Hozzávalók:
- A macaronokhoz:
11 dkg mandula (darált)
20 dkg porcukor
3 db tojásfehérje
5 dkg cukor (kristály)
pár csepp kék ételfesték
A citromkrémhez:
1 db citrom (leve és reszelt héja)
10 dkg cukor
3 db tojássárgája
3 dkg vaj
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk fóliával és hűtőben 4 napot pihentetjük.
Citromkrém: a citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, majd egy tálba öntjük a cukorral.
Gőz fölött addig melegítjük, míg a cukor teljesen el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat, megvárjuk míg elolvad, majd levesszük a gőzről és szobahőmérsékletűre hűtjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, visszatesszük a gőz fölé, és folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük (kb. 3-4 perc). Ezután megvárjuk, míg kihűl és betesszük a hűtőbe.
Citromkrém: a citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, majd egy tálba öntjük a cukorral.
Gőz fölött addig melegítjük, míg a cukor teljesen el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat, megvárjuk míg elolvad, majd levesszük a gőzről és szobahőmérsékletűre hűtjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, visszatesszük a gőz fölé, és folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük (kb. 3-4 perc). Ezután megvárjuk, míg kihűl és betesszük a hűtőbe.
A mandulát a porcukorral több részletben átdaráljuk.
A pihentetett tojásfehérjékből lágy habot verünk, hozzáadjuk az ételfestéket és a kristálycukrot, majd addig verjük míg kemény hab nem lesz belőle.
Ekkor hozzáadjuk a mandulás porcukros keveréket, amit egy lapát segítségével óvatosan, de határozott mozdulatokkal beleforgatunk a habba. Egy nagyon sűrű masszát kell kapnunk, ami ha kiemeljük a lapátot hozzátapad és nyúlik.
Dupla réteg sütőpapírt teszünk a sütőlapra, és egyforma, nagyjából 3-4 cm átmérőjű pöttyöket készítünk nyomózsákkal.
1 órát így pihentetjük őket, hogy száradjanak, és legyen a tetejükön egy vékony kis hártya, hogy majd szép talpuk nőjön sütés közben.
A pihenő után 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket és 10-12 perc alatt megsütjük.
Miután kivettük a sütőből, megvárjuk míg teljesen kihűlnek, mert csak így lehet szépen levenni őket a papírról.
Ezután összeállítjuk a macaronjainkat: egy habcsók alsó felét megkenünk kb. 1 teáskanálnyi citromos krémmel, majd rányomunk egy másikat.
A pihentetett tojásfehérjékből lágy habot verünk, hozzáadjuk az ételfestéket és a kristálycukrot, majd addig verjük míg kemény hab nem lesz belőle.
Ekkor hozzáadjuk a mandulás porcukros keveréket, amit egy lapát segítségével óvatosan, de határozott mozdulatokkal beleforgatunk a habba. Egy nagyon sűrű masszát kell kapnunk, ami ha kiemeljük a lapátot hozzátapad és nyúlik.
Dupla réteg sütőpapírt teszünk a sütőlapra, és egyforma, nagyjából 3-4 cm átmérőjű pöttyöket készítünk nyomózsákkal.
1 órát így pihentetjük őket, hogy száradjanak, és legyen a tetejükön egy vékony kis hártya, hogy majd szép talpuk nőjön sütés közben.
A pihenő után 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket és 10-12 perc alatt megsütjük.
Miután kivettük a sütőből, megvárjuk míg teljesen kihűlnek, mert csak így lehet szépen levenni őket a papírról.
Ezután összeállítjuk a macaronjainkat: egy habcsók alsó felét megkenünk kb. 1 teáskanálnyi citromos krémmel, majd rányomunk egy másikat.
Recept innen: http://www.nosalty.hu/recept/meyer-citromos-macaron