sze
29

Feketeáfonya dzsem

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

afonya dzsem.jpgA pirosribizli dzsem receptje szerint készült. Amikor az áfonya szörpöt csináltuk, egy csomó "trutyi" (azaz héj, magvak és sok gyümölcshús) jött ki a gyümölcscentrifuga másik oldalán, amit sajnáltunk kidobni, ezért lett belőle dzsem.

Hozzávalók:

2 kg fekete áfonya, 1.5 kg cukor, 1 zacskó Knorr dzsem tartósító
Az áfonyapépet összekeverjük cukorral és 10 percet hagyjuk állni. Felforraljuk és lassú tűzön 15 percig főzzük, majd a tűzről levéve belekeverjük a tartósítót. Az elmosott üvegekbe egy csipet tartósítószert teszünk és forrásban levő vízzel félig öntjük. Lezárva alaposan felrázzuk, majd kiöntjük a vizet. A dzsemet az üvegekbe merjük/öntjük úgy, hogy teljesen tele legyenek, lezárjuk és száraz dunsztba tesszük. A címkéket Miki készítette (fent Espoo címere van).
sze
22

Zöldbab eltevés

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

zoldbab.jpgHozzávalók:

3 kg zöldbab, só, citromsav, nátrium-benzoát
A babot megtisztítjuk, pár centis darabokra vágjuk. 3 liter forrásban levő vízbe tesszük, hozzáadunk 2 evőkanál sót és 2-3 percig forraljuk. Beleteszünk 1/2 kiskanálnyi citromsavat.
Az elmosott üvegekbe egy csipet tartósítószert teszünk és forrásban levő vízzel félig öntjük. Lezárva alaposan felrázzuk, majd kiöntjük a vizet. A zöldbabot szorosan az üvegekbe tesszük és ráöntjük a főzővizet úgy, hogy teljesen tele legyenek. A tetejére késhegynyi nátrium-benzoátot teszünk, lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni 2 napig.
sze
15

Pirosribizli szörp

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

pirosribizli szorp.jpgKét doboz ribizlit vettünk (5-5 kg), egy részét egészben hagytuk dzsemnek, a többiből szörp készült.

Hozzávalók:

Kb 7 kg ribizli, kb 4 kg cukor, 1 zacskó nátrium-benzoát

Megmossuk és villával leszemezzük a ribizlit. Merülőmixerrel összetörjük, hozzáadjuk a tartósítószer felét, lefedve hűvös helyen egy napig állni hagyjuk. Paradicsompasszírozóval áttörjük, hozzáadunk literenként 70 dkg cukrot és jól elkeverjük. Az elmosott üvegekbe egy csipet tartósítószert teszünk és forrásban levő vízzel félig öntjük. Lezárva alaposan felrázzuk, majd kiöntjük a vizet. A szörpöt az üvegekbe merjük/öntjük úgy, hogy teljesen tele legyenek, lezárjuk.
Kidunsztoljuk: egy nagy edénybe rakjuk az üvegeket, pár ujjnyi vizet öntünk alá és gyöngyözésig melegítjük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A címkéket Miki készítette.
Fázisfotók lent...

sze
8

Pirosribizli dzsem

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

pirosribizli dzsem.jpgHozzávalók:

2 kg ribizli, 1.5 kg cukor, 1 zacskó Knorr dzsem tartósító
A ribizlit megmossuk és leszemezzük, összekeverjük cukorral és 10 percet hagyjuk állni (ez másnap estig állt hűvös helyen, mivel a szemezés este 10-re lett kész). Felforraljuk és lassú tűzön 15 percig főzzük, majd a tűzről levéve belekeverjük a tartósítót. Az elmosott üvegekbe egy csipet tartósítószert teszünk és forrásban levő vízzel félig öntjük. Lezárva alaposan felrázzuk, majd kiöntjük a vizet. A dzsemet az üvegekbe merjük/öntjük úgy, hogy teljesen tele legyenek, lezárjuk és száraz dunsztba tesszük. A címkéket Miki készítette (fent Espoo címere van).
sze
1

Epres-mangós pipereszappan

Címkék: lakás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

epres mangos szappan.jpgHozzávalók:

200 g pálmaolaj, 200 g kókuszolaj, 50 g ricinusolaj, 200 g kakaóvaj, 300 g repceolaj, 361 g víz, 131 g NaOH, 1 kk só, 1 ek keményítő, 10 ml eper illóolaj, 10 ml mangó illóolaj

A csokis-vaníliás szappan receptje szerint készült, csoki és vanília helyett eper és mangó illóolajjal.

 

 

 

aug
18

Csokis-vaníliás pipereszappan

Címkék: lakás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

csokis vanilias kesz.jpgHozzávalók: 

400 g olívaolaj, 100 g pálmaolaj, 200 g kókuszolaj, 50 g ricinusolaj, 100 g kakaóvaj, 100 g repceolaj, 361 g víz, 131 g NaOH, 1 kk só, 1 ek keményítő, 50 g olvasztott 70 %-os étcsokoládé, 10 ml vanília aroma, 10 ml csoki illóolaj

A citromos-mákos szappan szerint készül, de a kézimixerrel kikevert anyagot kétfelé osztjuk, az egyik felébe belekeverjük az olvasztott, langyosra hűtött csokit.

Eredeti recept innen: http://lukreciakencei.hu/recept/szappanok/pipereszappan/narancsos-csoki-szappan

Fázisfotók:

aug
11

Tepertős pogácsa

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

tepertos pogacsa.jpgHozzávalók:

50 dkg liszt (ebből 10 dkg rozsliszt), 7 g szárított élesztő, egy csipet cukor, 1 dl tej, 1 dl joghurt, 15 dkg vaj, 1 kk só, 35 dkg tepertő, 1 tojás

A tepertőt ledaráljuk, az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, a joghurtot meglangyosítjuk, a vajat megolvasztjuk és langyosra hűtjük. A lisztet összekeverjük a sóval, majd az élesztővel, vajjal, joghurttal összegyúrjuk (először robotgép dagasztókarjával kevertem, majd kézzel gyúrtam egy kicsit). Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 1/2 cm vékonyra és rákenjük a tepertőt. Felcsavarjuk, majd nyújtófával kicsit ellapítjuk, a tekercs végeit középre hajtjuk, hogy az eredeti hossz harmada legyen. Félórát kelni hagyjuk langyos helyen. Nyújtófával kicsit kinyújtjuk és háromba hajtjuk, majd egy órát pihentetjük. 2 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét kockásra bevagdossuk, közepes (kb 3 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét felvert tojással megkenjük és 200-220 fokra előmelegített sütőben 15-20 percet sütjük.
Eredeti recept: Horváth Ilona: Szakácskönyv, Vince Kiadó, 1998. (réteges tepertős pogácsa)
Miki készítette a tepertőt (amikor a háziszappant csináltuk), részletek és fotók a "tovább" gombra kattintva.

aug
4

Kötény kislánynak

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

koteny.jpgModell: -

Az unokahúgom (7 éves) tanul főzni, ezért kapta ezt a kötényt. A felső része négyzet alakú, széles derékpántja van, ami hátul megkötős, az alsó rész ráncolt, közepén zsebbel, az alján fodorral. Piros pamutcsipke szalag díszíti. 

 

 

júl
28

Piros maxiszoknya

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

maxiszoknya.jpgModell: Burda 2012/3, 111.

Anyag: batiszt

Derékban gumis, 3 réteg fodorból áll.

júl
21

Citromos-mákos pipereszappan

Címkék: lakás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

citromos makos kesz.jpgA mosószappan készítésekor Mikit elkapta az ihlet, hogy próbáljuk ki a pipereszappanokat is...

Hozzávalók:

500 g extra szűz olívaolaj
250 gr pálmaolaj
250 gr kókuszvaj
380 gr víz
144 gr NaOH
20 g vaj
1 ek étkezési keményítő
3 ek egész mák
1 db citrom reszelt héja
5 ml citrom/eucalyptus illóolaj

Eredeti recept innen: http://lukreciakencei.hu/recept/szappanok/pipereszappan/makos-citromhejas-szappan

Leírás és fázisfotók:

júl
14

Jegesmedve

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

jegesmedve.jpgModell: -

Anyag: vászon

Az Eurokangas-ban vettem évekkel ezelőtt az anyagot: rá volt nyomtatva a maci minden része és ruhája, plusz a leírás. A részeket kiszabás és összevarrás után párnatöltő vattával kellett kitömni és készre varrni. Miután elfogyott a töltőanyag, évekig várta, hogy befejezzem. A medve teste (a fülek kivételével) egy darabból készült, a talpán keresztül kellett kitömni, majd felvarrni a talpát.

 

 

 

júl
7

Piros cakkos mintás póló

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

cakkos felso.jpgModell: Burda 2000/10, 107.

Anyag: neccanyag

Régóta tetszett az anyag színe és a mintája, de sokáig nem vettem meg, mert műszálas. Hátul karcsúsított, mély V-kivágása van, szürke selyen ferdepánttal szegve, azon bordó szalag. Az ujja lefelé szélesedik. Az alján és az ujja szélén keskeny bordó szalag van. Mivel az anyaga csupa lyuk, kell alá egy top.

jún
30

Kapros kukoricasaláta

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kukoricasalata.jpgHozzávalók:

25 dkg kukorica
3 kanál tejföl (házi)
3 kanál joghurt
1 kávéskanál mustár
1 csipet őrölt bors
egy csokor kapor
1 kávéskanál só

Egészben főzött kukoricából készült: leszemezzük, lecsöpögtetjük, majd összekeverjük a tejföllel, joghurttal, mustárral, sóval, őrölt borssal és az apróra vágott kaporral (az erkélyen termett).

jún
24

Házi mosószappan hidegen keverve

Címkék: lakás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

szappan.jpgErdélyben, Alsósófalván kaptuk a receptet, aztán megtaláltuk ugyanezt a neten is.

Hozzávalók: 5 l víz, 2 kg zsiradék (mi Tesco-s vödrös zsírt használtunk), 1 kg marószóda (kristályszódának is hívják), 1 kg liszt, 1 l olaj. A szódát a vízben feloldjuk, 24 órát állni hagyjuk. A zsírt meglangyosítjuk, apránként (merőkanalanként) hozzákeverjük a szódát, majd az olajat és a lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, 1 napot állni hagyjuk langyos helyen. Utána (dróttal vagy késsel) felvágjuk és sötét, szellős helyen 4 hétig érleljük.

A kikevert, még folyékony szappan egy kis részéhez illóolajat tettünk (a fehér a sima mosószappan, a drappban van illóolaj).
Két darabkát lereszeltem és folyékony (illetve trutyi-állagú) mosószert csináltam belőle, ez jobban mos, mint az elődje...

Fázisfotók a "tovább" gombra kattintva

jún
3

Fukszialila ruha

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

fukszialila ruha.jpgModell: Burda 2001/6, 126.

Anyag: lenvászon

Az anyag eredetileg fehér volt, mosógépben festettem be. A ruha karcsúsított, elöl és hátul letűzött szabásvonalvarrással a vállától az aljáig, alul hasítékban végződik. Elöl középen megkötős, a háta közepén cipzár van. Az ujja rövid, hajtókával. A nyakkivágás saját anyagából készült ferdepánttal szegve.

 

 

 

 

 

 

ápr
28

Citromkrémes macaron

| Szerző: marcsi72 | 12:00 am

macaron.jpgHozzávalók:

  • A macaronokhoz:
    11 dkg mandula (darált)
    20 dkg porcukor
    3 db tojásfehérje
    5 dkg cukor (kristály)
    pár csepp kék ételfesték
    A citromkrémhez:
    1 db citrom (leve és reszelt héja)
    10 dkg cukor
    3 db tojássárgája
    3 dkg vaj
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk fóliával és hűtőben 4 napot pihentetjük.
Citromkrém: a citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, majd egy tálba öntjük a cukorral.
Gőz fölött addig melegítjük, míg a cukor teljesen el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat, megvárjuk míg elolvad, majd levesszük a gőzről és szobahőmérsékletűre hűtjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, visszatesszük a gőz fölé, és folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük (kb. 3-4 perc). Ezután megvárjuk, míg kihűl és betesszük a hűtőbe.
 
A mandulát a porcukorral több részletben átdaráljuk.
A pihentetett tojásfehérjékből lágy habot verünk, hozzáadjuk az ételfestéket és a kristálycukrot, majd addig verjük míg kemény hab nem lesz belőle.
Ekkor hozzáadjuk a mandulás porcukros keveréket, amit egy lapát segítségével óvatosan, de határozott mozdulatokkal beleforgatunk a habba. Egy nagyon sűrű masszát kell kapnunk, ami ha kiemeljük a lapátot hozzátapad és nyúlik.
Dupla réteg sütőpapírt teszünk a sütőlapra, és egyforma, nagyjából 3-4 cm átmérőjű pöttyöket készítünk nyomózsákkal.
1 órát így pihentetjük őket, hogy száradjanak, és legyen a tetejükön egy vékony kis hártya, hogy majd szép talpuk nőjön sütés közben.
A pihenő után 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket és 10-12 perc alatt megsütjük.
Miután kivettük a sütőből, megvárjuk míg teljesen kihűlnek, mert csak így lehet szépen levenni őket a papírról.
Ezután összeállítjuk a macaronjainkat: egy habcsók alsó felét megkenünk kb. 1 teáskanálnyi citromos krémmel, majd rányomunk egy másikat.
ápr
22

Húsvéti tojások 2014

| Szerző: marcsi72 | 8:59 am

himestojas2014.jpgAz idei hímes tojásokhoz bolti tojásfestéket használtam, a szürke és a fekete tojást fekete ruhafestékkel színeztem főzést után. A minták többsége üvegfesték kontúrozóval készült, a Gyimesi írott tojások c. könyv alapján. A felső zöld tojásra ragasztóval rajzoltam a mintát és csillámporba hempergettem.

már
17

Nadrág Mikinek

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

Miki nadrag.jpgModell: Burda 2001/12, 130

Anyag: vászon

A kockás flanell nadrág mintája szerint készült: cipzáras, farzsebbel, gumis-megkötős derékkal (a gumi két végén kb 30 cm zsinór van). Az eredeti szabásmintát bővítettem. Varrás után mosógépben befestettem feketére.

 

 

 

 

 

 

már
10

Kék hullámmintás póló

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kek cakkos polo.jpgModell: Burda 1999/5, 133.

Anyag: pamut kötött anyag

Nagyon megtetszett a mintája. Ejtett vállú, csónaknyakú fazon. Az anyag alsó széle cakkos, ez került az aljára és az ujja szélére. Mivel maradék anyag volt, darabra adták, nem méterre és persze kevesebb volt, mint kellene. Az egyik ujját toldani kellett, ami nem volt egyszerű, mert az anyag alsó széléből, ami az ujja aljára kellett volna, nem maradt semmi, így a felső szélét kellett használni hozzá. A minta irányított, azaz nem tudtam "fejjel lefelé" kiszabni a hiányzó darabot. Az anyag sűrű kötésű, nem lehetett szálkihúzással új szélt csinálni. Az ujja alsó szélét cakkosra vágtam és cikkcakköltéssel elszegtem.

már
3

Széles csíkos póló

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

szeles csikos polo.jpgModell: Burda 1998/9, 130.

Anyag: pamut-viszkóz pólóanyag

Nagyon megtetszett a csíkozása. A sötétkék póló mintája szerint készült, azaz hátul karcsúsított, kerek nyakkivágással. Az egyik ujját két helyen is toldani kellett.

 

 

 

feb
3

Piros kánikularuha

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

Klari ruha.jpgModel: Moda 2008/3 3.

Anyag: gyűrt vékony pamut

Keresztanyámnak készült ajándékba, a kék mintás kánikularuhák szerint. Széles kerek nyakpántja van (közbéléssel "keményítve"), az eleje és háta fent ráncolt. Lefelé kicsit bővül az oldala. Az oldalvarrásokban zseb van. Mivel a gyűrt anyganak semmi tartása, a zsebek egyik lapját és a belső nyakpántot egyszínű piros anyagból varrtam, ami jobb tartású.

 

 

 

 

 

 

jan
30

Pink-fekete mintás nadrág

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

pink fekete nadrag.jpgModell: Burda 2001/12, 130

Anyag: batiszt

A kockás flanell nadrág mintája szerint készült, otthonra: bő, egyenes szárú fazon, a jobb oldalon farzsebbel, gumis-megkötős derékkal (a gumi két végén kb 30 cm hosszú pánt van).

 

 

 

 

 


 

 

jan
17

Kókusszal töltött keksz

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kokusszal toltott keksz.jpgHozzávalók:

Töltelék
1 dl tejszín, 7 dkg kókuszreszelék, 2 ek cukor
Keksz
10 dkg puha vaj, 5 ek méz, 3 ek Nesquick kakó, 1 csapott ek holland kakaópor, 1/2 kk szódabikarbóna, 20 dkg liszt
 
A töltelékkel kezdjük. A tejszínt lassú tűzön felforraljuk. Amikor elkezd forrni, adjuk hozzá a cukrot, majd keverjük bele a kókuszreszeléket. Apránként adjuk hozzá, és keverjük, amíg szépen össze nem áll. Ha kész, tegyük félre hűlni.
A kekszhez a puha vajat elkeverjük a mézzel, a kakaóporral, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát és a lisztet. Hűvös helyen pihentessük 1-2 órát. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Amíg melegszik, Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett deszkán és szaggassunk korongokat belőle. Minden másodikra tegyünk egy kis kókusztölteléket, tegyünk rá egy másik korongot és vizes ujjal nyomkodjuk össze a töltelék körül a 2 réteg tésztát. Ha kész, mehet a sütőbe, 12-13 perc alatt süssük készre.
jan
13

Apróvirágos ing

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

sarga viragos ing.jpgModell: Burda 2007/10, 117.

Anyag: vászon

A narancssárga blúz mintája szerint készült, de a hajtások 3 centivel hosszabban vannak összevarrva és letűzve. A gombok kőből készültek, fémszegéllyel. Ez az utolsó, amit még nyáron szabtam ki.

 

 

 

 

 

jan
9

Mákos guba

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

makos guba.jpgHozzávalók: 1 l tej, 1 cs kifli ("rengas") 2 cm vastag szeletekre vágva, egy napig szárítva, 3 tojás, 16 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 20 dkg mák

A tojások sárgáját 8 dkg cukorral és vaníliás cukorral elkeverjük, a felforralt tejhez keverjük, kicsit besűrítjük. A mákot ledaráljuk 8 dkg cukorral. Kivajazott jánaiba lerakunk egy sor kiflit, leöntjük a tojásos tejjel, vastagon megszórjuk mákkal. Még egy sor kiflit rakunk rá, ráöntjük a maradék tejet, rászórjuk a mákot. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és a tetejére tesszük. 180 fokos sütőben 25 percig sütjük.
Miki receptje, ő készítette.
jan
4

Pesztós tekercs

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

pesztos csiga.jpgHozzávalók:

25 dkg liszt, 1 kk sütőpor, 4,5 dkg vaj, 1 tojás enyhén felverve, 1,85 dl tej, 6 dkg reszelt cheddar sajt, egy csipet só
 
Pesztó töltelék:
9 dkg friss bazsalikom, 3 gerezd szétnyomott fokhagyma, 3 ek pirított fenyőmag, 3 ek olívaolaj, 3 ek reszelt parmezán sajt, frisselt reszelt feketebors

A töltelékhez az olajat, a bazsalikomot, fokhagymát és fenyőmagot turmixgépben simára keverjük. Egy kisebb edénybe tesszük, hozzákeverjük a sajtot és a borsot.
A tésztához összekeverjük a lisztet, sót és sütőport, belemorzsoljuk a vajat. A tojást és 1,45 dl tejet hozzáadva lágy tésztává gyúrjuk, a maradék tejet hozzáadva, ha szükséges. Lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk, rákenjük a tölteléket és felcsavarjuk. 2 cm vastag szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 22 fokra előmelegített sütőben sütjük 15-20 percig, amíg átsül.

Recept innen: The complete book of home baking, J.B.Fairflex Press Pty Limited, "Pesto pinwheels"

jan
1

Vaníliás karika

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

vanilias karika.jpgHozzávalók:

35 dkg liszt, 5 dkg kukoricaliszt (ennek hiányában 40 dkg liszttel számoljunk), 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, csipet só, 1 tk vanília aroma, 2 tojás sárgája, 1 tk sütőpor, és ha nem áll össze a tészta, akkor pár csepp víz, az aljára étcsokoládé

A lisztet, a porcukrot, a csipet sót, és a vaníliás cukrot összekeverjük. A szobahőmérsékletű vajjal alaposan összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a vanília aromát (ami természetesen elhagyható, ha rendes vaníliával dolgozunk), a sütőport és a 2 tojás sárgáját. Szépen összedolgozzuk, ha nem áll össze a tészta, egy kevés vízzel segíthetünk ezen, de csínján bánjunk vele! Ha összeállt egy nagy gombóccá, fóliába csomagoljuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk és linzer kiszúróval kiszaggatjuk a kekszeket és 10-15 perc alatt szép világosra sütjük. Ha kihűlt, az alját olvasztott étcsokoládéba mártjuk, majd sütőpapírra rakosgatjuk, és hűvösre tesszük (hűtő). Ha a csokoládé visszadermedt, le tudjuk szedni a sütőpapírról. Mivel Miki nem szereti az étcsokit, a karikák egy részét lekvárral, párat pedig Nutellával töltöttem.

dec
28

csokis_narancsos_zabpelyhes keksz.jpgHozzávalók:

7,5 dkg zabpehely, 15 dkg finomliszt, 10 dkg étcsokoládé, 1/2 kávéskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 2 ek kókuszreszelék, 15 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 10 dkg kandírozott narancs

Mindent kezdjünk a vaj olvasztásával és ebbe szórjuk is bele a narancsot, hogy picit puhuljon, meg a mézet. A száraz részeket összekeverjük, és hozzáadjuk a mézes-narancsos-vajhoz. A keksznek az állaga a lényeg. Jó kis tömör masszát kell kapjunk, amivel könnyen tudunk dolgozni. Teáskanállal kis halmokat sorakoztatunk a sütőpapírra, és vizes ujjal ellapítjuk őket. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük.

dec
26

Halászlé 2013

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

halaszle 2013.jpgIdén az alaplé halfejből és -törzsből készült (egy halárus tanácsa szerint), ami sokkal olcsóbb és ugyanolyan finom, mint a korábbi években használt apróhal.

Hozzávalók: kb 4 kg haltörzs/fej 2-3 féle halból (pl 2 db lazactörzs, 2 db haltörzs (siika = nagy muréna), 1  nagy ponty feje és törzse, a lazac helyett lehet nagy keszeg is, ha van), 4 fej vöröshagyma, 1 ek sűrített paradicsom, 3 db szárított paprika, 3 evőkanál édesnemes pirospaprika, 1 evőkanál csípős pirospaprika, só, 3 db halászlékocka (ha van), pontyszeletek (vagy keszeg, kárász, ha van)

A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd fazékban kevés  zsíron megdinszteljük és hozzáadjuk a pirospaprikát (édest és csípőst is), betesszük a halat és felöntjük vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, paprikát, megsózzuk, felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 2.5 órát főzzük, ez lesz az alaplé.
Az elkészült alaplevet átpasszírozzuk, ha nincs más, akkor szűrőn keresztül.
Tálaláskor a lét felforraljuk, beletesszük a halszeleteket és kb. 10 percig főzzük. Már ne keverjük, csak rázogassuk, mert a halhús összetörik.
Miki receptje, ő készítette.

dec
22

Fekete madeira blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

fekete madeira.jpgModell: Burda 2003/8, 104.

Anyag: hímzett batiszt

A fehér gyűrt madeira blúz mintája szerint készült, azaz karcsúsított, nyakpántos gallérral, az ujján kézelő, hasítékkal.

 

 

 

 

 

 

 

dec
17

Karácsonyi mandulás keksz

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

mandulas keksz.jpgNem szép, de isteni az íze...

Hozzávalók:

45 dkg liszt, 45 dkg vaj, 24 dkg darált mandula, 27 dkg vaníliás porcukor, 3 tk. fahéj, 3 mk. őrölt szegfűszeg, 3 mk. őrölt gyömbér, frissen reszelt szerecsendió (ízlés szerint, de ki is hagyható), 3 citrom vagy narancs reszelt héja, kevés citrom vagy narancslé, csipet só

A lisztet nagy keverőtálba mértem, majd hozzáadtam egy csipet sót, a felkockázott vajat és elmorzsoltam. Ezután beleszórtam a darált mandulát, a vaníliás porcukrot, a fűszereket, és a reszelt citromhéjat. Gyors mozdulatokkal összegyúrtam, a tálat lefedtem és egész éjszakára a hűtőbe tettem. Ha erre nincs idő, minimum 3 órát pihenjen a hűtőben.

Másnap reggel egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, a sütőt előmelegítettem 180 fokra.

A tésztát lisztezett deszkán nagyjából 5 mm (lehet kicsivel vastagabb is) vékonyra nyújtottam a tésztát, majd karácsonyi formákkal kiszaggattam. A kiszaggatott kekszeket a tepsire raktam, betoltam a sütőbe, a hőmérsékletet mérsékeltem 165 fokra. 10 – 13 perc alatt megsütöttem. Akkor jó, ha már van egy kis halvány barna színe. Ilyenkor még kicsit puha, de ahogy kihűl, ropogós lesz és omlós. Jó, ha szemmel tartjuk, mert könnyen túlsülhet és kiszáradhat.

Eredeti recept innen: http://rizsazzunk.cafeblog.hu/2013/12/01/karacsonyi-mandulas-keksz/

dec
12

Fehér madeira blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

rovidujju madeira bluz.jpgModell: Burda 2003/8, 104.

Anyag: hímzett batiszt

Az anyagot Indiából kaptam ajándékba. A fehér gyűrt madeira blúz mintája szerint készült, azaz elöl-hátul karcsúsított, nyakpántos gallérral, rövid ujjú (nem volt több anyag).

  

  

  

 

 

dec
7

Mikuláscsomag

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

Mikulas zsak 1.jpg

Anyag: vászon

Mikinek készült, ebben kapta az idei mikuláscsomagot. Egy maradék, vastag pamutvászon anyagot festettem be pirosra, majd kimosható filtollal felrajzoltam a mintát: MIKI feliratot és egy télapó-fejet. Keskeny fehér pamutcsipke szalagot varrtam cikkcakköltéssel a vonalakra, a télapó orra fekete cérnával, sűrű cikkcakköltéssel készült, a szemek fekete füles gombok. A megkötő szintén csipkeszalag. Végül a felső szélét leszegtem, majd összevarrtam az oldalát és az alját, alul ívesen.

Mikulas zsak 2.jpg

 

  

 

 

  

dec
3

Kék virágos blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kek viragos bluz.jpgModell: Burda 2003/8, 104.

Anyag: vászon

fehér gyűrt madeira blúz mintája szerint készült, azaz karcsúsított, nyakpántos gallérral, az ujján kézelő, hasítékkal. Az anyagot patchwork-höz árulják, de ehhez is teljesen jó.

 

 

  

 

nov
29

Fehér gyűrt madeira blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

feher gyurt bluz.jpgModell: Burda 2003/8, 104.

Anyag: hímzett batiszt

A virágos blúz mintája szerint készült, nyakpántos gallérral, kézelős ujjal, elöl-hátul karcsúsított. Az eredeti gomboláspántot kiszélesítettem, az kézelő hasítékot egyszerűbben varrtam meg, a kék cseppmintás ing kézelője alapján.

 

 

 

 

 

 

 

nov
9

Rövid ujjú muszlinblúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

lila rovid ujju muszlinbluz.jpgModell: Burda 2011/6. 102.

Anyag: muszlin

A lila blúz maradékából készült, a piros póló mintája szerint. A nyakkivágás pántja rávasalható közbéléssel van megerősítve, az eleje felső széle ráncolt.

 

 

 

 

 

nov
5

Piros lenblúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

piros lenbluz.jpgModell: Burda 2001/7, 114.

Anyag: lenvászon

A fehér lenvászon blúz mintája szerint készült, azaz kihajtós gallérja van, karcsúsított, elöl és hátul szabásvonalvarrással, dísztűzéssel, oldalt hasítékkal.

 

 

 

okt
30

Madeirás ujjú blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

madeiras ujju bluz_1.jpgModell: Burda 2013/1. 138.

Anyag: rugalmas puplin

A másik madeirás ujjú blúz mintája szerint készült, azaz raglánujjú, a nyakkivágás ráncolt. Az ujja végén széles madeiracsík van, a csík fölött ráncolt. Ez a madeira szalag is évek óta várt már a szekrényben, ha jól emlékszem, dédnagymamámtól kaptam majdnem 30 éve. Talán vetett ágyat díszített volna egy régi világban...

  

okt
24

Kék dzseki

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kek kabat.jpgModel: Burda szabásminta-kollekció, 2009 ősz / 7582

Anyag: gyapjúbuklé, vatelinnel tűzött anyag, bélés: szélálló anyag

A pelerin maradék anyagából készült, a narancssárga dzseki mintája szerint. Mivel az ujjára nem volt elég az anyag, az ujját és a gallért fényes tűzött anyagból szabtam. Az oldalvarrásban levő zsebek mellett van egy belső zsebe is. A cipzár a gallér felső széléig ér, mindkét végéről nyitható.

 

okt
20

Áthajtós szoknya

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

athajtos szurke szoknya.jpgModell: Burda 2001/8, 123.

Anyag: gyapjú-műszál keverék

Őszre-tavaszra is kell egy szoknya, ez az anyag jónak látszik hozzá: szürke színű, kicsit csillog, hogy ne legyen annyira unalmas. A-vonalú, bélelt, elöl áthajtós, a derekán gombos, hátul az egyik oldalon hasítékkal.

 

 

 

okt
15

Sötétkék póló

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

sotetkek polo.jpgModell: Burda 1998/9, 130.

Anyag: rugalmas pamutdzsörzé

A kék kockás ing ujjához vett anyagból készült (annyit vettem, hogy erre is elég legyen), a virágmintás póló szabása szerint. A nyakkivágás selyem ferdepánttal van szegve.

 

 

okt
9

Lila madeirás tunika

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

lila madeiras tunika.jpgModell: Burda 2013/1. 133.

Anyag: batiszt és rugalmas puplin

A sötétkék ruha mintája szerint, a batiszt tunika és a madeirás ujjú blúz maradékából készült, mindkettőt lilára festettem, a lila ujjatlan blúz anyagával együtt. Sajnos a hímzést nem fogta meg a festék...

Rövid, bevarrt ujjú, derékban elvágott, hátul karcsúsított felsőrésszel, az alsó rész elöl és hátul hajtásokkal bővül. Oldalt cipzár van. A nyakkivágást fehér pamut ferdepánttal szegtem (lilát nem lehetett kapni).

 

 

 

okt
2

Lila ujjatlan blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

lila ujjatlan bluz.jpgModel: Moda 2008/3. 3.

Anyag: lenvászon

Egy maradék darab lenvásznat festettem lilára (1-1 doboz kék és piros textilfestékkel), abból készült a kánikularuhák mintája szerint. Széles kerek nyakpántja van, közbéléssel "kikeményítve", az eleje és háta felső széle ráncolt.

 

 

 

 

sze
2

Kókuszos zabkeksz csokival

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 9:01 am

zabpelyhes_kokuszos keksz.jpgHozzávalók:

  • 60 ml olaj, 25 dkg apró szemű zabpehely, 10 dkg kókuszreszelék, 10 dkg méz, 2 dl víz, 2 evőkanál Graham-liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál vaníliáscukor, 20-25 dkg csokoládé

Elkészítés: 2-3 literes, vastag aljú fazékba öntjük az olajat, és állandóan kevergetve addig pirítjuk rajta a zabpelyhet és a kókuszreszeléket, amíg halványbarna, illatos nem lesz. A tűzről levéve fakanállal összedolgozzuk a mézzel, a vízzel, a sütőporral vegyített liszttel és a vaníliás cukorral. Féldiónyi gombócokat gömbölyítünk a masszából, majd a két tenyerünk között kilapítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Kerülhetnek közel egymáshoz, mert sütéskor nem nőnek meg jelentősen. 170 fokra melegített sütőben 15-20 percig sütjük. Akkor van készen, amikor láthatóan pirulni kezd a széle. A kelleténél tovább tartó sütéstől megkeményedik.

Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét. A kekszek tetejére csurgatunk egy keveset.

Tipp: olajos falú mérőedényből könnyen, maradéktalanul kiönthető a méz, ezért a két hozzávaló kiméréséhez célszerű ugyanazt a poharat használni.

Recept innen: http://www.kifoztuk.hu/receptjeink/item/kokuszos-zabkeksz-csokoladesan

aug
4

Kék lenvászon nadrág

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kek lenvaszon nadrag.jpgModell: Burda 2010/2, 112.

Anyag: lenvászon

A fehér nadrág mintája szerint készült, de farzsebbel és övtartókkal. Az anyag ideális(nak látszik) nyári nadrághoz: jó esésű, olyan a színe, mintha farmer lenne, szép fénye és esése van.

 

 

 

 

 

 

 

júl
31

Kék virágos gyűrt ruha

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kek gyurt ruha.jpgModell: Burda 2010/3. 111.

Anyag: gyűrt pamut

Denevérujjú, V-kivágással, mell alatt elvágott, a felsőrész elöl ráncolt, a szoknya A-vonalú.

 

 

 

 

 

júl
25

Sötétkék ruha

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

sotetkek ruha.jpgModell: Burda 2013/1. 133.

Anyag: lenvászon

Rövid, bevarrt ujjú, derékban elvágott, hátul karcsúsított felsőrésszel, a szoknya elöl és hátul hajtásokkal bővül. A nyakkivágást selyem ferdepánttal szegtem.

 

 

 

júl
19

Hímzett lenvászon szoknya

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

szurke lenszoknya.jpgModell: Burda 2008/3, 122.

Anyag: hímzett lenvászon

Indiában (Bangalore) vettem az anyagot másfél éve. A virágos szoknya mintája szerint készült, azaz A-vonalú, 4 részből szabott, háta közepén cipzár, az eleje és háta középvarrások letűzve. Kivehető bélés van hozzá, belül a derékpánton össze lehet patentolni a kettőt.

 

júl
12

Piros csipkefüggöny-kabátka

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

piros csipkekabat.jpgModell: Burda 2003/1, 111.

Anyag: pamutvászon, régi csipkefüggöny

Bolhapiacon, pontosabban garázsvásáron találtam a konyhafüggöny csíkot, amiből az eleje készült. Sokat gondolkodtam, hogyan tudnám felhasználni blúzhoz keresztben (ahogy valaki ablakán lehetett eredetileg), de egyik ötlet se volt életképes, végül elfordítottam 90 fokkal a szabáshoz.

V-kivágással és bevarrt ujjal készült, a háta és ujja vászon. A nyakkivágás, eleje széle és alja ferdepánttal szegett, a nyakkivágás ferdepántja megkötőben folytatódik. 

júl
8

Kandírozott gyömbér

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 1:12 pm

kandirozott gyomber.jpgHozzávalók: 30 dkg gyömbér, 17 dkg barna cukor, 2 dl víz, cukor a szóráshoz

Elkészítés:

A gyömbért alaposan meghámozom, kis kockákra vágom. Felforralom a vizet, egy csipet sóval együtt beleszórom a gyömbért, 15 percig főzöm, majd leszűröm.

Ezután szirupot készítek: a vizet a cukorral addig főzöm, amíg enyhén besűrűsödik, szálat húz az ujjaim között. Ekkor beleszórom a gyömbérkockákat, majd nagyjából 1 óra alatt opálosra forralom őket. Ha a szirup közben túl sűrű lesz, cukorral és kevés vízzel pótolom. Ha elkészült, lecsöpögtetem a szirupot, a gyömbért sütőpapírral bélelt tepsire borítom és megszórom cukorral. 1-2 nap alatt teljesen kiszárad. Majd kipróbálom a gyömbéres sütibe... A megmaradt sziruphoz mézet öntöttem, süti tetejére, teába jó lesz, de magában is finom.

Recept innen: http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20121203-kandirozott-gyomber.html.

jún
29

Kockás lenvászon nadrág

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kockas len.jpgModell: Burda 2001/12, 130

Anyag: kockás lenvászon

A kockás flanell nadrág mintája szerint készült, otthonra: jó bő, egyenes szárú fazon, a jobb oldalon farzsebbel, gumis-megkötős derékkal (a gumi két végén kb 30 cm zsinór van). Hátul az egyik szárat toldani kellett.

 

 

 

 

jún
27

Fűzős elejű nadrág

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

fuzos kek.jpgModell: Burda 2001/5, 119.

Anyag: viszkóz-len vászon

Az anyag ideális(nak látszik) nyári nadrághoz: jó esésű, van benne egy kis elasztán is. Elöl ringlikbe fűzött szalag van, hátul zsebfedős, gombos zsebek, oldalt záródik cipzárral és szoknyakapcsokkal, a szára jó bő. Az eredeti mintához képest csak annyit változtattam, hogy övtartókat varrtam a derekára és a térdénél elöl bélés van.

 

 

jún
24

Kék cseppmintás ing

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kek cseppmintas ing.jpgModell: Modell: Burda 2010/1, 133.

Anyag: batiszt

Nagyon megtetszett az anyag... A cseppmintás ing mintája szerint készült, azaz állógalléros, plasztronos, alatta hajtásokkal. A háta külön szabott vállrész alatt hajtásokkal bővül. Az ujján kézelő van hasítékkal. A plasztron és a gallér szélén kék szegély van.

 

 

 

 

 

 

jún
18

Almás-áfonyás sütemény

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 8:53 am

A jún. 15-i Berecz András előadásra szerettem volna valami gyors, egyszerű süteményt, amihez fel lehet használni az ősszel eltett reszelt almát és az anyukámtól kapott darált földi mandulát. Mivel egy üveg alma (leve nélkül) nem volt elég hozzá, kipótoltam egy kis áfonyával, amit pár nappal előtte kaptunk és maradt belőle egy kicsi. Sajnos elfelejtettem lefotózni, de nem valami dekoratív, viszont nagyon finom.

Hozzávalók:

A tésztához: 80 dkg hámozott, lereszelt alma, 20 dkg kék áfonya, 30 dkg liszt, 35 dkg cukor, 3 egész tojás, 1 púpozott teáskanál fahéj, kevéske citromlé, csipet só, 2 púpozott teáskanál sütőpor, 10 dkg darált egyiptomi földi mandula

A lisztet összekeverjük a sóval, fahéjjal, sütőporral és mandulával. Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a citromlevet. Hozzáadjuk a lisztet, simára keverjük, végül belekeverjük az almát és áfonyát. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és tűpróbáig sütjük 200 fokos sütőben.

Recept innen: http://mindmegette.hu/gyors-almas-dios-sutemeny.recept.

jún
4

Szürke bársony nadrág

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

szurke barsony.jpgModell: Burda 2003/3, 129.

Anyag: rugalmas pamutbársony

A kék kordbársony nadrág mintája szerint, de zseb nélkül készült.

 

 

 

 

jún
2

Gyömbérsör

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 10:32 am

gyombersor.jpgHozzávalók: 2 kiskanál gyömbérpor, 4-5 kanál méz, 3 citrom leve és héja, 1 csapott kiskanál porélesztő, 1 kiskanál cukor, 3 l víz

Elkészítés:

Az élesztőt és a cukrot beszórjuk egy pohár langyos vízbe és felfuttatjuk.
Közben a gyömbért lereszeljük, nagyobb kancsóba tesszük, ráöntjük a forró vizet, belereszeljük a citromok héját, belecsavarjuk a levüket, beleszórjuk a gyömbérport és belecsorgatjuk a mézet.
Jól összekeverjük, hozzáöntjük az élesztős vizet, és meleg helyre tesszük.
3-4 nap alatt kész van, de azért naponta párszor kevergessük meg.

Recept innen: http://www.mindmegette.hu/gyombersor.recept.

máj
31

Bordó bársony nadrág

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

bordo barsony.jpgModell: Burda 2003/3, 129.

Anyag: rugalmas pamutbársony

A kék kordbársony nadrág mintája szerint, de zseb nélkül készült.

 

 

 

 

 

máj
24

Batisztblúz madeiracsíkos ujjal

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

madeiras ujju bluz.jpgModell: Burda 2013/1. 138.

Anyag: batiszt

Raglánujjú, az ujja közepén madeiracsíkkal, alul gumi fogja össze, farkasfog díszíti. (Részben azért varrtam, hogy a szépséges madeira végre kikerüljön a fiókból.) A nyakkivágás ráncolt, szintén farkasfoggal, gumival. Az anyaga kicsit áttetsző, de mellények alá pont jó lesz.

 

 

 

 

máj
20

Virágos hálóing

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 10:32 am

haloing.jpgModell: Burda 2013/1, 138.

Anyag: dzsörzé

Térdig érő, raglánujjú fazon, nyakánál összehúzva. Az ujja közepén és alján ráncolással. A ráncolásokat kék fodros gumiszalag tartja össze és díszíti.

 

 

 

 

 

 

 

 

ápr
14

Túrós-krumplis pogácsa

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 6:11 pm

turos krumplis pogacsa_1.jpgHozzávalók:

A tésztához: 30 dkg vaj, 70 dkg liszt,7 g szárított élesztő, 50 dkg túró, 2 db tojás, 40 dkg főtt krumpli, 1 dl tej, 3 dkg só

Elkészítés: A krumplit melegen áttörjük és langyosra hűtjük. A langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet és sót összkeverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és robotgép dagasztókarjával simára keverjük. 1-2 órát hűtőben pihentetjük. 3 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk és felvert tojással megkenjük a tetejét. 200 fokos sütőben 25 percet sütjük.

Recept innen: http://www.mohakonyha.hu/2011/05/turos-pogacsa.html.

ápr
2

Húsvéti tojások 2013

Címkék: lakás | Szerző: marcsi72 | 9:57 am

himestojas2013.jpgAz idei hímes tojásokhoz nem volt festékem, ezért kipróbáltam néhány más anyagot. A lilát áfonyával teli vízben főztem, a sárgákat és zöldeket ételfestékkel színezett vízben. Néhányat céklaszeletek festettek rózsaszínre krumpliszínűre (soha többet). A kéket, pirosat és barnát cseréltem, liláért és zöldért. A minták mind üvegfesték kontúrozóval készültek, a Gyimesi írott tojások c. könyv és a Mesterségek Ünnepe honlap alapján.

már
21

Csavart mintás sál

Címkék: kötés | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

fekete sal.jpgModell: Novita 2013 tavasz, 40.

Fonal: Novita 7 Veljestä (gyapjú)

Mikinek készült, a fekete illik mindkét téli kabátjához. Az eredeti modell vastagabb fonalból készült, így 18 szemmel többre kezdtem, a két szélén az 1-1 sima szemet 6-6 szem rizskötéssel és 4-4 szem fordított kötéssel helyettesítettem.

 

 

 

 

 

 

 

 

feb
11

Tálas

Címkék: lakás | Szerző: marcsi72 | 2:23 pm

talas.jpg
Miki készítette a tálast, nyers fából és saját kútfőből :-), Malonyai Dezső: A magyar nép művészete I. kötete (Kalotaszeg) alapján. Poharak és tálak pereme adta az íveket, a meglevő tányérok, köcsögök és "bajszos" borosbögrék mérete a polcok magasságát. Még nincs kész, virágokat kellene festeni rá, de ki tudja, mikor jön el az a (szabad)idő... 

feb
5

Top huzatos irodába

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 9:32 am

bezs top.jpgModell: Burda 98/9, 130.

Anyag: rugalmas dzsörzé

Az irodában olyan hideg van, hogy a blúzok alá kell valami, ami lehetőleg nem látszik át (azaz nem fehér) és melegít. Ez a top a kék-fehér csíkos felső mintája szerint készült, oldalt és hátul karcsúsított, ujjatlan (és meleg). Az eredeti mintát 3-4 centivel meghosszabbítottam és a kerek nyakat V-kivágásra cseréltem. A karöltő és a nyakkivágás dzsörzé ferdepánttal vannak szegve.

 

 

 

 

jan
27

Zöld azsúros blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 7:35 pm

zold azsuros bluz.jpgModell: Burda 2003/8, 111.

Anyag: azsúros batiszt

Régóta szerettem volna azsúros anyagot venni, de fehérben sehol nem találtam, végül (múlt nyáron) ezt a zöldet vettem meg.

Ez volt a várólista utolsó darabja, persze azóta van új lista :-)

Galléros, elöl gombos, elöl-hátul karcsúsított, a fehér madeira blúz fazonja szerint. A gomboláspánt fent kicsit szétválik, a gallér nem ér össze elöl. Az ujja kézelős.

 

jan
18

Farmering

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 10:16 pm

farmering.jpgModell: Burda 1999/2, 126.

Anyag: farmer

Hosszú és bő fazon, dísztűzésekkel, elöl fém patentokkal. Az ujja kétvarrásos, a háta a vállrész alatt két részből szabott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jan
1

Szaloncukrok 2012

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

szaloncukrok2012.jpgIdén is magunk csináltuk a szaloncukrokat, négyfélét:

narancsos-marcipános és aszalt gyümölcsös-fehércsokis

Ezeket tavalyelőtt készítettük először.

Idén kipróbáltuk a rumos-dióst is, ami eredetileg ugyanabban a cikkben volt. Igaz, hogy kellett még önteni hozzá rumot, a receptben megadott mennyiség nem bírta összetartani a sok diót.

A kókuszos is új recept, legalábbis nekünk.

A képen balról jobbra: rumos-diós, marcipános, aszalt gyümölcsös, kókuszos.

dec
30

Mézes zserbó

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

mezes zserbo.jpgMost sütöttem először ilyet, elég munkás volt megcsinálni, de finom lett. A krém enyhén citromos ízű, a lapok megpuhultak, egyedül a csoki lett kicsit vastag a tetején, törik.

Hozzávalók:

A tésztához: 6 dkg vaj, 50 dkg liszt,1 kk szódabikarbóna, 18 dkg cukor, 3 db tojás, 3 ek méz

A krémhez: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 10 ek búzadara, 1 l tej, baracklekvár

A tetejére: 10 dkg étcsoki, 3 ek étolaj

Elkészítés: Gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk a cukrot, a mézet, a vajat és a tojásokat. Langyosra hűtjük. A mézes keveréket a liszttel és a szódabikarbónával összegyúrjuk, egy kevés lisztet még adunk hozzá. Könnyen nyújtható, puha tésztát kell kapnunk. Fél órát pihentetjük. 4 cipóra osztjuk, kinyújtjuk. A sütőlapon megszurkáljuk kés hegyével, hogy ne hólyagosodjon fel a tészta. Sütőpapírral bélelt sütőlapon vagy tepsi hátlapján egyenként megsütjük világosbarnára. A tejből és a búzadarából tejbegrízt főzünk. Kihűtjük, közben néha megkeverjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a citrom reszelt héjával. A vajas krémet összekeverjük a langyos tejbegrízzel. Az első lapot krém felével kenjük meg. Erre rakjuk a második lapot, amit megkenünk jó vastagon baracklekvárral. A harmadik lapot fehér krémmel kenjük meg, rátesszük az utolsó lapot. Gőz fölött felolvasztjuk az étcsokit, belekeverjük az étolajat és a tésztára simítjuk. Néhány óra alatt megpuhul.

dec
28

Vajkaramella

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

karamella.jpgElvileg szaloncukor lett volna ez is, de cukorka lett belőle (mintha nem lenne mindegy). Nem tökéletes, de nagyrészt omlós, nem túl kemény, se túl ragadós.

Hozzávalók: 7,5 dkg vaj, 1,5 dl tej, 2 dl sűrített tej, 45 dkg porcukor

Elkészítés: A hozzávalókat egy vastag falú edényben felforraljuk, közben néha megkeverjük, segítve a cukor olvadását. Lassú tűz felett addig főzzük, míg szép színt nem kap, besűrűsödik és jeges vízbe cseppentve a forró karamellből kemény kis golyót nem formál. Sütőpapírral bélelt, kisebb tepsibe öntjük. Miután megdermedt, vizes késsel tetszőleges alakúra, méretűre daraboljuk.

Recept innen: http://www.nosalty.hu/recept/vajkaramella

dec
2

Lila virágos ruha

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

lila ruha.jpgModell: Burda 2012 tavasz-nyár 8071.

Anyag: viszkóz

A kockás ruha mintája szerint készült, azaz mell alatt elvágott, a nyakkivágás gumis, derekán szűkítőkkel, lefelé bővülő szoknyarésszel és gumis rövid ujjal.

Tavaly vettem az anyagot, de akkor nem találtam olyan mintát hozzá, ami igazán tetszett volna.

 

 

 

 

 

 

 

nov
26

Fehér lenvászon blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

feher lenbluz.jpgModell: Burda 2001/7, 114.

Anyag: lenvászon

A szabásminta eredetileg egy nyári ruháé, ráadásul eggyel kisebb méretben volt csak, így elbíbelődtem egy ideig az átalakításokkal, de megérte...

Kihajtós gallérja van, elöl és hátul szabásvonalvarrással, elöl gombos (szarvból készült gombokat vettem hozzá).

Szabáskor kiderült, hogy sokkal kevesebb az anyag, mint amire emlékeztem, venni kellett még az ujjához. Mivel az új anyag fehérebb, mint a régi, először kimostam a már összevarrt többi részt fehérítőporral, így már nem ütött el.

nov
21

Somlói galuska

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

somloi.jpgNemrég eszembe jutott, milyen jó lenne egy kis igazi somlóit enni...

Recept: tutireceptek.hu 
A belinkelt recepttől pár dologban eltértem:

- minden piskótában van egy csipet sütőpor a lisztbe keverve

(először a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem robotgéppel, bele a cukrot, aztán egyesével a tojások sárgáját, végül evőkanállal a sütőporral (kakaóval/dióval) elkevert lisztet)

- miután az első kakaós piskóta papírvékony és száraz lett, sütöttem még egyet: 3 tojás, 3 kanál cukor, 2 kanál liszt, 1 kanál kakaópor

nov
20

Ráncolt elejű virágos blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

viragos batiszt.jpgModell: Burda 2006/2, 135.

Anyag: batiszt

Annyira megtetszett az anyag, hogy nem bírtam otthagyni a boltban...

A fehér ráncolt elejű blúz mintája szerint készült, hosszú ujjú, hátul szűkített, V-nyakú blúz érdekes gallérral.

 

 

 

 

 

 

 

nov
18

Zöld virágos ruha

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

zold ruha.jpgModell: Burda 2012 tavasz-nyár 8071.

Anyag: viszkóz

A kockás ruha mintája szerint készült, azaz mell alatt elvágott, a nyakkivágás gumis, derekán szűkítőkkel, lefelé bővülő szoknyarésszel és gumis rövid ujjal.

Ennek az anyaga is tavaly óra várt a sorára, elvileg nyárra kész lett volna, de végül jövő nyárra marad.

 

 

 

 

 

 

nov
14

Kék kockás blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

kek kockas.jpgModell: Burda 1997/8, 123.

Anyag: hímzett batiszt és pamutdzsörzé

A piros kockás ing mintája szerint készült, azaz galléros, elöl gombos, hátul karcsúsított. Mivel nem volt elég anyagom, a hátát több helyen is toldani kellett. Az ujja dupla, egy pici (inkább jelképes) részt a kockás anyagból, az alatta levő hosszú ujjat és a belső nyakpántot egyszínű dzsörzéből varrtam.

 

 

 

 

 

nov
13

Pizza

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

pizza.jpgMiki sütötte, rögtön egy egész tepsivel, nehogy éhen maradjunk...

Hozzávalók:

40 dkg finomliszt, 2.5 dkg élesztő, 1 dl tej, 0,5 dl olaj, 1 tk só, 1 tk cukor, 1 bögre (kb. 2 dl) langyos víz

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos tejben. A lisztet egy tálba szitáljuk, ráöntjük az olajat, a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a sót és annyi vizet, hogy kelt tészta állagú tésztát kapjunk. Ha jól összeállt, -nyugi, ez csak pár perc-letakarjuk és egy fél órán át pihentetjük. Utána kiolajozott tepsibe kézzel belenyomkodjuk. A tésztára házi sűrített paradicsomot, arra sót, borsot, oreganót, sonkaszeleteket, tölcséres rókagombát, (+ a felére még házikolbaszt is), ezekre mozzarella sajtot, majd reszelt (ementáli) sajtot teszünk. 200 fokon 25 percig süjtük.

Alaptészta recept innen: http://www.tutireceptek.hu/pizza-alapteszta-hazilag

nov
12

Kapusznyika

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

 Miki nagymamája gyakran csinált ilyet, most ő csinálta, először, de nem utoljára :-)

kapusznyika.jpgHozzávalók:

1/2 kg liszt, 1 kg fehér káposzta, 3 tojás, 1 csapott teáskanál só, 2 dkg élesztő, 2.5 dl tej (ebből 1 dl az élesztő felfuttatásához kell), bors, pirospaprika, barna cukor

A tetejére:
1 tojás felverve

Elkészítés:
Töltelék: A káposztát megmossuk, kettévágjuk és kivágjuk a torzsáját, hogy ne legyen keserű és kemény. Lereszeljük, kevés zsíron és vízen pároljuk kb 1 órát lefedve, adunk hozzá jó sok sót, borsot, pirospaprikát és kb 2 ek barna cukrot is.

Tészta: A lisztet összegyúrjuk a tojásokkal, a tejjel, a tejben megfuttatott élesztővel, majd 1 órán át kelesztjük. Kis cipókat csinálunk a tésztából, ezeket külön - külön kerekre kinyújtjuk kb. 1/2 cm vastagságúra. A káposztából a kör egyik felére halmozunk egy - egy adagot, a tészta másik felét ráhajtjuk a szélét ujjheggyel lenyomkodjuk (nehogy kitüremkedjen a töltelék).
Tepsire rakjuk, villával megszurkáljuk, felverjük a tojást, és ezzel megkenjük a tésztákat és előmelegített sütőben 20 - 25 perc alatt aranybarnára sütjük a kapusznyikákat.

Recept innen: http://www.tutireceptek.hu/kapusznyika

nov
9

Batiszt tunika

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

batiszt tunika.jpgModell: Burda 2006/5, 130.

Anyag: hímzett batiszt

Ulmban (Németország) vettem az anyagot, összeszedve azt a pár német szót, amit tudok...

Elöl hosszú hasíték van, ami szoknyakapcsokkal záródik, oldalt enyhén karcsúsított, alul hasítékkal. Az aljára és az ujja szélére az anyag cakkosan hímzett szélét használtam.

 

 

 

 

nov
5

Tölcséres rókagomba pite

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 1:31 pm

Ősszel sok tölcséres rókagombát (finnül suppilovahvero) szedtünk Mikivel, a fagyasztóban még van belőle pár kiló. Szerettem volna egy részéből pitét sütni és persze a finneknek van sok ilyen receptjük a neten, ez tetszett a legjobban...

Hozzávalók: 1 adag mirelit levelestészta (38 dkg), 1 ek vaj vagy olaj, 1 liter tölcséres rókagomba, 2 vöröshagyma, 1/2 kk só, 1/3 kk fehérbors, petrezselyemzöld, 1/2 fenyőmag, 2 dl tejföl, 1 tojás

Kivajazunk egy kerek (25-30 cm átmérőjű) piteformát, kibéleljük a felengedett tésztával. A tojást felverjük és összekeverjük a tejföllel. A hagymát apróra vágva megpirítjuk a vajon és megpároljuk rajta a gombát, míg elfövi a levét. Megfűszerezzük és belekeverjük a fenyőmagot (mivel nem volt otthon, kihagytam), rátesszük a tésztára. A tetejére öntjük a tojásos tejfölt és előmelegített sütőben, 200 fokon sütjük kb 30-40 percig, míg átsül.

Sajnos fotó nincs, nem nézett ki jól felvágva, de ízlett mindenkinek.

Recept innen:  http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/reseptit/suolaiset_leivonnaiset/piirakat/suppilovahveropiirakka/

nov
2

Chilis csoki álom

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

csilis csoki.jpgHozzávalók:

10-12 dkg keserű kakaópor (a kakaó minőségétől függően), 15 dkg vaj, 30 dkg kristálycukor, 12 dkg liszt vagy lisztérzékenyeknek ugyanennyi darált mandula vagy dió, 6 tojás, 1 dl olaj, 2 tk vanília aroma, 1/2 tk chilipor

Tálaláshoz: natúr joghurt, fahéj

Sütőpapírral kibélelünk egy közepes méretű sütőformát, kerek tortaformánál 24 cm-est.

Egy edénybe beletesszük a vajat, felolvasztjuk, elhúzzuk a tűzről, majd belekeverjük a kakaóport. Jöhet a chili óvatosan adagolva. Kóstolgassuk közben, akkor jó, ha nem érezzük kifejezetten az ízét, mert az majd a sülés közben jön elő. Egy tálban géppel összekeverjük a lisztet, a kristálycukrot, a tojásokat, az olajat és a vaníliaaromát. Ehhez hozzáadjuk a kakaós masszát, homogénre keverjük, majd a tepsibe öntjük.
180 fokon előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Tűpróba! Ez nem olyan krémes - ragacsos fajta, mint a brownie-k általában - bár lehet olyanra is sütni, ha előbb kivesszük a sütőből.
Joghurttal megcsorgatva, fahéjjal megszórva, még melegen tálaljuk.
Nekem a joghurt fahéjjal nem igazán jött be, talán csak joghurttal jobb lesz. Ki lehetne próbálni joghurt helyett vaníliafagyival is...

Recept innen: http://www.nosalty.hu/recept/chilis-csoki-alom

okt
28

Almalé

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 9:46 am

almale.jpgA szeptemberben kapott almából a dzsem mellett készült almalé is. Nem mertem addig feltenni ide, míg meg nem kóstoltuk.

Hozzávalók: 2 kg alma, cukor, víz, tartósítószer (nátrium-benzoát).

Elkészítése: Az almát megmossuk, feldaraboljuk, gyümölcscentrifugával kipréseljük a levét. Ugyanannyi vizet mérünk ki, mint az almalé és literenként 30 dkg cukrot feloldunk benne. Hozzáadjuk az almaléhez és 75-80 fokra felmelegítjük, 15 percig ezen tartjuk. Tiszta, forró üvegekbe töltjük (teljesen színig), a tetejére késhegynyi tartósítószert teszünk és szárazdunsztba tesszük egy napra. Hűvös helyen tároljuk.

Tudom, hogy rosszul hangzik, hogy cukros vízzel rontjuk el az almalevet, de így nagyon finom lett, nem túl tömény és jól kijön az alma íze.

Sajnos nem tudom, hol találta Miki a receptet, azt hiszem, valami fórumban. Ha megtalálom (vagy megtalálja ő), kirakom a linket ide.

okt
23

Citromfelfújt

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 8:52 am

citromfelfujt.jpgHozzávalók: 110 g vaj, 230 g cukor, 2 citrom leve és reszelt héja, 4 nagy tojás, 110 g liszt, 2 tk sütőpor, 570 ml tej

Elektromos habverővel habosra keverjük a puha vajat a cukorral és a citromhéjjal. Belekeverjük a tojások sárgáját, a lisztet, majd a tejet is, végül pedig a citromlevet.

A tojás fehérjét habbá verjük és apránként beleforgatjuk a citromos masszába. Kivajazott sütőformácskákba töltjük, a formákat egy mély tepsibe rakjuk, betesszük a 180 fokos sütőbe és forró vizet töltünk a tepsibe úgy, hogy a formák 2/3-áig érjen. 30-35 percig sütjük.

Sajnos a fotó akkor készült, amikor már kihűlt és összeesett, de így is finom volt.

Recept innen: http://mamihami.blogspot.fi/2012/02/lemon-curdy-pud.html

okt
2

Almadzsem

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 8:58 am

almadzsem.jpgKaptunk 20-30 kiló almát, 3 kilóból dzsem készült. Megkóstoltuk és mivel jól sikerült, íme egy kép és a recept.

Hozzávalók: 1 kg alma, 60 dkg cukor, 1,5 dl víz, 1 citrom reszelt héja, kevés fahéj, szegfűszeg, tartósítószer (nátrium-benzoát).

Elkészítése: Az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és lereszeljük. Főzőedénybe tesszük. Meglocsoljuk a vízzel, és reszelt citromhéjjal, kevés fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük.

Lassú tűzön forraljuk 20 percig. Hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét, majd állandó keverés mellett 25 percig nagy lángon főzzük. Ha kellő sűrűségű lesz, üvegekbe töltjük, a tetejére tartósítószert szórunk, s ha langyosra hűlt, lezárjuk.

Recept innen: http://www.receptbarlang.hu/index.php/befozesalso/58-almadzsem-recept

aug
28

Szilvásgombóc

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 8:32 am

szilvasgomboc.jpgMiki türelmét dicséri...

Hozzávalók: 60 dkg krumpli, 15 dkg liszt, 1 ek búzadara, 2 dkg zsír, 1 tojás, só, 1/2 üveg szilvabefőtt (magvalt), fahéj, zsemlemorzsa

Héjában megfőzzük a krumplit, megpucoljuk, áttörjük. Összegyúrjuk a zsírral, liszttel, grízzel,enyhén felvert tojással és sóval. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, 6x6 cm-s kockákra vágjuk. Minden kocka közepébe teszünk fél szem szilvát, aminek a vágott felére egy kiskanál fahéjas cukrot rakunk. A tészta sarkait összefogva gombócokat formázunk belőle, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük és pirított zsemlemorzsában megforgatjuk.

Recept innen: Horváth Ilona: Szakácskönyv, Vincze kiadó

aug
13

Mentás bazsalikomszörp

Címkék: konyha Címkék | Szerző: marcsi72 | 10:30 am

szorp.jpgKapolcson kóstoltuk meg a bazsalikomszörpöt, gyorsan vettünk is egy üveggel. Hétvégén pedig megcsináltam az erkélyen termett vörös és citromízű bazsalikomból a saját szörpünket (kb 5 liter lett). Vettem hozzá egy csokor mentát és a barátaink kertjéből kaptunk még pár szálat hozzá.

A recept szerint turmixolni kellett volna, de csak merülőmixer van otthon, azzal próbálkoztam. Végül leszűrtem, a maradék leveleket felvágtam és egy újabb merülőmixerezés és szűrés után 2 teatojásba raktam a maradékdarabokat. Míg üvegbe nem rakjuk, addig benne maradnak.

Recept innen: http://ritmusakonyhaban.blog.hu/2012/06/26/mentas_bazsalikomszorp 

júl
31

Mama-ruhák

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

mama ruha 2.jpgmama ruha 1.jpg
Modell: egy régi ruha

Anyag: pamut

Azonos szabásminta alapján, nagymamám 84-ik születésnapjára készült mindkét ruha. Az egyik klasszikus kartonanyag, a másik nagyon vékony vászon, kékfestő-szerű mintával, de nem az a minőség. 

A szabásmintát egy régi ruhájáról vettem le évekkel ezelőtt: V-kivágású, bevarrt ujjú, lefelé enyhén bővülő fazon, elöl két rávarrt zsebbel. A zseb szélére (illetve kicsivel alá) és a nyakkivágás széléhez közel varrtam rá fehér pamutcsipkét, hogy kicsit feldobjam. Remélem tetszeni fognak neki és hordani is fogja őket.

júl
26

Kockás ruha

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

 

kockas ruha.jpgModell: Burda 2012 tavasz-nyár 8071.

Anyag: kockásan szövött krepp batiszt

Mell alatt elvágott, raglánujjú, a nyakkivágás és az ujja alsó széle gumis. A szoknyarész lefelé bővül, szűkítőkkel, baloldalt cipzárral készült.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

júl
21

Áthajtós top

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

narancs top.jpgnarancs top_1.jpg

Modell: Burda 2001/5, 113A.

Anyag: lenvászon

Nagyon megtetszett a színe, de mivel jó drága anyag, csak egy ujjatlan felsőre elég anyagot vettem belőle. Áthajtós, saját anyagából készült megkötővel záródik oldalt, ami hátul végigmegy a derékrészen. A válla kicsit szélesített. Az elején belülre varrtam patentot, hogy ne nyíljon (annyira) szét...

Miután kiderült, hogy az eredeti fazon hordhatatlan, átalakítottam idén nyárra: az áthajtós részeket levágtam, helyette gomboláspánt van. Mivel így mély a kivágás, az eredeti megkötőpántokat a felső gomb fölé varrtam, masnira kötve díszít és takar.

júl
16

Petrezselyemleves sajtgaluskával

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

petrezselyemleves.jpgAz erkélyen termett isteni finom petrezselyemzöldhöz kaptam ezt a receptet. Sajnos a fotón nincs benne sajtgaluska, előbb elfogyott, minthogy lefotózhattam volna... 

Hozzávalók: 5 szál zöldhagyma, 5 dkg vaj, 2 ek. liszt, 8 dl húsleves, 3 csokor petrezselyem, 2 dl tejszín, 1 ek. citromlé

Sajtgaluskához:

2 ek vaj, 5 dkg. liszt, 5 dkg reszelt sajt, 1 tojás, 1 csipet reszelt szerecsendió.

Először a galuskával kezdtem. A vajat, 80 ml vízzel felforraltam. Hozzáadtam a lisztet, és a sajtot, csomómentesre kevertem. A tűzről levéve, belekevertem a tojást, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítettem, félretettem pihenni. A hagymákat karikára vágtam, a felhevített vajon megpirítottam, megszórtam a liszttel, majd felöntöttem a húslevessel. Amikor felforrt, hozzáadtam a felaprított petrezselymet és a tejszínt. Sóval, borssal, citromlével ízesítettem, összeforraltam pár percig, a tűzről levéve leturmixoltam. A galuskákat külön forró sós vízbe szaggattam, kis lángon 4-5 percig készre főztem. Forró levessel tálaltam.

Recept innen: http://martyhobby.blogspot.fi/2012/04/petrezselyemleves-sajtgaluskaval.html

júl
11

Fehér ráncolt elejű blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

rancolt eleju bluz.jpgModell: Burda 2006/2, 135.

Anyag: hímzett batiszt

Könyékig érő ujjú (nem volt több anyagom), hátul szűkített, V-nyakú blúz érdekes gallérral, hímzett, gyűrt batisztból. Az eleje közepe külön szabott, a gomboláspánt mellett az anyag kicsit ráncolt. A háta szűkítőket kicsit beljebb vettem, így nem buggyos hátul. Az ujja végén hasíték van.

 

 

júl
6

Fehér madeira blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

madeira bluz.jpgModell: Burda 2003/8, 111.

Anyag: hímzett batiszt

Galléros, elöl gombos, elöl-hátul karcsúsított, rövid ujjú (túl kevés anyagot vettem). A gomboláspánt fent kicsit szétválik, a gallér nem ér össze elöl. A háta két darabból van szerencsére, így könnyű volt próba után beszűkíteni. 10 centivel rövidebb lett végül, mint az eredeti hossza, így jobban mutat kívül hordva. Az oldalhasítékot is magasabbra vettem.

 

 

jún
30

Csíkosan szövött ing

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

csikosan szovott ing.jpgModell: Burda 2002/5, 115.

Anyag: lenvászon

A narancssárga ing mintája szerint készült, a fehér nadrág maradék anyagából. Sajnos kicsit kevés volt az anyag, így nem tudtam olyan hosszú ujjat csinálni, amilyet szerettem volna, sőt az egyik ujja hosszában két darabból készült... Ezen is csontgombok vannak.

 

 

 

 

jún
25

Feketeerdő fagyi

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:31 pm

feketeerdo.jpg

Hozzávalók: 35 dkg magvalt meggy (pl befőtt), 14 dkg cukor, 67 dkg vaníliás joghurt, 1 kk citromlé, 1/4 kk mandulaaroma, 9 dkg étcsoki

A cukrot a meggyel addig keverjük, míg feloldódik, hozzáadjuk a joghurtot, mandulaaromát és citromlevet.

A hűtőben tartjuk legalább 3 órán át. Az étcsokit durvára vágjuk és szintén a hűtóbe tesszük. A joghurtot a fagyigépben elkészítjük, amikor majdnem kész, hozzáadjuk a csokit és még egy percet kevertetjük.

Recept innen: Peggy Fallon: Ice cream and frozen desserts, DK

jún
20

Piros kockás blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

piros kockas bluz.jpgModell: Burda 1997/8, 123.

Anyag: gyűrt, kockásan szövött batiszt

Galléros (nyakpánttal), elöl gombos, hátul karcsúsított. Mivel itt sem volt elég az anyag, rövid ujjúra csináltam. Amikor majdnem kész lett, láttam, hogy totál férfiingnek látszik, ezért raktam a gallérjára és az ujjára keskeny (pamut)csipkeszalagot.

 

 

 

 

 

jún
11

Virágos blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 8:53 pm

viragos bluz.jpgModell: Burda 2003/8, 104.

Anyag: batiszt

A virágos ruha maradékából készült, ez a 4. a várólistából. Széles nyakpántos gallérja, kézelős hosszú ujja van, karcsúsított, elöl végig gombos.

 

 

 

 

 

 

 

jún
5

Cseppmintás blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

Modell: Burda 2010/1, 133.

Anyag: pamutvászon (karton)

Nagyon megtetszett ez a fazon, így feláldoztam az egyik anyagomat, amit a népi szoknyákhoz vettem.

Állógalléros, plasztronos, alatta hajtásokkal. A háta külön szabott vállrész alatt hajtásokkal bővül. Az ujján kézelő van hasítékkal. A plasztron és a gallér szélén lila szegély van, most csináltam ilyet először. Bevarrni sokkal könnyebb volt, mint megtalálni boltban...

 

 

 

máj
31

Rántotthús-torta

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 9:38 am

Egy barátunk születésnapjára készült, nagyon tetszett neki :-)

Azért kapott ilyet, mert nem szereti az édességet és a süteményeket, rántott húst sült krumplival viszont bármikor szívesen eszik.

Így készült (csoportmunkában): 1 tortilla lap, rajta két szelet rántott hús, még kétszer ugyanez, végül a tetejére egy tortilla és a dísz: ketchup csík körben, L és X betűk, plusz két kerek lap kivágva nyers krumpliszeletből, olajban megsütve. A tálca szélén körben szintén sült krumpli van.

máj
23

Narancssárga blúz

Címkék: varrás | Szerző: marcsi72 | 8:03 pm

Modell: Burda 2007/10, 117.

Anyag: hímzett batiszt

Mivel a szabásminta csak eggyel kisebb méretben volt, ki kellett szélesíteni (összesen 4 cm-rel, körben), persze hosszabbítani is kellett, a szokásos 3 centivel.

Állógalléros, elöl kb derékig gombos, mellette két-két hajtással, amik a gomboláspánt aljáig le vannak tűzve. Egy-egy ugyanilyen hajtás van a hátán is. Az ujja kézelő helyett két gombbal "záródik". Eredetileg háromnegyedes ujja volt, de így praktikusabb az irodában a jegesmedvék között :-)

máj
17

Mosószer házilag

Címkék: lakás | Szerző: marcsi72 | 2:02 pm

Háziszappanból: 35 dkg háziszappant lereszelünk, 2 l vízben felfőzzük, míg feloldódik. Merülőmixerrel simára keverjük, hozzákeverünk még 3 l vizet és 2 dl mosószódát (elhagyható). Ha langyosra hűlt, zárható műanyag dobozba tesszük.

Babaszappanból: egy babaszappant lereszelünk a legnagyobb lyukú reszelőn, kb 1 liter forrásban levő vizet ráöntünk és tűzhelyen addig melegítjük, míg feloldódik a szappan. Hozzáöntünk 2 liter forró vizet és merülőmixerrel simára keverjük. Hozzáadunk 1/4 l mosószódát és merülőmixerrel ismét simára keverjük. Ha kihűlt, zárható műanyag dobozba tesszük.

Recept innen: http://tisztitoszerhazilag.blogspot.com/

ápr
25

Pasha

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 11:02 am

A pasha egy hagyományos finn húsvéti édesség, hasonlít gyerekkorunk mazsolás-vaníliás krémtúrójához. Mivel szeretjük Mikivel és máskor nem lehet kapni készen, kipróbáltuk a finn kolleganőm anyukájának receptjét. Az eredeti nekem túl tömény lett, de aztán fele annyi cukrot és vajat tettem bele, az eredeti meggy helyett mazsolát, így már sokkal jobb :-)

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 1 dl cukor, 2 tojás sárgája, 40 dkg krémtúró, 1 kk vaníliás cukor, 1/2 citrom leve, 1 ek darált mandula (elhagyható), 2 ek mazsola, 1 dl habtejszín.

A vajat megpuhítjuk, kikeverjük a cukorral (robotgéppel). Hozzáadjuk a többi anyagot (a tejszín kivételével). A tejszínt habbá verjük, óvatosan hozzákeverjük a többihez és hűtőbe tesszük egy időre (a tetejére egy szem mandulát raktam dísznek).