A kertben termett patisszonból csináltam, a lenti szakácskönyv két receptjét összegyúrva, plusz megpróbáltam emlékezni, hogyan csinálta anyukám évekkel ezelőtt.
Hozzávalók:
1 nagy (kb 25 centi átmérőjű) zsenge patisszon, 20 dkg darált marhahús, 2 dl tejföl, 1/2 paradicsom, 1/2 zöldpaprika, 1 /2 hagyma, 1 ek zsír, 2 dl húslé (leveskockából), só, bors, édes pirospaprika
A patisszont meghámozzuk (krumplihámozóval és türelemmel), a felső harmadát levágjuk. Kikaparjuk a magvakat, kidobjuk, majd óvatosan tovább kaparjuk a belsejét (éles szélű eszközzel, pl fagyiskanállal), míg 2-3 cm falvastagság marad. A levágott tetejéből is kaparunk egy keveset. Félig megfőzzük mindkét darabot. A kikapart belsőt felvágjuk.
A hagymát apróra vágjuk, a zsíron megpirítjuk, hozzátesszük a paprikát, majd a darált húst és a felkockázott paradicsomot és paprikát, sózzuk, borsozzuk. Megpirítjuk, majd felöntjük a húslével, beletesszük a patisszon kikapart belsejét és puhára pároljuk. A tejfölbe keverünk paprikát, sót, borsot.
A jénai tál aljára teszünk egy kis szaftot, rátesszük a patisszon alját, bele a tölteléket, majd egy kevés tejfölt. Rátesszük a tetejét, lelocsoljuk a tejföllel és 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 20-30 percig.
Recept innen: Bozsik Valéria: Különleges zöldségételek (Mezőgazdasági Kiadó)