. Összekeverjük a cukrot, tofut és a túrókrémet, vékony sugárban belecsorgatjuk a tejszínt és összekeverjük. A maradék tejszínt habbá verjük, a többihez keverjük.

A tésztára kenjük a rebarbarazselét, rá a tölteléket. A hűtőbe tesszük. A fagyott rebarbarafonatot a torta tetejére tesszük, a kilógó végeit levágjuk. Még fagyottan felszeletelhetjük.

Mivel mi túlfőztük a rebarbaracsíkokat, szövés helyett csak egymásra raktuk őket, amikor a töltelék már a tésztán volt. Utána a főzővízbe tettük a vízben áztatott zselatinlapokat, felforraltuk és amikor kézmelegre hűlt, a csíkok tetejére öntöttük. Kicsit elmászott miatta a csíkok egy része, de a főzővíz szép színe miatt még így is jól néz ki a torta.

Eredeti recept: https://www.valio.fi/reseptit/raparperijuustokakku-2/

rebarbaras_sajttorta_2.JPG

jún
8

Khaki nadrág

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

khaki_nadrag.jpgModell: Burda 2001/12, 130

Anyag: lenvászon

A kockás nadrág mintája szerint készült, otthonra: egyenes szárú fazon, gumis-megkötős derékkal (a gumi két végén kb 30 cm hosszú zsinór van). Mindkét oldalvarrásban zseb van. A szára alja gumival van összefogva. Az elejére díszzsinórt varrtam közvetlenül az oldalvarrás mellé, régóta fel szerettem volna használni.

jún
5

Grapefruitzselé

Címkék: konyha Regenor | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

grapefruitzsele.JPGEredetileg a Sacher-kuglóf töltelékének szerettem volna használni, az első adagot villával összetörtem, de nem illett az íze hozzá, ezért a második adagot a szilikon süti- és csokiformáinkban csináltam meg.

Hozzávalók: 2 dl cukormentes grapefruitlé, 4 kk zselatinpor

Langyosra melegítjük a grapefruitlevet, belekeverjük a zselatinport. Folyamatosan kevergetve felforraljuk (csomómentes legyen), majd szilikon formákba öntjük. Ha szobahőmérsékletre hűlt, a hűtőben hűtjük tovább, amíg megszilárdul, majd óvatosan kiszedjük a formákból.

Eredeti recept: Horváth Rozi zselatin tasakja

jún
1

Kék vastag pulóver

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

sotetkek_vastag_pulover.jpgModell: Burda 2013/1, 125.

Anyag: kötött anyag

A karácsony előtti "fekete péntek" (nov. 25.) az Eurokangas-ban egész hétvégén tartott, 20%-os leárazás volt szinte mindenre. Mivel a virágos farmerhez kellett pár hozzáillő felső, elmentem a legnagyobb boltjukba és vettem 7 anyagot, ebből 4-5 elvileg illik majd hozzá. Ez az anyag vastag, tűzött hatású.

A fazon egyszerű, V-nyakú, oldalt enyhén karcsúsított, hátul középen is van egy varrás. A nyakkivágás dzsörzé ferdepánttal van szegve.

máj
29

Sacher-kuglóf Regenor módra

Címkék: konyha Regenor | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

sacher_torta.jpgImádom a csokitortát, ezért regenorosítottam ezt a receptet.

Hozzávalók: 1 dl ghí (tisztí­tott vaj), 10 dkg xilit (nyí­rfacukor), 4 tojás, 2 ek kakaópor, 10 dkg cukormentes csoki, 15 dkg rizsliszt, 2 kk sütőpor, 1 csipet só, 1 dl rizstej

A kuglófformát kikenjük ghível, rizsliszttel beszórjuk. A csokit apróra vágjuk és a rizstejjel felmelegítjük míg elolvad, csomómentesre keverjük, hűlni hagyjuk. A kakaót a lisztbe szitáljuk, belekeverjük a sütőport. A tojások sárgáját kikeverjük a xilittel, belekeverjük a ghít, a lisztet és a csokis tejet. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a sóval, óvatosan hozzákeverjük a többihez és a kiglófformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb 50 percig (tűpróbáig) sütjük.

Eredeti recept: Nők Lapja Konyha 2015. szeptember