Miki nagymamája gyakran csinált ilyet, most ő csinálta, először, de nem utoljára :-)
Hozzávalók:
1/2 kg liszt, 1 kg fehér káposzta, 3 tojás, 1 csapott teáskanál só, 2 dkg élesztő, 2.5 dl tej (ebből 1 dl az élesztő felfuttatásához kell), bors, pirospaprika, barna cukor
A tetejére:
1 tojás felverve
Elkészítés:
Töltelék: A káposztát megmossuk, kettévágjuk és kivágjuk a torzsáját, hogy ne legyen keserű és kemény. Lereszeljük, kevés zsíron és vízen pároljuk kb 1 órát lefedve, adunk hozzá jó sok sót, borsot, pirospaprikát és kb 2 ek barna cukrot is.
Tészta: A lisztet összegyúrjuk a tojásokkal, a tejjel, a tejben megfuttatott élesztővel, majd 1 órán át kelesztjük. Kis cipókat csinálunk a tésztából, ezeket külön - külön kerekre kinyújtjuk kb. 1/2 cm vastagságúra. A káposztából a kör egyik felére halmozunk egy - egy adagot, a tészta másik felét ráhajtjuk a szélét ujjheggyel lenyomkodjuk (nehogy kitüremkedjen a töltelék).
Tepsire rakjuk, villával megszurkáljuk, felverjük a tojást, és ezzel megkenjük a tésztákat és előmelegített sütőben 20 - 25 perc alatt aranybarnára sütjük a kapusznyikákat.
Recept innen: http://www.tutireceptek.hu/kapusznyika