aug
11

Tepertős pogácsa

Címkék: konyha | Szerző: marcsi72 | 12:00 am

tepertos pogacsa.jpgHozzávalók:

50 dkg liszt (ebből 10 dkg rozsliszt), 7 g szárított élesztő, egy csipet cukor, 1 dl tej, 1 dl joghurt, 15 dkg vaj, 1 kk só, 35 dkg tepertő, 1 tojás

A tepertőt ledaráljuk, az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, a joghurtot meglangyosítjuk, a vajat megolvasztjuk és langyosra hűtjük. A lisztet összekeverjük a sóval, majd az élesztővel, vajjal, joghurttal összegyúrjuk (először robotgép dagasztókarjával kevertem, majd kézzel gyúrtam egy kicsit). Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 1/2 cm vékonyra és rákenjük a tepertőt. Felcsavarjuk, majd nyújtófával kicsit ellapítjuk, a tekercs végeit középre hajtjuk, hogy az eredeti hossz harmada legyen. Félórát kelni hagyjuk langyos helyen. Nyújtófával kicsit kinyújtjuk és háromba hajtjuk, majd egy órát pihentetjük. 2 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét kockásra bevagdossuk, közepes (kb 3 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét felvert tojással megkenjük és 200-220 fokra előmelegített sütőben 15-20 percet sütjük.
Eredeti recept: Horváth Ilona: Szakácskönyv, Vince Kiadó, 1998. (réteges tepertős pogácsa)
Miki készítette a tepertőt (amikor a háziszappant csináltuk), részletek és fotók a "tovább" gombra kattintva.

Felkockázzuk a zsírszalonnát és kisütjük.

szalonna.jpgSzalonnasütő préssel kinyomjuk a zsírt a tepertőből.

teperto.jpg

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://marcsimiki.blog.hu/api/trackback/id/tr266407219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása